Alcoolul pentru curățenie: ce este și ce utilizări are?
 

Alcoolul pentru curățenie: ce este și ce utilizări are?

Alcoolul pentru curățenie este folosit pentru dezinfectare, diluare, spălare și multe altele. Îi dezvăluim multiplele aplicații!
Alcoolul pentru curățenie: ce este și ce utilizări are?

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Alcoolul pentru curățenie este o substanță chimică capabilă să elimine substanțele poluante. Produsul este, de asemenea, cunoscut sub numele de dimetilcarbinol, 2-propanol, AIP, alcool izopropilic sau izopropanol. Se caracterizează prin evaporare rapidă și eliminarea deșeurilor.

Această substanță este disponibilă în supermarketuri, farmacii și alte magazine. Este aproape întotdeauna în recipiente de 1 litru sau mai mult; uneori se găsește sub formă de spray și are o concentrație mai mare de 99%.

Alcoolul pentru curățenie: 13 utilizări practice

Utilitatea izopropanolului presupune procese industriale și rutinele sanitare. Poate fi folosit pentru curățarea locuinței și a unor aparate casnice. Vă arătă ce puteți face cu el!

1. Exterminarea dăunătorilor

Pulverizați izopropanol pe obiecte care vin în contact cu paraziți sau insecte, cum ar fi lesele sau periile animalelor de companiei. Efectul dezinfectant ucide bacterii și viruși.

2. Întreținerea pieselor electronice și a computerului

Echipamentele pentru computer sunt formate din piese mici și delicate care necesită o curățare minuțioasă. Având în vedere puterea sa de curățare, alcoolul izopropilic este foarte util în acest domeniu. Pe măsură ce se evaporă, nu lasă reziduuri și nu deteriorează piesele.

Cu o cârpă umezită în izopropanol, igienizați ecrane LCD, imprimante 3D, unități de disc optice, tablete, CD playere și console de jocuri video.

Pe gadgeturile folosite frecvent, cum ar fi smartphone-urile, murdăria se adună din plin. Potrivit unui studiu efectuat într-un cadru spitalicesc și publicat în Journal of Occupational and Environmental Hygiene, telefoanele mobile sunt pline de bacterii și ar trebui dezinfectate cu șervețele cu alcool.

Telefon pus la încărcat
Alcoolul pentru curățenie este util pentru dispozitivele electronice care necesită dezinfectare.

3. Dispariția mirosului urât

În afară de sterilizare, acest tip de alcool elimină mirosurile neplăcute. Pulverizați puțin alcool în interiorul pantofilor.

4. Spălarea plăcilor ceramice și a jaluzelelor

Izopropanolul este eficient în îndepărtarea mucegaiului de pe gresie și faianță și a prafului de pe jaluzele. Cu toate acestea, nu este recomandat pe toate tipurile de materiale.

Pentru marmură sau pardoseli din lemn natural, oțetul alb este cel mai bun. Combinarea alcoolului izopropilic cu uleiuri esențiale va ajuta la curățare și va răspândi un miros plăcut.

5. Îndepărtarea petelor

Vopselurile, cerneala sau lacurile acrilice de pe țesături ies cu izopropanol. Frecați puțin pentru a îndepărta petele.

6. Gheața mașinii

Iarna, mașinile care nu stau în garaj sunt acoperite de gheață. O modalitate de a dezgheța rapid mașina este turnarea de alcool.

7. Lustruirea bijuteriilor

2-Propanolul este un agent de curățare pentru argint, aur și alte metale. Umpleți un recipient cu acest alcool și înmuiați bijuteriile murdare timp de 5 minute. Apoi, uscați bijuteriile cu o cârpă.

8. Spălarea ferestrelor

Alcoolul izopropilic este un bun aliat pentru spălarea sticlei și a oglinzilor.

9. Îngrijirea sculelor

În ateliere, proprietățile dimetilcarbinolului sunt folosite pentru îndepărtarea vaselinei și a uleiului. De asemenea, alcoolul servește la pregătirea suprafețelor care trebuie sudate.

10. Dezinfectarea casei

În afară de igienizarea podelelor, a pereților și a ferestrelor, AIP dezinfectează mobilierul, îmbrăcămintea și electrocasnicele și este mai puțin toxic decât alte substanțe chimice.

11. Farmacie și produse cosmetice

Măștile pe bază de mentol și astringenți conțin izopropanol diluat. Structura alcoolului reduce densitatea unor lichide și previne formarea spumei la agitare.

12. Conservant biologic

Laboratoarele utilizează 2-propanol de 70-99% concentrație pentru conservarea probelor biologice, ca alternativă la formaldehidă.

13. Sectorul industrial

În industrie, alcoolul izopropilic este utilizat ca solvent pentru cauciucuri și rășini acrilice. Este un aditiv în extracția și purificarea diferitelor produse.

La rândul său, domeniul auto folosește dimetilcarbinol pentru a solubiliza apa din rezervoarele de benzină și a preveni înghețarea acesteia.

Cum folosiți alcoolul de curățare?

Diluat, izopropanolul nu este un iritant. În caz contrar, trebuie aplicat cu mănuși. Umeziți și frecați cu o cârpă fără scame. De asemenea, puteți utiliza un spray și prosoape de hârtie.

Persoană care folosește alcoolul pentru curățenie

Precauții la utilizarea alcoolului pentru curățenie

Manipularea alcoolului izopropilic necesită multă grijă. Respectați avertismentele și indicațiile de pe etichetă. Iată câteva recomandări de siguranță în timpul utilizării produsului:

  • Păstrați recipientul cu alcool închis și departe de copii și animale de companie, într-un loc răcoros.
  • Nu inhalați vaporii produși de substanță. Pot apărea dureri de cap și leziuni pulmonare. Nu ingerați alcoolul deoarece este toxic.
  • Deconectați aparatele de la electricitate înainte de curățare. Dacă au fost folosite recent, așteptați să se răcească. După curățare, așteptați să se usuce înainte de a le reporni.
  • Evitați contactul cu ochii și părțile moi ale corpului.
  • Nu-l folosiți niciodată în camere fierbinți sau lângă foc, deoarece este inflamabil.
  • Aplicați-l în zone bine ventilate, indiferent dacă aveți sau nu pielea sensibilă.

Diferența dintre alcoolul izopropilic și alcoolul etilic

Alcoolul izopropilic nu este același cu alcoolul etilic sau alcoolul 96, care se bazează pe etanol. Agentul de curățare este pentru uz casnic, iar etanolul dezinfectează rănile superficiale, este bactericid, antiseptic și intermediar în reacțiile chimice.

Compoziția produselor este diferită. Prin urmare, utilizarea defectuoasă cauzează daune. Când cumpărați alcool pentru a curăța casa, verificați împreună cu vânzătorul că veți lua acasă alcoolul izopropilic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.