10 sfaturi pentru dezinfectarea căștilor
Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina
Dezinfectarea căștilor este esențială pentru prelungirea duratei de viață a acestora și evitarea posibilelor infecții ale urechii. Aceste obiecte sunt folosite zilnic pentru a asculta muzică sau pentru a purta conversații prin intermediul dispozitivelor mobile.
La fel ca în cazul oricărui dispozitiv electronic, contactul cu apa și produsele de curățare poate deteriora definitiv căștile. Prin urmare, procesul de igienizare este unul special. În plus, acestea sunt obiecte care acumulează ceară.
De ce este important să aplicați aceste sfaturi pentru dezinfectarea căștilor?
Frecvența de utilizare, precum și contactul direct cu urechile implică o igienizare regulată. Principalele motive pentru care igienizarea este vitală sunt următoarele:
- Evitarea infecțiilor produse de murdărie, praf sau ceară, mai ales dacă accesoriile sunt folosite pe stradă și în spații publice.
- Extinderea duratei de viață a dispozitivului. Igienizarea favorizează funcționarea și durabilitatea căștilor.
Desigur, trebuie să aveți grijă pentru a evita umezirea căștilor. Ele tind sa acumuleze ceară pe benzile de cauciuc externe si pe difuzoare.
Deși ceara este o substanță care protejează și lubrifiază canalul urechii, excesul este neigienic și poate cauza dopuri.
Potrivit unui studiu publicat de Pediatric Journal of Primary Care, diverși factori favorizează generarea de dopuri de ceară. Printre aceștia se numără vârsta, deoarece glandele care o produc se atrofiază, iar substanța devine mai uscată. Un alt factor este reprezentat de obstacolele care împiedică expulzarea, cum ar fi aparatele auditive.
10 sfaturi pentru dezinfectarea căștilor
Utilizarea prelungită a căștilor este legată de problemele de igienă și de infecțiile canalului urechii. De aici și importanța igienizării periodice. Iată câteva recomandări!
1. Luați în considerare tipul de căști
Curățarea componentelor exterioare diferă de curățarea difuzoarelor. Pentru a ști ce părți compun căștile, trebuie să cunoașteți tipul de dispozitiv:
- Căști intraauriculare. Sunt cele care sunt plasate în interiorul urechii. Au difuzoare interne în care se acumulează murdăria și ceara. Acestea sunt cele mai delicate modele din cauza contactului strâns cu urechea.
- Căști pe ureche. Se numesc și căști supra-aurale. Acestea se sprijină pe ureche fără să o acopere complet.
- Căști supraauriculare. Înconjoară și acoperă complet urechea. În plus, ajută la anularea sunetului extern.
- Wireless. Există versiuni wireless de tot felul, deși cele mai comune sunt cele intra-aurale, fără cabluri care să îngreuneze utilizarea. Procesul de curățare este similar, dar trebuie să includă și încărcătorul.
Recomandăm: 6 tratamente pentru țiuitul în urechi
2. Folosiți elementele potrivite
Pentru a igieniza corect căștile fără a deteriora circuitele interne, este necesar să aveți următoarele elemente de curățare:
- Cârpă umedă
- Săpun și apă
- Șervețele dezinfectante
- Periuță de dinți
- Dischete
- Alcool izopropilic
- Prosop uscat
3. Curățați părțile exterioare
Pentru zonele externe, folosiți o cârpă umezită cu apă și săpun. Este important ca laveta să fie umedă și nu udă, deoarece lichidul poate deteriora căștile.
Pentru a îndepărta murdăria din găuri, puteți folosi o periuță de dinți sau orice articol similar cu peri moi. Folosiți șervețele dezinfectante sau cârpe umezite cu apă și alcool izopropilic.
4. Efectuați cu grijă dezinfectarea difuzoarelor
Căștile intraauriculare necesită îngrijire suplimentară. Ca prim pas, trebuie să îndepărtați spuma de protecție sau cauciucul. Apoi, ștergeți corpul și exteriorul cu o cârpă umezită cu apă și săpun. Căștile trebuie să fie întotdeauna așezate cu fața în jos, pentru ca apa să nu pătrundă în interior.
Difuzoarele se curăță cu o dischetă din bumbac sau o periuță de dinți. Folosiți instrumente uscate, deoarece această parte a căștilor este cea mai sensibilă. Umiditatea rămasă le poate deteriora. Faceți mișcări ușoare. Pentru resturile blocate, folosiți un ac.
5. Curățați încărcătoarele
Modelele wireless au un dispozitiv pentru încărcare. Este un obiect care acumulează murdărie, ceea ce poate afecta circuitul de reîncărcare. Folosiți o cârpă uscată sau ușor umedă. Evitați umezirea sectorului intern.
6. Dezinfectați cauciucul
Cauciucurile care acoperă căștile pot fi înmuiate. În orice caz, verificați instrucțiunile producătorului. Pentru a le curăța, trebuie mai întâi să le scoateți de pe căști și să le scufundați într-un recipient cu apă cu săpun. Lăsați-le să se usuce complet pe un prosop.
7. Nu scufundați niciodată căștile
Cauciucurile sunt singura componentă a căștilor ce poate fi înmuiată. Difuzoarele și cablurile nu trebuie să fie niciodată umede. Apa poate să provoace daune permanente.
8. Păstrați-vă urechile curate
Un alt aspect de luat în considerare este igienizarea urechilor înainte de folosirea căștilor. În plus, este important ca acestea să fie uscate. În caz contrar, umezeala poate fi transferată pe dispozitiv și poate afecta funcționarea acestuia.
9. Curățați căștile frecvent
Curățarea căștilor trebuie să fie săptămânală. Nu lăsați să treacă mai mult de 15 zile fără a igieniza căștile.
10. Lăsați-le să se usuce
Puneți componentele pe un prosop, astfel încât să se usuce bine și să nu existe urmă de umezeală. Apoi, puneți cauciucurile înapoi și folosiți-le din nou. Căștile nu trebuie niciodată folosite, asamblate sau încărcate dacă sunt umede.
Descoperiți: Iritația în spatele urechilor: ce o poate cauza?
Aplicarea celor 10 sfaturi pentru dezinfectarea căștilor prelungește durata de viață a acestora
Motivele pentru care acest accesoriu pentru urechi trebuie curățat depășesc igiena. Este un mod de îngrijire a obiectului, a cărui funcționare poate fi afectată de acumularea de ceară sau murdărie.
În general, fiecare producător recomandă metode specifice de curățare, dar toți sugerează evitarea clorului. Cu aceste 10 sfaturi pentru dezinfectarea căștilor, veți finaliza sarcina în mod eficient!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Benito Orejas, J. I., Garrido Redondo, M., Velasco Vicente, J. V., Mata Jorge, M., Bachiller Luque, R., & Ramírez Cano, B.. (2015). Extracción de la cera de los oídos. Pediatría Atención Primaria, 17(67), e223-e231. https://dx.doi.org/10.4321/S1139-76322015000400021
-
Althobaiti, H., Aljuaid, Ms., Alotaibi, Sh., Sarriyah, A., Alsuwat, M., Alfaqih, He., & Almnjwami, R. M. (2022). Ear-related problems among headphone users in the Kingdom of Saudi Arabia. In Saudi Journal of Otorhinolaryngology Head and Neck Surgery (Vol. 24, Issue 1, p. 27). Medknow. https://doi.org/10.4103/sjoh.sjoh_50_21
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.