6 remedii pentru a elimina cerumenul - Doza de Sănătate
 

6 remedii pentru a elimina cerumenul

Deși frecvența tratamentului depinde de tipul de remediu ales, când vine vorba de eliminarea cerumenului, toate variantele de mai jos sunt mai benefice decât bețișoarele cu vată.
6 remedii pentru a elimina cerumenul
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cerumenul care se acumulează în urechi este un lubrifiant natural produs de glandele din canalul auditiv. Principalul său rol este să protejeze această regiune împotriva microorganismelor și a agenților externi, împiedicându-i să pătrundă în interiorul urechii. Ai nevoie de câteva remedii pentru a elimina cerumenul?

Textura cerumenului este similară cu cea a gelurilor. Acesta este compus din grăsimi și celule moarte responsabile de alungarea microorganismelor infecțioase.

În ciuda rolului benefic al cerumenului, este indicat să ne curățăm urechile în mod regulat. Când se acumulează în exces, acesta poate înfunda canalul auditiv, cauzând simptome ca tinitusul (țiuitul în urechi) sau slăbirea auzului.

Este important să știm cum se elimină cerumenul în mod corect. Bețișoarele cu vată și alte produse asemănătoare pot avea un impact negativ asupra urechilor.

Vestea bună este că avem la dispoziție numeroase remedii pentru a elimina cerumenul. Aceste soluții naturale nu ne obligă să depunem mult efort și nu cauzează efecte secundare nedorite. Vrei să afli mai multe detalii?

1. Apa oxigenată

Apa oxigenată pe lista de remedii pentru a elimina cerumenul

Apa oxigenată este un produs natural care poate elimina cerumenul în exces fără a afecta negativ canalul auditiv. În timp ce lichidul propriu-zis îndepărtează reziduurile, compușii săi antiseptici reduc prezența bacteriilor.

Instrucțiuni

 • Amestecă apă oxigenată și apă obișnuită în cantități egale. Cu ajutorul unei pipete, pune câte 2-3 picături în fiecare ureche.
 • Lasă capul într-o parte astfel încât lichidul să poată să pătrundă în ureche. Așteaptă 3 minute, apoi lasă capul în direcția opusă pentru a elimina reziduurile.
 • Repetă acest tratament la fiecare 2 săptămâni.

2. Glicerina

Glicerina se numără printre cele mai populare remedii pentru a elimina cerumenul și a trata problemele cauzate de acumularea în exces a acestuia.

Acest ingredient înmoaie cerumenul și îți permite să îl îndepărtezi în doar câteva minute. În plus, glicerina curăță canalul auditiv și previne infecțiile și tinitusul.

Instrucțiuni

 • Pune câteva picături de glicerină în ureche, apleacă-ți capul într-o parte și menține această poziție pentru 3 minute.
 • După ce s-a scurs intervalul de timp indicat, îndepărtează cerumenul. Repetă procesul și pentru cealaltă ureche.
 • Aplică acest truc o dată pe săptămână.

3. Uleiul de cocos, unul dintre cele mai bune remedii pentru a elimina cerumenul

Remedii pentru a elimina cerumenul cu ulei de cocos

Celebru datorită efectului său lubrifiant și antibacterian, uleiul de cocos este un ingredient ideal pentru a elimina cerumenul. Acesta poate desfunda canalul auditiv, îndepărtând cerumenul în exces fără a lăsa urechea neprotejată.

Instrucțiuni

 • Încălzește puțin ulei de cocos. Pune câteva picături din acest produs în ureche.
 • Lasă uleiul să acționeze 3-5 minute, apoi scurge reziduurile.
 • Aplică acest truc la fiecare 2 săptămâni.

4. Oțetul de mere

Introducerea oțetului de mere în ureche facilitează eliminarea cerumenului acumulat și reglează pH-ul regiunii vizate, prevenind astfel infecțiile. Acest lichid conține acizi naturali care luptă împotriva microorganismelor și reduc inflamațiile.

Instrucțiuni

 • Amestecă o cantitate mică de oțet de mere ecologic cu apă caldă. Picură soluția obținută în ureche cu ajutorul unei pipete.
 • Apleacă-ți capul într-o parte și lasă remediul să acționeze timp de 3 minute.
 • Îndepărtează reziduurile și repetă acest truc în fiecare lună.

5. Uleiul de migdale

Uleiul de migdale pe lista de remedii pentru a elimina cerumenul

Acizii grași din componența uleiului de măsline sunt ideali pentru a înmuia cerumenul. Acest produs este bogat în vitamina E, poate lubrifia regiunea vizată și ameliorează iritațiile și senzația de mâncărime.

Instrucțiuni

 • Încălzește puțin ulei de migdale și, după ce ești sigur că nu este prea cald, pune câte 2-3 picături în ureche.
 • Lasă capul într-o parte, astfel încât uleiul să pătrundă în interiorul urechii. Lasă-l să acționeze timp de 3 minute.
 • Permite cerumenului să se scurgă din ureche și curăță pielea din jurul acesteia.
 • Aplică acest truc la 2-3 săptămâni.

6. Uleiul de măsline

Și uleiul de măsline extravirgin intră în categoria de remedii pentru a elimina cerumenul fără a prejudicia sănătatea urechilor. Acest produs conține acizi grași și vitamina E, doi nutrienți care lubrifiază regiunea vizată și o protejează împotriva infecțiilor.

Instrucțiuni

 • Încălzește puțin ulei de măsline și, de îndată ce este suficient de cald, pune-l într-o pipetă.
 • Aplică 3 picături în fiecare ureche și, având capul aplecat într-o parte, lasă uleiul să acționeze timp de 2-3 minute.
 • Îndepărtează reziduurile. Folosește acest remediu o dată pe săptămână.

Nu ducem lipsa de remedii pentru a elimina cerumenul într-un mod simplu și sigur. Optează pentru varianta care te atrage cel mai mult și curăță-ți urechile fără a-ți pune în pericol sănătatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.