Cum să scoți petele de cerneală de pe hainele copiilor - Doza de Sănătate
 

Cum să scoți petele de cerneală de pe hainele copiilor

Petele de cerneală nu sunt deloc ușor de eliminat. În acest articol îți vom oferi câteva sfaturi prețioase pentru a salva hainele favorite ale copilului tău.
Cum să scoți petele de cerneală de pe hainele copiilor

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dacă micuții tăi merg la școală, probabil te-ai întrebat deja cum să scoți petele de cerneală de pe hainele lor. Acestea sunt foarte greu de îndepărtat, chiar dacă speli rufele în repetate rânduri. Însă nu-ți face griji, poți scăpa de ele.

În acest articol, îți vom arăta cum să scoți petele de cerneală de pe hainele copiilor tăi. În primul rând, îți vom explica de ce este atât de greu să le îndepărtezi.

Ce conține cerneala din pixuri și stilouri?

Pixuri colorate

În zilele noastre, există pe piață o mare varietate de stilouri și pixuri, precum și o mulțime de ingrediente din care cerneala acestora este realizată. În general, aceasta este alcătuită dintr-un pigment sau vopsea dizolvată sau suspendată într-un solvent.

Vopseaua este un compus alcătuit în principal din rășini de vinil, glicerol, negru de fum, acid tanic, aditivi și coloranți, pe lângă alte substanțe pe bază de apă sau ulei.

De obicei, uleiul este folosit ca solvent pentru a da vâscozitate și consistență și pentru a face ca cerneala să se usuce mai repede. De aceea, îndepărtarea petelor de cerneală de pe haine este o sarcină dificilă.

Recomandări înainte de a începe să scoți petele de cerneală

Există anumiți factori de care trebuie să ții cont înainte de a încerca să elimini petele de cerneală. Dacă nu ții cont de aceștia, ai putea înrăutăți lucrurile, deoarece cerneala se poate întinde și poate deveni mai greu de îndepărtat.

Cu cât îndepărtezi pata mai devreme, cu atât mai bine

Această regulă se aplică, în general, în cazul tuturor petelor. Nu trebuie să verifici cu atenție hainele copilului tău de fiecare dată când acesta ajunge acasă, dar este important să acționezi rapid, astfel încât procesul de îndepărtare a petei să nu devină și mai dificil.

Dacă descoperi pata rapid, folosește un prosop de hârtie pentru a o îndepărta cât timp este încă umedă.

Nu spăla articolul vestimentar

Spălarea hainelor înainte de îndepărtarea completă a petei va fixa pigmentul și rășina în material, iar astfel pata va deveni mult mai greu de îndepărtat. Evită cu orice preț să faci acest lucru.

Cum să scoți petele de cerneală cu apă caldă

Ține cont de tipul de material

Este important să verifici din ce tip de material este realizat articolul vestimentar al copilului tău. Acest lucru îți va arăta ce ingrediente trebuie să folosești pentru a scoate pata.

Spre exemplu, nu poți folosi apă cu înălbitor pentru rufe colorate, deoarece acest lucru ar afecta materialul și l-ar decolora.

Evită să freci pata

Cerneala penetrează orice suprafață pe care se află. Așadar, dacă freci o pată de cerneală, vei face ca materialul să o absoarbă mai tare și aceasta să se împrăștie.

Ceea ce poți face este să aplici presiune pe pată atunci când este proaspătă. Însă evită cu orice preț frecarea înainte ca aceasta să se usuce.

Cum să scoți petele de cerneală

În următoarele rânduri îți vom arăta cum să scoți petele de cerneală de pe articolele vestimentare ale copiilor tăi în funcție de vârsta petei, tipul de material și culoarea hainelor.

1. Lapte

Cum să scoți petele de cerneală cu lapte

Aciditatea laptelui, împreună cu alte componente pe care acesta le conține, ajută la dizolvarea petelor de cerneală.

 • După absorbția petei recente, așa cum am menționat mai sus, trebuie să înmoi articolul vestimentar în lapte cald timp de 5-6 ore. În acest interval, laptele va absorbi culoarea.

Pata va dispărea gradual, pe măsură ce laptele se usucă. Spală apoi articolul vestimentar în mod normal.

Dacă cerneala persistă, înmoaie articolul vestimentar în apă cu înălbitor timp de două ore. Clătește și spală din nou. Această procedură este recomandată pentru hainele realizate din bumbac, lână sau alte fibre deschise la culoare.

2. Alcool metilic

Metanolul este un lichid cu densitate scăzută, folosit uneori ca solvent. Prin urmare, acesta reprezintă o opțiune excelentă pentru a îndepărta petele de cerneală de pe hainele copiilor tăi.

 • Pentru început, pune o cârpă curată înmuiată în metanol sub articolul vestimentar.
 • Apoi, pune o bucată de vată pe pată. Aceasta trebuie să absoarbă cerneala.
 • Repetă procedura cu o bucată nouă de vată, până când pata dispare.
 • Dacă pata persistă, înmoaie articolul vestimentar în apă cu săpun timp de două ore, apoi spală-l.

3. Cum să scoți petele de cerneală cu acetonă

Cum să scoți petele de cerneală cu acetonă

Cunoscută ca și propanon sau dizolvant de unghii, acetona este un compus folosit ca solvent pentru substanțe chimice, printre altele. La fel ca și alcoolul metilic, acetona ajută la îndepărtarea petelor de cerneală de pe haine.

Totuși, acest produs poate fi foarte agresiv cu materialele textile și le poate degrada. În ciuda acestui fapt, atât această procedură, cât și cea cu alcool metilic sunt potrivite pentru hainele colorate.

Metoda de aplicare este similară cu cea a alcoolului metilic. Aplică aceste proceduri în spații deschise și ține cont de instrucțiunile de utilizare, deoarece mirosul poate cauza dureri de cap.

4. Suc de lămâie

Suc proaspăt de lămâie

Te întrebi cum să scoți petele de cerneală cu suc de lămâie? Sucul de lămâie este un agent de albire ce îndepărtează petele de pe anumite tipuri de material.

Pentru a realiza acest lucru, ai nevoie de sucul unei jumătăți de lămâie și de o bucată de vată.

 • Înmoaie vata în suc de lămâie și aplic-o pe pată timp de câteva secunde, apoi repetă acest procedeu până când pata dispare.
 • Apoi, spală articolul vestimentar ca de obicei.

Petele de cerneală nu sunt deloc ușor de îndepărtat. Însă sperăm ca aceste sfaturi vor salva hainele copiilor tăi, mai ales dacă acestea sunt chiar favoritele lor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Asami, H. (2001). U.S. Patent No. 6,261,352. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Ichikawa, S. (2004). U.S. Patent No. 6,786,956. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Ichikawa, S. (2006). U.S. Patent No. 7,071,245. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Bredenberg, J. (Ed.). (1999). Clean it Fast, Clean it Right: The Ultimate Guide to Making Absolutely Everything You Own Sparkle & Shine. Rodale.
 • Dolor de cabeza: MedlinePlus enciclopedia médica. Retrieved 6 September 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003024.htm

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.