6 uleiuri esențiale pentru sinuzită
Infecțiile sinusale sau sinuzita pot apărea ca o consecință a unui atac viral sau bacterian. De fapt, multe cazuri sunt provocate de același virus care determină apariția răcelii comune. Știi cum să combați această boală în mod natural? Descoperă 6 uleiuri esențiale pentru sinuzită!
Sinuzita apare atunci când sinusurile paranazale devin iritate sau inflamate. Din cauza acestui fapt, poți experimenta simptome incomode, cum ar fi congestia nazală, scăderea simțului mirosului și dureri de cap, printre altele. Deși simptomele pot fi de multe ori ușoare, uneori se transformă într-o problemă cronică.
Din fericire, există câteva remedii naturale pe care le poți folosi, cum ar fi uleiurile esențiale, care te ajută să accelerezi recuperarea. Utilizarea lor în aromaterapie sau local poate ajuta la calmarea multor simptome. În acest articol, îți vom împărtăși câteva opțiuni.
Descoperă mai mult:
6 uleiuri esențiale pentru sinuzită
Uleiurile esențiale sunt o alternativă naturală pentru combaterea sinuzitei. Deși în cazurile cronice ar trebui să consulți un medic, prin utilizarea acestor ingrediente poți atenua cazurile acute sau ușoare. De ce sunt atât de eficiente?
Compușii volatili ai uleiurilor esențiale sunt folosiți în sesiunile de aromaterapie pentru efectul lor relaxant. În acest caz particular, inhalarea acestor substanțe poate reduce congestia și poate calma simptomele sinuzitei, cum ar fi durerile de cap. Să aruncăm o privire la câteva opțiuni.
Uleiul de arbore de ceai
Proprietățile antiseptice, antibacteriene și antiinflamatoare ale uleiului de arbore de ceai îl fac un instrument excelent pentru combaterea sinuzitei. Inflamația sinusurilor paranazale și înmulțirea bacteriană sunt cauzele problemei.
Cum se folosește
- Pentru început, pune aproximativ 20 de picături de ulei de arbore de ceai într-o oală cu apă clocotită.
- Apoi, apleacă-te peste oală și inspiră aburul.
- Fă acest lucru timp de aproximativ 5 minute, până când simți o ușurare.
2. Uleiul de eucalipt
Uleiul de eucalipt este utilizat pentru tratarea multor probleme respiratorii. În acest caz, datorită conținutului său de cineol, poate ajuta la tratarea sinuzitei. Este recomandat de Asociația Națională de Aromaterapie Holistică (NAHA) pentru purificarea aerului și îndepărtarea bacteriilor și a altor germeni.
Cum se folosește
- La fel ca în cazul uleiului anterior, pune aproximativ 20 de picături de ulei de eucalipt într-o oală cu apă clocotită și inspiră aburul.
- Dacă vrei, poți folosi vaporii pentru a purifica locuința și alte zone.
- De asemenea, o altă opțiune este să combini ulei de eucalipt cu ulei de măsline sau ulei de cocos pentru a te masa pe piept.
3. Uleiul de oregano
Datorită agenților antimicrobieni și antifungici ai acestui produs, uleiul de oregano poate combate sinuzita și alte infecții respiratorii. Cu toate acestea, dovezile care îi susțin eficacitatea în aceste cazuri sunt doar anecdotice.
Cum se folosește
- Fierbe ulei de oregano cu apă pentru a inhala aburul sau aplică-l local pe piept după ce l-ai combinat cu ulei de cocos
- Repetă utilizarea până când simți că simptomele se ameliorează.
Citește mai mult:
4. Uleiul de lavandă
Unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru ședințele de aromaterapie este uleiul de lavandă. Datorită mirosului său plăcut, este foarte relaxant și terapeutic. Poate fi folosit ca aliat pentru tratarea congestiei, a durerilor de cap și a altor simptome legate de sinuzită.
Cum se folosește
- Poți inhala ulei de lavandă prin tehnica de inhalare a vaporilor menționată anterior.
- De asemenea, îl poți folosi într-un difuzor sau îl poți dilua în alte uleiuri pentru a-l aplica local.
5. Uleiul de mușcată
Uleiul de mușcată conține substanțe care ajută la combaterea infecțiilor respiratorii. Pe lângă faptul că este utilizat pentru bronșită și tuse, este util și pentru combaterea sinuzitei. Potrivit unui studiu, câteva picături de ulei de mușcată pot atenua simptomele comune de răceală.
Cum se folosește
- Utilizează ulei de mușcată într-un difuzor sau diluează-l în baie.
6. Ulei de cimbru pentru combaterea sinuzitei
Aplicarea locală a uleiului de cimbru poate ajuta la combaterea sinuzitei și a altor infecții ale tractului respirator. Datorită efectelor sale antimicrobiene și antiinflamatoare, previne dezvoltarea bacteriilor și calmează inflamația sinusurilor paranazale.
- Mai întâi, combină-l cu un ulei purtător (ulei de cocos sau ulei de măsline).
- Apoi, masează-l pe piele în zone precum pieptul.
- De asemenea, îl poți inhala sub formă de vapori.
Ai sinuzită? Încearcă aceste uleiuri esențiale naturale pentru sinuzită. Nu uita să discuți cu medicul dacă simptomele se agravează sau durează câteva săptămâni.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carson, C. F., Hammer, K. A., & Riley, T. V. (2006). Melaleuca alternifolia (tea tree) oil: A review of antimicrobial and other medicinal properties. Clinical Microbiology Reviews.
- Kehrl, W., Sonnemann, U., & Dethlefsen, U. (2004). Therapy for Acute Nonpurulent Rhinosinusitis with Cineole: Results of a Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial. Laryngoscope.
- Kintzios, S. E. (2012). Oregano. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition.
- Ueno-Iio, T., Shibakura, M., Yokota, K., Aoe, M., Hyoda, T., Shinohata, R., … Kataoka, M. (2014). Lavender essential oil inhalation suppresses allergic airway inflammation and mucous cell hyperplasia in a murine model of asthma. Life Sciences.
- Lizogub, V. G., Riley, D. S., & Heger, M. (2007). Efficacy of a Pelargonium Sidoides Preparation in Patients With the Common Cold: A Randomized, Double Blind, Placebo-Controlled Clinical Trial. Explore: The Journal of Science and Healing.
- Herbal Medicine for Cough: a Systematic Review and Meta-Analysis. Luise Wagner, Holger Cramer, Petra Klose, Romy Lauche, Florian Gass, Gustav Dobos, Jost Langhorst Forsch Komplementmed. 2015; 22(6): 359–368. Published online 2015 Dec 14.