Sinuzita în sarcină: cum o ameliorezi - Doza de Sănătate
 

Sinuzita în sarcină: cum o ameliorezi

Simptomele sinuzitei includ durere în jurul ochilor și congestie nazală. Dacă adăugăm neplăcerile sarcinii și administrarea limitată a medicamentelor, avem de-a face cu o problemă cu adevărat incomodă. În acest articol, află cum să combați sinuzita în timpul sarcinii!
Sinuzita în sarcină: cum o ameliorezi
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sinuzita este o inflamație a sinusurilor paranazale. Este o infecție localizată în golurile oaselor nasului, prin care trece aerul atunci când respiri. Așadar, unele dintre simptomele infecției sinusurilor sunt congestia nazală și durerea din jurul ochilor. Acest lucru este deosebit de deranjant în timpul sarcinii. Dacă adăugăm disconforturile și limitările sarcinii, sinuzita face ca femeia gravidă să se simtă și mai rău. Din toate aceste motive, astăzi îți vom oferi 5 sfaturi pentru a combate sinuzita în sarcină.

Ce este sinuzita?

După cum am indicat mai sus, sinuzita este o inflamație a sinusurilor paranazale. Poate avea multe cauze, cum ar fi alergiile, infecțiile sau problemele nazale, printre altele.

Fată care are sinuzită
Multe lucruri pot provoca inflamații ale sinusurilor, care pot fi foarte deranjante.

În mod normal, există mai multe tipuri de sinuzită:

  • Acută, când durează aproximativ 4 săptămâni.
  • Subacută, când durează de la 4 la 12 săptămâni.
  • Cronică, când durează mai mult de 12 săptămâni, luni sau chiar ani.
  • Recurentă, dacă se manifestă de mai multe ori pe tot parcursul anului.

Simptomele caracteristice sunt durerea în jurul ochilor și obrajilor și congestia nazală. Cu toate acestea, pot apărea și alte simptome, cum ar fi:

  • Tusea
  • Oboseala și slăbiciunea
  • Febra
  • Scurgerea post-nazală

Medicul pune diagnosticul după o examinare a nasului și a feței și o evaluare a simptomelor. Odată ce boala este detectată, medicul poate prescrie antibiotice, decongestionante și analgezice ca tratament.

Cu toate acestea, în cazul femeilor însărcinate, tratamentele farmaceutice nu sunt recomandate. Femeia însărcinată trebuie să evite să ia anumite medicamente. Ea ar trebui să se limiteze întotdeauna strict la indicațiile medicului.

Rinita de sarcină

Nu trebuie să confunzi sinuzita cu rinita de sarcină. Sinuzita este o inflamație a cavităților osoase (sinusurile paranazale). Rinita este o inflamație a mucoasei nazale. Prin urmare, sinuzita și rinita sunt două afecțiuni diferite care nu trebuie confundate.

De asemenea, există un tip de rinită numit rinita „de sarcină”, deoarece apare în timpul gestației și dispare după naștere. Simptomele sale includ nasul înfundat, mâncărimea, strănutul și tusea.

Deși experții nu sunt siguri de cauze, nu prezintă niciun pericol pentru femeia însărcinată sau pentru sarcină. Cu toate acestea, este o afecțiune deranjantă care poate împiedica chiar și somnul. Acest lucru, adăugat simptomelor sarcinii, cum ar fi oboseala, durerile de cap sau greața, poate provoca gravidei mult disconfort.

Sinuzita în sarcină: cum o ameliorezi

Întrucât o femeie însărcinată nu ar trebui să ia niciodată medicamente fără supraveghere medicală, este timpul să iei în considerare câteva sfaturi simple care te pot ajuta să te simți mai bine și să ameliorezi simptomele deranjante și dureroase ale sinuzitei.

De asemenea, femeia însărcinată ar trebui să evite să consume remedii naturale pe bază de plante, ierburi sau medicamente alternative. Sfaturile pe care le oferim mai jos sunt absolut naturale și nu pun în pericol sarcina.

Bea multe lichide

Sinuzita în sarcină necesită hidratare
O hidratare adecvată va face mucusul mai fluid, reducând presiunea din sinusurile paranazale.

Tratamentul sinuzitei este în principal simptomatic. Prin urmare, unul dintre sfaturile principale este să fii bine hidratată. Experții le recomandă femeilor însărcinate să bea multă apă și sucuri naturale. În acest fel, secrețiile nazale vor curge mai ușor, ameliorând congestia.

Ridică-ți perna când dormi

O postură proastă la culcare te poate face să tușești mai mult. Astfel, unul dintre sfaturile pentru ameliorarea simptomelor sinuzitei nocturne este acela de a folosi o pernă, astfel încât capul să fie ușor ridicat. În acest fel, vei respira mai ușor și mucusul tău va curge mai rapid, reducându-ți tusea și nevoia de a strănuta.

Abur pentru ameliorarea sinuzitei în timpul sarcinii

Poți utiliza un umidificator noaptea, astfel încât pasajele tale nazale să rămână libere. O altă opțiune este să aduci apa la punctul de fierbere, să-ți pui un prosop deasupra capului și să te apleci peste oală pentru a respira aburul. Acesta va ajuta la deschiderea căilor nazale și la eliminarea mucusului toracic acumulat.

Femeie care face inhalații
Aburul ajută la deschiderea nărilor și fluidizarea mucusului acumulat.

Folosește soluție salină

Pentru a-ți decongestiona cavitățile nazale, experții recomandă utilizarea serului salin natural pentru a efectua spălări nazale. Serurile fiziologice din farmacie sunt naturale, ceea ce înseamnă că femeile însărcinate le pot folosi fără probleme. Cu toate acestea, poți face o soluție salină chiar și acasă, amestecând:

  • 1 linguriță (5 g) de sare simplă (fără iod)
  • Un praf de bicarbonat de sodiu
  • 0,5 litri de apă distilată, filtrată sau fiartă

Aplicarea acestui amestec ameliorează într-adevăr congestia nazală.

Apelează la benzile nazale

Pentru a evita disconfortul produs de sinuzită în sarcină, poți utiliza și benzi nazale. De fapt, aceste benzi te ajută să-ți deschizi cavitățile nazale, permițându-ți să respiri mai ușor și, prin urmare, să reduci congestia.

În acest sens, le poți folosi și noaptea pentru a ameliora congestia și pentru a putea dormi bine.

Pe lângă aceste sfaturi pentru ameliorarea congestiei nazale, trebuie să-ți amintești că, în timpul sarcinii, trebuie să respecți cu strictețe recomandările medicului specialist. Numai acesta poate stabili dacă ai voie să iei medicamente și, dacă da, ce anume poți lua.

Evită remediile pe bază de plante și alternative, deoarece ingredientele lor ar putea fi dăunătoare sarcinii. Sperăm că ți-au plăcut aceste sfaturi pentru a combate sinuzita în sarcină!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Devyani Lal et al. “Management of rhinosinusitis during pregnancy: systematic review and expert panel recommendations”, Rhinology. 2016 Jun; 54(2): 99–104.
    • Ellegård, E. and Karlsson, G. (1999), Nasal congestion during pregnancy. Clinical Otolaryngology & Allied Sciences, 24: 307-311. doi:10.1046/j.1365-2273.1999.00264.x
    • Gregg Goldstein et al. “Rhinologic issues in pregnancy”, Allergy Rhinol (Providence). 2012; 3(1): e13–e15.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.