7 remedii naturiste pentru țiuitul în urechi - Doza de Sănătate
 

7 remedii naturiste pentru țiuitul în urechi

Din când în când auzi un țiuit în urechi? Nu ezita să încerci următoarele remedii naturiste incredibile!
7 remedii naturiste pentru țiuitul în urechi
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Țiuitul în urechi, cunoscut și sub denumirea de tinitus, este cauzat de acumularea cerumenului, de infecții sau de formarea unor leziuni la nivelul urechilor. Descoperă cele mai bune remedii naturiste pentru țiuitul în urechi!

Tinitusul este un sunet slab care este perceput de una sau ambele urechi și este aproape întotdeauna însoțit de dureri de cap, dificultăți de respirație sau probleme de concentrare. Țiuitul în urechi tinde să persiste mult timp, dar poate fi și intermitent, cauzând probleme minime.

Deși nu este considerat a fi o problemă de sănătate gravă și este firesc să-l experimentăm din când în când, cel mai bine este să tratăm tinitusul imediat, astfel încât să evităm complicațiile.

Vestea bună este că avem la dispoziție numeroase soluții 100% naturale care pot alunga acest sunet deranjant. Citește în continuare pentru a descoperi 7 remedii naturiste pentru țiuitul în urechi!

1. Uleiul de susan

Remedii naturiste pentru țiuitul în urechi cu ulei de susan

Uleiul de susan are proprietăți antiinflamatoare care ameliorează iritațiile de la nivelul urechilor și reduc țiuitul. Aplicarea directă desfundă canalul auditiv și facilitează eliminarea cerumenului.

Instrucțiuni

 • Încălzește o cantitate mică de ulei de susan și aplică 5 picături în urechea vizată.
 • Asigură-te că uleiul nu este foarte cald înainte de a-l folosi.
 • Înclină capul într-o parte, astfel încât uleiul să pătrundă în interiorul urechii. Menține această poziție pentru 2-3 minute.
 • Apoi, îndepărtează reziduurile eliminate cu un șervețel curat.

2. Oțetul de mere

Acizii organici din componența oțetului de mere sunt utili pentru a trata infecțiile care provoacă simptome ca țiuitul în urechi. Acest produs alcalin natural atacă virusurile și bacteriile și poate curăța urechile înfundate cu cerumen.

Instrucțiuni

 • Diluează o lingură de oțet de mere într-un pahar de apă călduță și bea acest remediu pe stomacul gol.
 • Pune într-o cană cantități egale de oțet de mere și apă. Aplică 3-5 picături din soluția obținută în urechea afectată.

3. Uleiul de cocos

Ulei de cocos în remedii naturiste pentru țiuitul în urechi

Celebru datorită conținutului semnificativ de agenți antimicrobieni și antiinflamatori, uleiul de cocos intră în categoria de remedii naturiste pentru țiuitul în urechi și infecțiile de la nivelul acestor organe.

Uleiul de cocos alterează mediul de care virusurile și bacteriile au nevoie pentru a supraviețui, prevenind proliferarea lor în canalul auditiv.

Instrucțiuni

 • Încălzește o cantitate mică de ulei de cocos ecologic și aplică 3-5 picături în urechea afectată.
 • Înclină capul într-o parte, astfel încât uleiul să pătrundă în canalul auditiv. După 3 minute, îndepărtează cerumenul eliminat cu un șervețel umed.

4. Apa oxigenată

Proprietățile antimicrobiene ale apei oxigenate sunt utile pentru a trata țiuitul în urechi cauzat de infecții sau de cerumenul în exces. Componentele sale ameliorează iritațiile și îmbunătățesc circulația sanguină, grăbind vindecarea.

Instrucțiuni

 • Aplică 3-4 picături de apă oxigenată în urechea afectată și, înainte de a o îndepărta, las-o să acționeze 5 minute.
 • Repetă acest tratament o dată la fiecare 6 ore.

5. Uleiul de măsline, pe lista de remedii naturiste pentru țiuitul în urechi

Remedii naturiste pentru țiuitul în urechi cu ulei de măsline

Datorită antioxidanților și a acizilor grași esențiali din componența sa, acest ulei vegetal poate fi folosit pentru a trata numeroase probleme care afectează urechile.

Consumul de ulei de măsline fortifică sistemul imunitar, iar aplicarea sa directă ameliorează inflamațiile și elimină tinitusul.

Instrucțiuni

 • Încălzește puțin ulei de măsline extravirgin. De îndată ce este suficient de cald (dar nu fierbinte), aplică 3 picături în urechea afectată.
 • Ținând capul înclinat într-o parte, lasă uleiul să acționeze 3 minute, apoi lasă-l să se scurgă din ureche.

6. Ananasul

Servirea mai multor porții de ananas pe zi poate reduce frecvența episoadelor deranjante de tinitus și a infecțiilor urechii. Acest beneficiu se datorează unei enzime numită bromelaină, care îmbunătățește circulația sanguină și previne atacurile virusurilor și ale bacteriilor.

Instrucțiuni

 • Dacă experimentezi tinitus, consumă până la 3 felii de ananas pe zi.

7. Grepfrutul

Grepfrutul pe lista de remedii naturiste pentru țiuitul în urechi

Sărac în calorii, dar bogat în antioxidanți și fibre naturale, grepfrutul este un alt aliment care poate accelera vindecarea urechilor afectate de tinitus.

Sucul său prezintă un efect antiinflamator și îmbunătățește circulația sângelui, ajutându-te să ții sub control infecțiile și bolile.

Instrucțiuni

 • Când auzi un țiuit misterios în urechi, bea 2-3 pahare de suc de grepfrut.

Dacă acest simptom te deranjează, încearcă oricare dintre cele 7 remedii naturiste pentru țiuitul în urechi prezentate în acest articol și profită de proprietățile lor benefice. În cazul în care problema persistă, consultă un medic pentru a te asigura că aceasta nu are la bază o leziune sau o infecție gravă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Peña M. A. (2008) “Bases fisiopatológicas del tratamiento del tinnitus neurosensorial: Rol del sistema auditivo eferente”, Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello 2008; 68: 49-58
 • Tunkel, D. E., Bauer, C. A., Sun, G. H., Rosenfeld, R. M., Chandrasekhar, S. S., Cunningham, E. R., … Whamond, E. J. (2014). Clinical practice guideline: Tinnitus. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (United States). https://doi.org/10.1177/0194599814545325
 • Enrico, P., Sirca, D., & Mereu, M. (2007). Antioxidants, minerals, vitamins, and herbal remedies in tinnitus therapy. Progress in Brain Research. https://doi.org/10.1016/S0079-6123(07)66029-4
 • Curet, C., & Roitman, D. (2016). Tinnitus–evaluación y manejo. Revista Médica Clínica Las Condes, 27(6), 848-862.
 • De Luis, D. A., & Aller, R. (2008, May). Ajo y riesgo cardiovascular. In Anales de medicina interna (Vol. 25, No. 5, pp. 237-240).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.