4 metode naturale pentru lustruirea podelelor din lemn - Doza de Sănătate
 

4 metode naturale pentru lustruirea podelelor din lemn

Există mai multe alternative naturale la care poți apela pentru lustruirea podelelor din lemn. De fapt, datorită proprietăților lor, acestea ajută la conservarea materialului mai bine decât multe produse comerciale.
4 metode naturale pentru lustruirea podelelor din lemn

Ultima actualizare: 07 mai, 2021

Ești în căutarea unor metode naturale pentru lustruirea podelelor din lemn? Trebuie să știi că, în casa ta, ai deja câteva opțiuni naturale foarte eficiente. De exemplu, oțetul, uleiul de măsline, sucul de lămâie și detergentul pentru spălat vase funcționează de minune!

În acest articol, vei descoperi 4 metode care vor simplifica această sarcină. Îți vom oferi rețetele și, de asemenea, câteva sfaturi importante pentru ca pardoselile din lemn să arate perfect și să rămână în stare bună pentru o lungă perioadă de timp. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!

4 metode naturale pentru lustruirea podelelor din lemn

Pardoselile din lemn au un aspect cald, rustic și confortabil. Deși necesită îngrijire specifică, promit longevitate dacă sunt îngrijite corect.

Prin aplicarea tehnicilor potrivite, poți reuși să păstrezi pardoselile din lemn cu un aspect ideal. Trebuie pur și simplu să le lustruiești cu produsele specifice pe care le vom menționa mai jos, care sunt în mare parte naturale și ieftine. De asemenea, procedând astfel, vei evita inhalarea inutilă a componentelor toxice.

1. Oțet și ulei esențial

Produse pentru lustruirea podelelor din lemn
Combinarea oțetului cu uleiul esențial este una dintre cele mai bune soluții pentru a avea podele din lemn impecabile și strălucitoare.

Oțetul este un ingredient natural de uz casnic pe care oamenii îl folosesc frecvent la curățenie. De asemenea, poate fi combinat cu ulei esențial pentru a-i ascunde mirosul. Acest lucru ajută și la aromatizarea camerei într-un mod simplu și plăcut.

 • 1/3 cană de oțet alb (85 ml)
 • 1 cană de apă (250 ml)
 • 15 picături de ulei esențial la alegere (lămâie, portocală, mentă, eucalipt, lavandă, etc.)

2. Ulei de măsline și oțet

A doua metodă pentru lustruirea podelelor din lemn pe care dorim să ți-o prezentă constă în combinarea a două ingrediente de bază pe care le vei găsi cu siguranță în bucătărie: ulei de măsline și oțet. Dacă vrei, poți adăuga și uleiuri esențiale pentru a crea o aromă mai plăcută.

Amestecul de ulei și oțet este ideal pentru curățarea profundă. În același timp, acesta dă multă strălucire podelei. Dacă producătorul recomandă să nu folosești apă pentru tipul de lemn din care este confecționată pardoseala, atunci vei folosi doar primele două ingrediente. Pur și simplu pune următoarele produse într-o sticlă cu pulverizator și amestecă foarte bine.

 • 4 linguri de ulei de măsline (60 ml)
 • 2 linguri de oțet alb (20 ml)
 • 2 căni de apă (500 ml)

3. Ulei de măsline și suc de lămâie

Înlocuiește oțetul cu suc de lămâie. Acest lichid citric are o mare putere antiseptică, o aromă proaspătă și capacitatea de a oferi strălucire datorită enzimelor sale.

 • 4 linguri de ulei de măsline (60 ml)
 • 3 linguri de suc de lămâie (30 ml)
 • 1 cană de apă fierbinte (250 ml)

4. Detergent de vase și oțet

O metodă practică și simplă, deși mai puțin naturală decât precedentele, este amestecarea detergentului de vase cu oțet. Această opțiune este indicată pentru pardoselile din lemn care nu sunt foarte delicate și sunt foarte murdare.

 • ½ cană de oțet (125 ml)
 • 1 lingură de detergent pentru vase (15 ml)
 • 2 căni de apă

Sfaturi pentru lustruirea podelelor din lemn

Persoană care se ocupă de lustruirea podelelor de lemn
Pe lângă utilizarea produselor menționate, este o idee bună să ții cont și de alte sfaturi atunci când lustruiești pardoselile din lemn. De exemplu, ar trebui să mături sau să aspiri cu atenție suprafața pentru a îndepărta praful acumulat.

În cele din urmă, după ce ai ales o metodă de curățare a podelei, ia în considerare și următoarele indicații:

 • Înainte de lustruirea podelelor din lemn, trebuie să le cureți complet. Le poți mătura sau, dacă există praf sau particule fine, poți folosi și aspiratorul.
 • Dacă observi că lemnul este prea alunecos din cauza unui exces de ulei, îl poți șterge cu o cârpă uscată.
 • Este esențial ca, după lustruirea podelei, să aștepți ca aceasta să se usuce complet înainte de a călca pe ea. Poți căuta o modalitate de a bloca trecerea pentru a evita accidentele, mai ales dacă există copii sau animale de companie în casă.
 • Dacă un lichid curge în exces pe podea, trebuie să-l cureți imediat pentru a evita deteriorarea permanentă a lemnului.
 • Dacă folosești uleiuri esențiale, trebuie să te asiguri că acestea sunt pure și de înaltă calitate. Evită utilizarea esențelor sintetice care sunt comercializate doar pentru aromă, deoarece acestea ar putea deteriora lemnul.

Acum cunoști 4 metode naturale pentru lustruirea podelelor din lemn care le ajută să rămână în formă bună pentru o lungă perioadă de timp. Mai mult, aceste ultime sfaturi te vor ajuta să faci curățarea mai eficientă . Rezultatul va fi strălucitor. Încearcă-le și vei vedea rezultatele imediat!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • KILONZO-NTHENGE, A., CHEN, F.-C., & GODWIN, S. L. (2016). Efficacy of Home Washing Methods in Controlling Surface Microbial Contamination on Fresh Produce. Journal of Food Protection. https://doi.org/10.4315/0362-028x-69.2.330
 • Jayasena, D. D., & Jo, C. (2013). Essential oils as potential antimicrobial agents in meat and meat products: A review. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2013.09.002
 • Rutala, W. A., Barbee, S. L., Aguiar, N. C., Sobsey, M. D., & Weber, D. J. (2012). Antimicrobial Activity of Home Disinfectants and Natural Products Against Potential Human Pathogens. Infection Control and Hospital Epidemiology.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.