Cum folosești acidul citric la curățenie - Doza de Sănătate
 

Cum folosești acidul citric la curățenie

Acidul citric este un ingredient excelent pentru produsele de curățare de uz casnic. Îl poți folosi pentru întreaga casă. Citește mai departe pentru a afla cum să folosești acidul citric la curățenie!
Cum folosești acidul citric la curățenie

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Acidul citric poate părea intimidant și poți crede că este produs chimic dur, dar nu este așa. De fapt, este ușor de obținut și destul de versatil, deoarece există multe utilizări ale acestuia. De exemplu, articolul de astăzi îți va arăta cum să folosești acidul citric la curățenie.

De la spălatul hainelor, la baie și bucătărie, această substanță asigură o curățare profundă. Un singur produs economisește timp și bani. Mai jos, vom analiza ce este acidul citric, care sunt utilizările acestuia și ce măsuri de precauție trebuie să iei atunci când îl manipulezi.

Ce este acidul citric?

Descoperit de alchimistul Jabir ibn Hayyan în secolul al VIII-lea, acidul citric are o istorie îndelungată și apare în enciclopediile de chimie din secolul al XIII-lea. Cu toate acestea, abia în 1874, chimistul Carl Wilhelm Scheele a reușit să-l cristalizeze din suc de lămâie. În cele din urmă, fabricile au început să-l producă la scară industrială în 1860.

Substanța este un acid organic tricarboxilic care se găsește în multe fructe, deși există o concentrație mai mare în citrice, cum ar fi lămâia, mandarina și portocala. În forma sa industrială, este o pulbere cristalină albă, adesea utilizată pe post de conservant și antioxidant natural. Acest lucru se datorează faptului că reduce nivelurile de pH.

În plus, este un produs secundar al fermentării zaharurilor, cum ar fi zaharoza și glucoza și este utilizat pe scară largă pentru conservarea naturală a diferitelor alimente.

Citrice coapte
Prezența naturală a acidului citric în anumite fructe, cum ar fi portocalele și lămâile, a fost studiată pe scară largă.

Cum să folosești acidul citric la curățenie

Poți folosi acidul citric ca aliat pentru curățarea întregii case. Cel mai mare avantaj este faptul că este nevoie de un singur produs pentru a curăța întreaga baie și bucătărie – este valabil și pentru electrocasnice. De asemenea, acidul citric este minunat pentru spălarea hainelor și îl poți folosi împreună cu bicarbonat de sodiu.

Baie

Diluează o lingură de acid citric într-un litru de apă și pune totul într-o sticlă cu pulverizator. Folosește produsul pentru a curăța totul, de la baterii la pereți, ușile cabinei de duș și perdelele, pentru a elimina calcarul. Tot ce trebuie să faci este să pulverizezi suprafețele și să le ștergi cu o cârpă moale.

În ceea ce privește toaleta, presară bicarbonat de sodiu și lasă-l să-și facă treaba timp de o jumătate de oră. Apoi, pulverizează acid citric și freacă vasul cu o perie moale. Va fi la fel ca nou.

Scoate capul de duș pentru a-l igieniza complet. Pune-l într-un recipient cu un litru de apă, 100 ml de acid citric lichid și o lingură de bicarbonat de sodiu. Lasă-l acolo o oră. Apoi, clătește-l, înșurubează-l înapoi, pornește robinetul cu apă fierbinte și lăsă-l să curgă puțin.

Țevi

Pune patru linguri de bicarbonat de sodiu în scurgere pentru a o curăța. Apoi, adaugă 100 ml de acid citric lichid și lasă-l să acționeze timp de 15 minute. La final, toarnă apă fierbinte.

Gresie și faianță

Dizolvă șase linguri de acid citric într-un litru de apă fierbinte pentru a curăța plăcile. Folosește acest amestec pentru a freca gresia și faianța cu o cârpă moale și apoi clătește totul cu apă.

Covoare

Fă același amestec ca pentru gresie și faianță și pune-l într-un recipient cu pulverizator. Pulverizează soluția de acid citric pe suprafața covorului. Apoi, freacă folosind un mop moale.

Bucătărie

Folosește aceeași soluție ca mai sus (șase linguri de acid citric la un litru de apă) pentru a șterge dispozitivele și suprafețele bucătăriei. Poți, de asemenea, să cureți ceainicele, ibricele de cafea și borcanele. În plus, este excelent pentru clătirea mașinii de spălat vase. Umple compartimentul pentru agent de clătire cu acid citric lichid și pornește ciclul de spălare ca de obicei.

Haine

Poți folosi acidul citric ca balsam pentru rufe. Pentru a face acest lucru, dizolvă o lingură de acid citric într-o cană de apă. Apoi, pune 45 ml de lichid în compartimentul pentru dedurizarea țesăturilor. Hainele tale vor fi mai moi decât au fost vreodată!

Acidul citric la curățenie în bucătărie
Știai că poți adăuga acid citric în compartimentul mașinii de spălat vase?

Acidul citric la curățenie: precauții la utilizarea acestui ingredient

Orice produs utilizat la curățarea gospodăriei necesită unele măsuri de precauție. Persoana care îl folosește trebuie să evite contactul cu pielea, deoarece acesta poate duce la dermatită. Din acest motiv, ar trebui să folosești mănuși. În plus, utilizează acidul citric într-un loc bine ventilat. Păstrează amestecul într-un recipient de plastic, departe de lumina soarelui. De asemenea, etichetează-l și ține-l departe de copii sau animale de companie.

Acidul citric este cu adevărat excelent pentru curățarea gospodăriei

Merită să încerci acest produs atunci când faci curățenie în întreaga casă. Rezultatele vor fi pozitive, dar asigură-te că manipulezi această substanță cu grijă.

Testează produsul pe o zonă mică pentru a te asigura că nu va deteriora materialele înainte de a curăța o suprafață întreagă. Încearcă, este foarte economic și eficient!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Muñoz-Villa, A., Sáenz-Galindo, A., López-López, L., Cantú-Sifuentes, L., & Barajas-Bermúdez, L. (2014). Ácido Cítrico: Compuesto Interesante Citric Acid: Interesting Compound. Revista Científica de la Universidad Autónoma de Coahuila6(12).
  • Anduaga Muñoz, W. E. (1985). Inóculo en la producción de ácido cítrico por fermentación. In Inóculo en la producción de ácido cítrico por fermentación(pp. 71-71).
  • Pastor-Nieto, M. A., Alcántara-Nicolás, F., Melgar-Molero, V., Pérez-Mesonero, R., Vergara-Sánchez, A., Martín-Fuentes, A., … & de Eusebio-Murillo, E. (2017). Conservantes en productos de higiene y cosméticos, medicamentos tópicos y productos de limpieza doméstica en España. Actas Dermo-Sifiliográficas108(8), 758-770.
  • Toro, Ó. J. S., Buriticá, M. C. O., & Garcés, A. L. B. (2004). Obtención de ácido cítrico a partir de suero de leche por fermentación con Aspergillus spp. Revista Colombiana de Biotecnología6(1), 43-54.
  • Alvarez, A., Jorrat, S., & Genta, M. (2005). Caracterización físico-química de jugo de limón de Tucumán.  Revista de Investigaciones Agropecuarias34(2), 49-56.
  • Reinoza, S. D. L. (2020). Rendimiento del ácido cítrico extraído del semeruco con respecto al extraído del limón, la naranja y la piña: Usos y beneficios en la piel. Revista Innovación Estética1(1), 53-66.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.