Sexul și prietenia pot merge mână în mână
Dinamica relațiilor s-a schimbat de-a lungul timpului, astfel că uneori, o simplă prietenie poate include și sex. Sunt sexul și prietenia compatibile?
Astăzi îți dezvăluim că da, acestea pot merge mână în mână și că, în anumite cazuri, o relație sexuală poate chiar să consolideze o prietenie.
Sexul și prietenia: o combinație fericită?
Multe persoane cred că sexul poate distruge o relație de prietenie, întrucât această combinație nu este posibilă. Așa să fie?
Oamenii stabilesc întotdeauna niște limite în relațiile cu cei din jur, însă, așa cum știm cu toții, limitele pot fi încălcate.
Dacă ne gândim bine, relațiile amoroase implică și o prietenie între cei doi parteneri, iar multe dintre ele chiar încep în acest mod.
Așadar, nu este firesc ca sexul și prietenia să meargă mână în mână?
În realitate, dacă vrei ceva mai mult decât o prietenie, iar cealaltă persoană nu este pe aceeași lungime de undă, poate apărea o mare problemă.
Are această situație vreo legătură cu conceptul de „prietenie cu beneficii?” Acesta este un lucru complet diferit, după cum îți vom explica mai jos.
Te-ar putea interesa și: Sfaturi pentru o relație sexuală mai bună cu partenerul
Prietenii cu beneficii
Așa zișii „prieteni cu beneficii” nu sunt chiar niște adevărați prieteni, ci doar doi oameni care fac sex ocazional.
Un om cu care doar întreții relații sexuale nu poate fi considerat un prieten, adică o persoană care îți este alături și care te cunoaște foarte bine.
În primul caz, cel al relației pur fizice, pot apărea cele mai multe probleme. Cele două persoane implicate nu se cunosc cu adevărat. Intenția lor este doar de a avea relații intime atunci când simt nevoia.
În cel de-al doilea caz, în care persoana cu care faci sex ocazional îți este un prieten adevărat, poți lua în considerare posibilitatea de a avea o relație completă. Poți să vorbești cu el/ea și puteți stabili împreună dacă acest lucru este posibil sau nu.
Este mult mai ușor, deoarece vă cunoașteți și vă înțelegeți unul pe altul. În plus, ați parcurs deja împreună drumul lung al prieteniei.
Relațiile amoroase care încep cu o prietenie sunt mai durabile
Este important de reținut că relațiile care încep cu o prietenie pot fi mai durabile. Asta pentru că legătura dintre cei doi parteneri este mult mai puternică, iar încrederea este foarte solidă.
Desigur, nu este neapărat necesar ca o prietenie să evolueze în plan amoros.
Cea mai mare problemă este faptul că prietenia poate deveni toxică, întrucât sentimentele nou apărute pot impune anumite dificultăți. Tocmai de aceea comunicarea dintre cele două persoane trebuie să fie sinceră și naturală. În plus, ambele trebuie să înțeleagă că, în cazul în care se confruntă cu anumite probleme, vor găsi o soluție.
În acest tip de relație poate interveni gelozia sau lipsa reciprocității sentimentului de iubire. Astfel, cei doi parteneri nu ajung nicăieri.
Sexul și prietenia reprezintă o combinație nefericită în viziunea anumitor persoane, deoarece aceasta este inclusă în categoria relațiilor tabu. Cei doi indivizi nu știu cum să gestioneze situația.Pot face multe greșeli și pot construi o relație nocivă care nu îi face fericiți.
Tu ai fost implicat/ă vreodată într-o astfel de relație? Care a fost cea mai mare problemă cu care te-ai confruntat? Este adevărat că sexul este considerat a fi o parte componentă a unei relații amoroase și nu de prietenie, dar poate că aceasta este doar o concepție greșită la care ar trebui să renunțăm.
Uneori, faptul că faci sex cu prietenul tău poate fi un lucru benefic pentru relația voastră. Poate că ați fi amândoi mult mai împăcați și mai fericiți. Însă, pentru ca relația să funcționeze, trebuie să fiți complet sinceri.
Sinceritatea și încrederea sunt foarte importante în orice tip de relație.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Lehmiller, J. J., Vanderdrift, L. E., & Kelly, J. R. (2011). Sex differences in approaching friends with benefits relationships. Journal of Sex Research. http://doi.org/10.1080/00224491003721694
Gonzaga, G. C., Keltner, D., Londahl, E. A., & Smith, M. D. (2001). Love and the commitment problem in romantic relations and friendship. Journal of Personality and Social Psychology. http://doi.org/10.1037/0022-3514.81.2.247