6 tratamente pentru țiuitul în urechi
 

6 tratamente pentru țiuitul în urechi

Deși aceste remedii naturale pot fi foarte eficiente în ameliorarea disconfortului cauzat de tinitus, este important să nu le folosiți în același timp pentru a evita reacțiile adverse.
6 tratamente pentru țiuitul în urechi
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ameliorarea țiuitului în urechi este o prioritate. Cunoscut și sub denumirea de tinitus, țiuitul este un simptom inconfortabil care poate apărea continuu sau la intervale de timp. Ce tratamente pentru țiuitul în urechi există?

Tinitusul este un sunet ușor sau puternic în una sau ambele urechi, care poate fi însoțit de dureri de cap, după cum a confirmat acest studiu realizat de Universitatea Națională din Córdoba (Argentina), insomnie și probleme de învățare. Este legat de infecții și pierderea auzului din cauza vârstei, deși poate fi cauzat și de acumularea de ceară și de leziuni la nivelul urechii.

Deși la început pare inofensiv, lipsa tratamentului poate duce la dificultăți de concentrare asupra sarcinilor zilnice.

Din acest motiv, este esențial să vă tratați cât mai curând posibil, evitând expunerea la sunete puternice și mergând la medic. În plus, puteți ameliora tinitusul cu câteva remedii simple acasă.

6 tratamente pentru țiuitul în urechi

1. Ginkgo Biloba

Frunze de plante uscate

 

Consumul de ginkgo biloba este una dintre soluțiile naturale pentru a ameliora țiuitul și a combate inflamația urechilor. Această plantă are proprietăți anticoagulante și antiinflamatorii care ajută la îmbunătățirea circulației pentru a reduce acea senzație de zgomot enervant.

Cu toate acestea, unele cercetări recomandă precauție în utilizarea acestuia deoarece ar putea provoca hemoragie intracraniană în anumite cazuri și poate afecta procesul de recuperare după o intervenție chirurgicală. Consultați-vă mai întâi cu medicul!

Ingrediente

  • 1 cană de apă (250 ml)
  • 1 lingură de ginkgo biloba (10 g)

Cum se folosește?

  • Se pune o lingură de ginkgo biloba într-o cană cu apă clocotită și se consumă infuzia de două ori pe zi.
  • De asemenea, puteți cumpăra tablete sau extracte și lua între 120 și 240 mg pe săptămână.

2. Busuioc

Proprietățile antiseptice ale busuiocului pot fi folosite ca parte a tratamentului durerii și al tinitusului. Atuurile sale naturale ajută la combaterea agenților inflamatori și, deși nu există dovezi științifice, se crede că facilitează îndepărtarea excesului de cerumen.

Cum se folosește?

  • Puneți mai multe frunze de busuioc în blender și procesați-le până obțineți o pastă.
  • Apoi, treceți pasta printr-o sită și stoarceți sucul.
  • Încălziți sucul și, când ajunge la o temperatură suportabilă, aplicați 2 sau 3 picături în urechea afectată.
  • Repetați tratamentul de 2 ori pe zi, de 3 ori pe săptămână.

3. Oțet de mere

Tratamente pentru țiuitul în urechi cu oțet de mere

 

Are acizi naturali cu putere antifungică și antiinflamatoare. Din acest motiv, oțetul de mere este o altă soluție eficientă împotriva infecțiilor care cauzează tinitusul. Un studiu realizat de Universitatea din Bridgeport susține că poate ajuta la tratarea bolilor reumatismale.

Ingrediente

  • 1 lingură de oțet (10 ml)
  • 1 pahar cu apă (200 ml)

Cum se folosește?

  • Puneți o lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă călduță și consumați băutura de 2 ori pe zi.
  • Opțional, amestecați părți egale de oțet și apă și aplicați 3 picături în urechea afectată.

4. Usturoi

Usturoiul este un remediu natural care poate combate țiuitul în urechi atunci când acesta este cauzat de temperaturi scăzute sau schimbări bruște de altitudine. Datorită calităților sale, ajută la reducerea inflamației și îmbunătățește circulația sângelui în această zonă, potrivit acestei cercetări realizate de Facultatea de Medicină a Universității din Valladolid, Spania.

Ingrediente

  • 2 căței de usturoi
  • 1 lingură de ulei de susan (15 g)

Cum se folosește?

  • Se prăjesc câțiva căței de usturoi zdrobiți într-o lingură de ulei de susan, apoi se filtrează și se lasă să se răcească.
  • Se pun 2 picături de ulei în canalul urechii și se înclină capul pentru a acționa timp de câteva minute.
  • Se repetă utilizarea în fiecare zi timp de o săptămână.

5. Ghimbir

Pudră de ghimbir

 

Proprietățile medicinale ale ghimbirului ajută la ameliorarea tinitusului datorită capacității sale de a îmbunătăți circulația, așa cum a confirmat acest studiu realizat de Universitatea de Medicină Chineză din Beijing. Compușii săi antiinflamatori reduc inflamația urechii și calmează senzația de durere și tensiune.

Ingrediente

  • ½ lingură de ghimbir ras (5 g)
  • 1 cană de apă (250 ml)

Cum se folosește?

  • Se pune o jumătate de lingura de ghimbir ras într-o cană cu apă fierbinte și se consumă infuzia de 2 sau 3 ori pe zi.
  • Opțional, tăiați o felie de ghimbir crud și mestecați-o câteva minute. Acest exercițiu va controla presiunea din ureche și va reduce semnificativ țiuitul.

6. Ulei de muștar

Proprietățile sale antifungice pot fi folosite pentru controlul tinitusului și infecțiilor. Fiind antimicrobian, poate crea o barieră de protecție în canalul urechii pentru a preveni inflamația și atacul bacterian.

Cum se folosește?

  • Încălziți puțin ulei de muștar în cuptorul cu microunde, apoi puneți 3 picături în urechea afectată.
  • Înclinați capul și îndepărtați resturile de ceară.
  • Folosiți-l de 3 ori pe săptămână.

Vă deranjează acest simptom inconfortabil? Încercați oricare dintre remediile menționate și descoperiți că sunt buni aliați pentru a face față acestei probleme. Desigur, evitați să combinați mai multe în același timp. Dacă disconfortul persistă, consultați medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.