5 remedii naturale pentru durerile de cap - Doza de Sănătate
 

5 remedii naturale pentru durerile de cap

Durerile de cap sunt o afecțiune pe care am experimentat-o cu toții la un moment dat în viață. Atunci când acestea sunt de intensitate medie - provocate, de obicei, de stres și stilul de viață alert sau dezordonat - poți utiliza remedii complet naturale pentru a scăpa de ele.
5 remedii naturale pentru durerile de cap

Ultima actualizare: 18 august, 2019

Durerile de cap reprezintă una dintre afecțiunile din viața de zi cu zi cel mai greu de tratat. Este posibil să te confrunți de mai multe ori pe an cu o cefalee ce devine un obstacol în desfășurarea activităților tale zilnice. Însă știai că există remedii naturale pentru durerile de cap? În acest articol, vom discuta despre cele mai cunoscute și mai eficiente.

De ce avem dureri de cap?

Durerile de cap reprezintă cele mai comune probleme de sănătate. Acestea sunt provocate de o inflamație în partea internă a craniului, ce este cauzată cel mai adesea de excesul de stres sau lipsa somnului.

În alte situații, durerile de cap sunt produse de probleme ale sistemului vascular. Dilatarea vaselor de sânge determină o presiune internă ce cauzează enervantele dureri de cap.

Există mai multe tipuri de dureri de cap, de la simple cefalee la migrene complexe. În cazul celor din urmă, durerea se manifestă pe perioade mai lungi de timp, poate fi pulsatilă și te poți confrunta și cu alte simptome în cazurile severe, cum ar fi sensibilitatea la lumină.

Însă durerile de cap ce apar în viața de zi cu zi sunt, de obicei, minore, cauzate de factori precum stresul, poluarea mediului înconjurător sau anumite obiceiuri nocive. Prin urmare, există câteva remedii eficiente care te pot ajuta să scapi de durerile de cap.

5 remedii naturale pentru durerile de cap

Diferitele remedii naturale pentru durerile de cap sunt direct proporționale cu intensitatea disconfortului cu care te confrunți. Dacă durerea nu dispare în urma utilizării acestor tratamente naturale, cel mai bine este să consulți un medic pentru a primi un diagnostic concret.

Însă ține cont de faptul că remediile preparate acasă pot trata cu succes durerile de cap minore. Nu este nevoie întotdeauna să apelezi la medicamente cu efecte adverse negative. Iată 5 soluții pentru a scăpa rapid de durerile de cap:

1. O baie fierbinte

Cele mai bune remedii naturale pentru durerile de cap

O baie fierbinte este întotdeauna o strategie eficientă pentru a elimina tensiunea acumulată pe parcursul zilei. Deoarece durerile de cap sunt cauzate de multe ori de stresul excesiv, baia fierbinte poate fi de ajuns pentru a scăpa de disconfort și a te relaxa.

De asemenea, uleiurile naturale folosite în aromaterapie pot fi foarte eficiente în eliminarea durerilor de cap și a altor probleme.

Ingrediente necesare

  • 1 cadă plină cu apă caldă
  • 50 g de săruri minerale aromatice

Indicații de utilizare

  • Umple cada cu apă caldă și adaugă sărurile minerale aromatice.
  • Intră în cadă și relaxează-te timp de 30 de minute.

2. Infuzie de mușețel

Mușețel în remedii pentru durerile de cap

Infuzia de mușețel are un efect calmant și antiinflamator. Ceaiul de mușețel pare a fi un remediu perfect pentru multe probleme de sănătate. Este faimos pentru abilitatea sa de a trata disconfortul gastric și este foarte eficient în tratarea durerilor de cap.

Ingrediente necesare

  • 30 g de mușețel
  • 500 ml de apă
  • zahăr sau îndulcitor natural după gust

Mod de preparare

  • Încălzește apa până atinge punctul de fierbere.
  • Adaugă mușețelul și lasă ceaiul la infuzat timp de câteva minute.
  • Strecoară-l și servește-l alături de îndulcitorul preferat.

3. Masajul capului

Femeie care își face un masaj facial

Masajul capului îți permite să ameliorezi tensiunea și să reduci stimularea vaselor de sânge.

Efectuarea unui masaj la nivelul capului poate fi unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru durerile de cap. Presarea anumitor puncte de pe suprafața craniului poate duce la dispariția disconfortului, mai ales dacă masajul este efectuat cu ajutorul uleiului esențial de lavandă.

Ingrediente

  • 5 picături de ulei (de exemplu, de măsline sau de nucă de cocos)
  • 5 ml ulei esențial de lavandă

Mod de utilizare

  • Efectuează un masaj blând și constant. Acesta presupune mișcări circulare pe tâmple, frunte, sprâncene, obraji și partea superioară a craniului.
  • Schimbă ritmul mișcării prin exercitarea de presiune în aceste puncte, apoi alternează cu mișcări ușoare, de eliberare a tensiunii.

4. Oțet de mere

Oțet de mere în remedii pentru durerile de cap

Printre numeroasele beneficii oferite de oțetul de mere întâlnim și eliberarea tensiunii, aspect ideal atunci când încercăm să scăpăm de o durere sâcâitoare de cap.

Deși acest remediu poate fi oarecum neplăcut, are rezultate imediate. Înghițirea unor porții mici de oțet de mere 100% natural poate ameliora rapid durerile de cap.

Ingrediente necesare

  • 200 ml de apă
  • 10 ml de oțet de mere 100% natural

Mod de utilizare

  • Pune oțetul de mere în apă și repetă acest procedeu de cel puțin trei ori pe zi.
  • Ai grijă ca apa să fie la temperatura camerei, deoarece apa prea rece poate provoca și mai multă tensiune la nivelul capului.

5. Cataplasme cu pepene roșu

Pepene roșu cu semințe

Pepenele roșu și orice sursă de temperatură scăzută pot fi folosite pentru a scăpa de durerile de cap provocate de căldură.

În multe situații, durerile de cap sunt asociate cu temperatura corporală ridicată cauzată de căldura din mediul ambiental. În acest caz, îți recomandăm să te răcorești cu ajutorul unei cataplasme cu pepene roșu.

Ingrediente necesare

  • 1/4 pepene roșu

Mod de utilizare

  • Îndepărtează coaja pepenelui roșu
  • Dă la o parte toate semințele.
  • Taie pepenele în felii subțiri și pune-le în frigider.
  • Aplică feliile pe frunte, obraji și tâmple timp de 20 de minute.

Presiunea la nivelul capului nu ar trebui să îți provoace foarte multă durere. În general, aceasta este o consecință a vieții cotidiene stresante și a ritmului alert în care suntem obligați să trăim zilnic. Însă dacă durerile de cap apar foarte des, acest fapt ar trebui să te îngrijoreze.

Dacă durerile de cap durează mai mult de 48h și nu răspund la tratamentele menționate mai sus, atunci ar trebui să te prezinți la un consult medical de specialitate. Dacă ai doar o durere de cap minoră, vei reuși să scapi de ea cu ajutorul tratamentelor prezentate în acest articol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Miraj, S., & Alesaeidi, S. (2016). A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electronic Physician, 8(9), 3024–3031. https://doi.org/10.19082/3024
  • Damian, P., & Damian, K. (1996). Aromaterapia : el olor y la psique. Lasser Press Mexicana. Retrieved from https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=P-WNv17tacwC&oi=fnd&pg=PA9&dq=aromaterapia&ots=eVVpYdxqvm&sig=o9BjYq34HYR-6Bay7mcunjJvxj4#v=onepage&q=aromaterapia&f=false

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.