5 sfaturi pentru a curăța perdelele de baie - Doza de sănătate
 

5 sfaturi pentru a curăța perdelele de baie

Îți înlocuiești perdelele de duș atât de des, încât acestea au devenit deja parte a cheltuielilor tale lunare? Îți vom spune cum să le cureți cu produse pe care cu siguranță le ai deja în casă pentru a le face să pară noi și a scăpa de mucegai.
5 sfaturi pentru a curăța perdelele de baie

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Deși unele accesorii sunt considerate simple ornamente, ele sunt o sursă majoră de contaminare dacă nu sunt igienizate corespunzător. În acest articol, îți vom împărtăși câteva trucuri pentru a curăța perdelele de baie și pentru a preveni proliferarea ciupercilor și a bacteriilor.

Baia este un loc care favorizează dezvoltarea microorganismelor care pot fi dăunătoare sănătății din cauza umidității și căldurii din această cameră a casei. Perdelele sunt unul dintre elementele care se murdăresc mai mult decât altele, dar nu le acordăm prea multă atenție.

Sfaturi pentru a curăța perdelele de baie în mod eficient

Din fericire, nu va trebui să cumperi nimic, deoarece multe dintre aceste ingrediente există deja în casele multora dintre noi.

1. Alcool

Alcoolul este un dezinfectant puternic și toată lumea este obligată să îl aibă acasă. Pentru a-l folosi pe perdele, va trebui să umezești un burete sau o cârpă și să freci perdeaua cu mișcări circulare. Concentrează-te pe zonele pline de mucegai. Nu este nevoie să le clătești, deoarece alcoolul se va evapora singur.

2. Oțet

Oțetul este un produs de curățare natural datorită procentului ridicat de acid acetic pe care îl conține. Deși nu dezinfectează, va îndepărta murdăria și grăsimile care se adună din cauza contactului perdelei cu săpunuri, șampoane și balsamuri.

Pune perdelele într-un recipient mare și scufundă-le în apă cu 2 căni de oțet de mere. Lasă perdelele să se înmoaie timp de 20 de minute. După aceea, clătește-le. Ai terminat – perdelele vor arăta ca noi!

Ar putea să te intereseze: Cum să folosești oțetul la curățenie

3. Pastă de dinți

Ești pe cale să cunoști o altă utilizare a pastei de dinți, care te va surprinde. Pentru a-ți curăța perdelele de baie, umezește un burete, apoi aplică o cantitate generoasă de pastă de dinți. Freacă bine petele, clătește, iar perdelele tale vor fi mai curate ca niciodată!

Periuță cu pastă de dinți
Pasta de dinți poate fi utilizată pentru mai mult decât simpla curățare orală. Folosește-o pentru a face perdelele de baie să arate ca noi.

4. Bicarbonat de sodiu

În acest caz, înmoaie perdelele într-un recipient cu apă și bicarbonat de sodiu și lăsă-le câteva minute. În plus, poți pune perdelele în mașina de spălat și poți adăuga bicarbonat de sodiu.

5. Soluție pe bază de ulei de arbore de ceai

Pentru a pregăti această soluție de curățare vei avea nevoie de 1 cană de apă, ¼ cană de alcool, 1 linguriță de ulei de arbore de ceai și 1 recipient cu pulverizator. Pune totul în sticlă și pulverizează soluția pe perdea. Apoi freacă cu un burete și clătește.

Curăță perdelele de baie pas cu pas

Dacă preferi să speli manual perdelele de baie, îți recomandăm să urmezi acest ghid pas cu pas pentru a optimiza procesul:

 1. Scoate inelele pentru a evita deteriorarea țesăturii perdelelor.
 2. Pune perdelele într-un recipient mare cu apă și săpun lichid. Poți folosi sare mare în loc de săpun.
 3. Lăsă-le să se înmoaie cel puțin 2 ore.
 4. Cu o perie, îndepărtează cele mai încăpățânate pete de mucegai. Dacă nu ies, atunci încearcă să adaugi puțin bicarbonat de sodiu pe un burete.
 5. Clătește-le pentru a îndepărta tot săpunul. Dacă vrei, poți adăuga puțin oțet la ultima clătire pentru a elimina mirosurile neplăcute.
 6. Lăsă perdelele să se usuce într-o zonă cu ventilație bună.

Dacă decizi să speli perdelele de baie în mașina de spălat, urmează aceste sfaturi:

 • Asigură-te că perdelele sunt lavabile în mașină. Asigură-te că temperatura nu este mai mare de 30 °C.
 • Adaugă bicarbonat de sodiu pe lângă detergentul obișnuit.
 • Nu uita să pui niște prosoape curate lângă perdele pentru a le proteja și anulează ciclul de centrifugare.

Sfaturi pentru păstrarea perdelelor de baie curate

Dacă perdelele tale sunt curate și lipsite de mucegaiuri, îți sugerăm să respecți pașii următori pentru a le menține fără pete mai mult timp:

 • Clătește-le după fiecare baie sau duș: Reziduurile de săpun nu se vor impregna în perdele. De asemenea, întinde-le bine, astfel încât să nu arate ca un acordeon.
 • Aerisește baia când termini dușul: Deschide toate ferestrele pentru a promova o bună circulație a aerului.
 • Spălă-le frecvent – pentru a ușura îndepărtarea petelor.
Soluție utilă pentru a curăța perdelele de baie
Adăugarea bicarbonatului de sodiu la procedurile de spălare îmbunătățește procesul de curățare a perdelelor de duș.

Alte modalități de spălare a perdelelor de duș

Până acum, am analizat modalități generale de spălare a perdelelor de baie. Cu toate acestea, vrem să-ți oferim și opțiunea de a le spăla în alte moduri specifice:

 • Îndepărtează mucegaiul: Dacă perdeaua este curată, dar are pete de mucegai pe care nu le poți îndepărta, încearcă să le freci cu o lămâie tăiată pe jumătate. Sau diluează 3 părți de apă cu 1 lingură de bicarbonat de sodiu și pulverizează amestecul pe pată. Folosește o perie pentru a freca.
 • Albește perdelele: Scufundă-le în apă cu o soluție specială pentru perdelele de duș. Dacă sunt albe, poți adăuga puțin înălbitor.

Sfaturi finale pentru a curăța perdelele de baie

Pentru a nu pierde timpul cu procesul de curățare a perdelelor de duș, ar trebui să depui eforturi pentru a le menține curate. Dacă le clătești zilnic, atunci când va veni momentul pentru o curățare profundă, va trebui doar să le pui în mașina de spălat fără niciun tratament anterior.

Nu uita să testezi produsele pe o parte discretă a perdelei pentru a te asigura că nu o deteriorează. Citește etichetele pentru a nu supune perdelele unor procese de curățare care le-ar putea deteriora. Sperăm că vei urma câteva dintre aceste sfaturi și că perdelele tale vor arăta întotdeauna ca noi și vor fi lipsite de mucegai, bacterii și ciuperci!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Kahrs, R. F. (1995). Principios generales de la desinfección.  sci. tech. Off. int. Epiz14(1), 143-163.
 • Diomedi, Alexis, Chacón, Eiiana, Delpiano, Luis, Hervé, Beatrice, Jemenao, M. Irene, Medel, Myriam, Quintanilla, Marcela, Riedel, Gisela, Tinoco, Javier, & Cifuentes, Marcela. (2017). Antiseptics and disinfectants: aiming at rational use. Recommendations of the Advisory Committee on Healthcare Associated Infections. Sociedad Chilena de Infectología. Revista chilena de infectología34(2), 156-174.
 • Molina Esquivel, E. (2015). Contaminantes biológicos del aire interior de la vivienda: factores contribuyentes, afecciones relacionadas y medidas correctivas. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología53(1), 0-0.
 • Graziano, M. U., Graziano, K. U., Pinto, F. M. G., Bruna, C. Q. D. M., Souza, R. Q. D., & Lascala, C. A. (2013). Eficacia de la desinfección con alcohol al 70%(p/v) de superficies contaminadas sin limpieza previa. Revista Latino-Americana de Enfermagem21(2), 618-623.
 • Accame, M. E. C. (2008). El árbol del té. Panorama actual del medicamento32(318), 1217.
 • Torres Cárdenas, P. A. (2020). Articulación de la limpieza y desinfección en baños públicos nacionales.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.