Cum identifici semnele cariilor de lemn - Doza de Sănătate
 

Cum identifici semnele cariilor de lemn

Semnele cariilor de lemn nu sunt ușor de detectat, chiar dacă acest dăunător ar putea trăi mulți ani. Atunci când îți dai seama de existența lor, cel mai probabil structura este deja grav deteriorată.
Cum identifici semnele cariilor de lemn

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Este important să înveți să recunoști semnele cariilor de lemn, deoarece acest dăunător poate face daune considerabile. Din păcate, nu este întotdeauna ușor să faci acest lucru, deoarece găurile și tunelurile create de larve nu sunt vizibile decât după ce daunele sunt deja făcute.

De aceea, trebuie să iei măsuri pentru a preveni și detecta cariile de lemn cât mai curând posibil. În articolul de astăzi, îți vom spune mai multe despre acest dăunător și despre cum să-l detectezi la timp.

Cariile de lemn

Carii de lemn este denumirea dată larvelor diferitelor specii de gândaci cunoscute în special pentru roaderea, găurirea și deteriorarea lemnului. De fapt, aceste larve sunt xilofage – se hrănesc cu lemn.

Când se hrănesc, larvele găuresc lemnul și creează tuneluri în interiorul acestuia, deteriorându-i grav structura. Trebuie să cauți aceste creaturi pentru a nu le permite să-ți invadeze mobilierul.

Tipurile de lemn în care poți găsi semne de carii

Mobilier pe terasă
Cariile de lemn sunt asociate adesea cu lemnul manipulat de oameni. Acest lucru nu se datorează doar faptului că temperaturile sale sunt mai plăcute, ci și din cauza umidității.

Caria de lemn este o larvă căreia îi place să trăiască în jurul oamenilor. Apare de obicei în structurile din lemn create de om, deci nu are un habitat natural extins.

De fapt, cariile preferă lemnul ușor umed, amplasat în locuri departe de frig și căldură excesivă și, de asemenea, de apă. Din acest motiv, este foarte ciudat să găsești carii în copaci vii sau în păduri.

Cariile de lemn apar adesea:

  • În mobilier și structuri din lemn, în principal în cele mai vechi
  • Acolo unde există o temperatură de aproximativ 20-24 °C
  • În lemnul mai sensibil, cum ar fi fagul, arțarul și castanul

Semnele cariilor de lemn

Semnele cariilor de lemn nu sunt ușor de detectat în primele etape. Găurile și tunelurile lor abia ating diametrul de 3/16 inch. Cu toate acestea, ele cresc din ce în ce mai mult și pot ajunge până la aproximativ 1/2 inch.

De asemenea, zgomotul caracteristic pe care îl fac aceste insecte la mestecat este aproape imperceptibil pentru urechea umană. Astfel, acest dăunător este detectabil numai prin praful pe care îl creează atunci când își face găurile caracteristice, în principal atunci când acestea sunt deja vizibile. Din păcate, cariile sunt destul de răspândite atunci când poți vedea aceste semne.

Poate suna incredibil, dar cariile de lemn colonizează materialul și îl deteriorează atunci când sunt încă în stadiul de larve. Se hrănesc cu lemn timp de ani de zile și apoi suferă un proces de metamorfozare pentru a deveni gândaci zburători. Cariile se mută apoi afară și locuiesc acolo câteva zile.

Ele trăiesc doar suficient de mult timp pentru a-și depune ouăle în alte bucăți de lemn delicioase. Apoi, cariile de lemn mor.

Cum să afli dacă dăunătorul este încă în viață

Semnele cariilor de lemn
După o infestare cu carii de lemn, apar găuri și rumeguș.

Așa cum am explicat mai sus, pentru a detecta semnele cariilor de lemn trebuie să ții cont de existența:

  • Rumegușului în jurul unei piese de mobilier sau structuri din lemn
  • Găurilor mici din lemn

Cu toate acestea, simpla prezență a semnelor de mai sus nu înseamnă că larvele sunt încă înăuntru. Ar putea fi semne ale unei infestări vechi, iar gândacii să nu mai fie acolo. Larvele pot trăi în lemn și se pot hrăni cu el ani de zile. Deci, dacă observi rumeguș și găuri, ține cont de următoarele:

  • Dacă nuanța rumegușului este albă, înseamnă că infestarea este recentă și pot exista încă larve în interior. Dăunătorul poate fi deja dispărut dacă praful este maro.
  • Să ne amintim că larva suferă un proces de metamorfoză pentru a deveni un gândac zburător care va ieși ulterior afară. Deci, dacă găurile sunt mari, acest lucru poate indica faptul că gândacii au ieșit deja și nu mai sunt în lemn.
  • Evident, dacă poți auzi sunetul caracteristic pe care îl fac aceste insecte atunci când mestecă lemnul, ele sunt încă în interiorul acestuia.

Cum să scapi de cariile de lemn

Există mai multe metode pentru a scăpa de cariile de lemn:

  • Aceste larve nu suportă frigul, așa că poți depozita orice obiect infestat în camere reci pentru o vreme pentru a le eradica. Aceasta este o metodă care trebuie aplicată profesional, deoarece temperatura rece va avea un impact negativ asupra lemnului.
  • Unii restauratori folosesc camere pentru a localiza găurile și apoi aplică benzină. De asemenea, există și câteva metode profesionale de eradicare, cum ar fi folosirea lipsei de căldură sau oxigen.
  • Tratamentele chimice implică aplicarea de geluri și injectări cu produse chimice specifice care pot elimina cariile de lemn în doar câteva zile.

În mod similar, există remedii casnice împotriva cariilor de lemn care sunt uneori eficiente:

  • Poți aplica aerul cald al unui uscător de mâini pentru a elimina umezeala mobilierului și a obiectelor mici. Apoi, poți aplica un insecticid împotriva cariilor de lemn și poți înfășura în plastic obiectul până la moartea dăunătorilor.
  • Cariile de lemn urăsc căldura, dar, așa cum am spus mai sus, nu le place nici frigul. Așadar, scoate mobilierul în afara casei câteva zile iarna și așteaptă ca temperatura să le omoare.

Cum să previi infestările cu carii de lemn

Persoană care șterge mobila
Lăcuirea lemnului este una dintre cele mai utilizate tehnici pentru a preveni apariția cariilor.

Este important să iei în considerare următoarele elemente atunci când încerci să previi apariția cariilor de lemn. Acumularea de apă în lemn îl face mai moale și, prin urmare, mai plăcut pentru carii.

Chiar dacă acest remediu nu va împiedica total pătrunderea cariilor în lemn, un strat gros de lac este cu siguranță o barieră utilă împotriva acestui dăunător. De fapt, există lacuri pe piață create în acest scop.

În cele din urmă, nu este nimic mai indicat decât să verifici regulat mobilierul și structurile din lemn pentru a detecta prezența acestui dăunător cât mai curând posibil.

Așa cum am explicat mai sus, atunci când vezi cu ușurință cariile de lemn, ar putea fi prea târziu, deoarece dăunătorul a cauzat deja daune grave. După cum îți poți imagina, este mai ușor să previi decât să tratezi. Nu ezita să angajezi un profesionist pentru a face acest lucru.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Zahradník, J., 1990. Guía de los Coleópteros de España y de Europa. Omega, Barcelona
  • Hickin, N.E. (1963), The woodworm problem.
  • D. B. Pinniger, R.E. Child (19996), “Woodworm: A necessary case for tratment? New techniques for the detection and control of furniture beetle”, Proceedings of the Second International Conference on Urban Pests.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.