Care este cel mai bun animal de companie? - Doza de Sănătate
 

Care este cel mai bun animal de companie?

Pentru a descoperi care este cel mai bun animal de companie pentru tine, va trebui să iei în calcul anumite trăsături și nevoi personale. 
Care este cel mai bun animal de companie?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Un animal de companie îți poate îmbunătăți starea generală de sănătate. Beneficiile sunt atât la nivel fizic, cât și psihic. Potrivit opiniei multor specialiști, aceste beneficii sunt chiar impresionante. Însă ideal ar fi să descoperi care este cel mai bun animal de companie pentru tine.

Din punct de vedere sanitar, anumite animăluțe sunt mai benefice decât altele. Unele dintre ele prezintă anumite riscuri dacă nu sunt îngrijite în mod corespunzător. Un exemplu ar fi iguana verde.

Specialiștii recomandă în special câinii și pisicile

Titlul de cel mai bun animal de companie disputat de câini și pisici

Nu este de mirare că pisicile și câinii sunt printre cele mai îndrăgite animale de companie. Ambele specii sunt domesticite, sănătoase, adaptabile, iar oamenii au acumulat numeroase cunoștințe despre ele, mai ales în domeniul veterinar.

Atât câinii, cât și pisicile pot transmite microorganisme care afectează oamenii. Însă curățenia și vaccinurile sunt măsuri de precauție care ne ajută să prevenim infecțiile și virusurile.

În ceea ce privește sănătatea, există anumite diferențe între câini și pisici.

Pisicile și riscul minor de toxoplasmoză

Toxoplasmoza este, probabil, singurul aspect negativ care dezavantajează pisicile. Această boală este transmisă de parazitul toxoplasma gondi și poate avea efecte negative severe asupra femeilor însărcinate. Un sistem imunitar puternic este fundamental pentru a evita riscurile acestei infecții.

În realitate, majoritatea persoanelor care dețin pisici sunt imune la toxoplasmoză și dezvoltă anticorpi care combat această boală, de multe ori asimptomatică.

Când vine vorba despre a determina care este cel mai bun animal de companie din punct de vedere sanitar, câinii au un mic avantaj față de pisici. Însă acest lucru nu înseamnă că micile feline nu sunt animale extraordinare pe care merită să le avem aproape.

Beneficii pentru sănătate ale deținerii unui câine ca animal de companie

Câinele poate fi cel mai bun animal de companie

Un câine oferă multe beneficii pentru sănătatea psihică a stăpânului. Contactul cu aceste animale provoacă eliberarea constantă de dopamină și serotonină, două substanțe care combat stresul și disfuncțiile cardiace.

În realitate, câinii oferă multe alte beneficii pentru sănătatea inimii. Potrivit unui studiu efectuat în Statele Unite, persoanele cu afecțiuni cardiace care au câini au o speranță de viață mai mare decât restul pacienților.

Constatarea de mai sus nu este deloc surprinzătoare, deoarece oamenii care dețin câini fac plimbări zilnice de cel puțin 20 de minute. Acestea se adaugă la celelalte activități fizice desfășurate și îmbunătățesc riscul cardiac.

În plus, persoanele care au animale de companie sunt mai puțin predispuse la stări depresive.

Câinii și alergiile

Unele persoane nu tolerează blana cățeilor. Alergiile continuă să fie o problemă pentru mulți oameni care dețin animale de companie.

Mulți specialiști remarcă faptul că, în realitate, copiii care au căței sunt mai puțin predispuși la dezvoltarea alergiilor. Sistemul lor imunitar se adaptează prezenței unui animal de casă. În plus, flora bacteriologică a viețuitoarelor canine contribuie la întărirea propriului nostru sistem imunitar.

Oricum ar fi, persoanele care suferă de alergii pot opta pentru rase de câini fără blană. Câteva exemple ar fi câinele mexican fără păr, dogul argentinian sau câinele chinezesc cu creastă.

O altă opțiune ar fi bulldogul englez, care are blana deasă, dar destul de scurtă.

Cum îți dai seama care este cel mai bun animal de companie pentru sănătatea ta

Pisica poate fi cel mai bun animal de companie

Pentru a descoperi care este cel mai bun animal de companie pentru sănătatea ta, trebuie să iei în considerare mai multe variabile:

  • În primul rând, trebuie să te informezi asupra speciilor care prezintă cele mai mari riscuri pentru oameni.
  • În a doilea rând, trebuie să afli ce beneficii pentru sănătate oferă animăluțele tale preferate.

În trecut, se credea că animăluțe precum hamsterii și broaștele țestoase sunt benefice pentru copii. Acum știm că ambele specii pot fi purtătoare de germeni și infecții periculoase, cum ar fi salmonella.

Câinele continuă să fie „cel mai bun prieten al omului”

Câinele este cel mai practic animal de companie în ceea ce privește sănătatea. Prezența lui implică riscuri minore, însă oferă numeroase beneficii în viețile stăpânilor.

Cu toate acestea, lăsând la o parte toate aspectele menționate, fiecare om decide care cel mai bun animal de companie pentru el, în funcție de realitatea și preferințele personale.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.