Ocluzia cerumenului: de ce apar dopuri în ureche?
 

Ocluzia cerumenului: de ce apar dopuri în ureche?

Ocluzia cerumenului poate fi foarte incomodă și enervantă. Are un număr mare de cauze, deși, din fericire, tratamentul dopurilor de ceară este foarte simplu.
Ocluzia cerumenului: de ce apar dopuri în ureche?

Ultima actualizare: 05 mai, 2022

Organismul uman are multiple mecanisme de apărare împotriva agenților străini. Ceara joacă un rol fundamental în protecția și hidratarea urechilor. Uneori, această substanță se poate acumula în exces și poate provoca blocaje. De ce apare ocluzia cerumenului sau dopurile în urechi și cum se tratează?

Ceara sau cerumenul este o substanță portocalie sau galbenă rezultată din secrețiile glandelor sebacee și sudoripare. Participă la lubrifierea și curățarea urechii umane, precum și la apărarea acesteia. Se elimină prin turnover-ul celulelor superficiale ale pielii și prin mișcarea maxilarului și a capului.

La unii oameni, secreția se acumulează adânc în ureche, provocând o ocluzie. Cel mai frecvent simptom este scăderea auzului pe partea afectată. Diagnosticul precoce și tratamentul în timp util sunt cheile pentru ameliorarea afecțiunii.

Ocluzia cerumenului: simptome

Manifestările ocluziei cerumenului sunt enervante și afectează calitatea vieții. Se estimează că această afecțiune, împreună cu otita externă și mediană, sunt principalele cauze ale hipoacuziei conductive la pacienții minori.

Persoanele afectate se confruntă cu diverse probleme, de la dificultatea de a auzi sunetele îndepărtate, până la pierderea completă a auzului în cazul urechii înfundate. În mod similar, pacienții cu ocluzie a cerumenului prezintă adesea următoarele simptome:

  • Durere în ureche
  • Senzație de presiune sau umflare în zonă
  • Sunete sau tinitus
  • Mâncărime în ureche
  • Greață și amețeli
  • Ieșirea lichidului prin canalul urechii
  • Percepția unui miros neplăcut care vine din ureche

Când să consultați medicul?

Este recomandat să solicitați ajutor medical de specialitate ori de câte ori apar simptome neplăcute sau ciudate care afectează funcționarea zilnică. Medicul este singurul ce poate să evalueze starea de sănătate a urechilor prin chestionare și examinare completă.

Este important să nu întârziați și să consultați cât mai curând un specialist, deoarece acest lucru ar putea afecta prognosticul afecțiunii. De asemenea, este indicat să nu încercați să îndepărtați ceara din urechi pe cont propriu sau cu metode tradiționale de acasă. Aceste situații cresc riscul de complicații.

Medic ce tratează ocluzia cerumenului

Ce cauzează ocluzia cerumenului?

Prezența cerumenului în ureche este normală și face parte din fiziologia corpului uman. Se elimină de la sine ca urmare a mișcărilor maxilarului la mestecat sau vorbit, a mișcărilor capului și a modificării epiteliului superficial al pielii.

Ocluzia cerumenului este asociată cu factori care cresc producția de ceară sau îngreunează ieșirea acesteia. Principalul mecanism asociat este utilizarea bețișoarelor de vată sau a agrafelor de păr ca parte a igienei zilnice.

Bețișoarele de bumbac împing ceara distribuită în canalul urechii spre spate și pot provoca chiar deteriorarea acestei structuri. În plus, obstrucția cerumenului este legată și de prezența obstacolelor, precum aparatele auditive sau dopurile de urechi.

Studiile arată că, pe măsură ce o persoană îmbătrânește, glandele seroase și sudoripare se atrofiază, producând ceară mai uscată, care tinde să se acumuleze mai ușor. În mod similar, unii pacienți cu dizabilități de dezvoltare au canale hipoplazice sau mici, care îngreunează ieșirea naturală a cerii.

Diagnosticul și tratamentul dopurilor de ceară din urechi

Identificarea dopului de ceară se realizează de către un medic generalist sau specialist în otorinolaringologie cu ajutorul unui otoscop. Acesta este un dispozitiv portabil care folosește un fascicul de lumină și o lentilă de mărire pentru a vizualiza interiorul canalului urechii.

Examinarea urechii cu acest instrument este cunoscută sub denumirea de otoscopie. Acest proces introduce un mic con în interiorul găurii otice, care facilitează diagnosticul leziunilor. Odată ce obstrucția este localizată, specialistul poate folosi următoarele proceduri medicale pentru a îndepărta ceara:

  • Instilarea de cerumenolitice: acestea sunt soluții aplicate sub formă de picături în interiorul canalului urechii pentru a hidrata și a înmuia cerumenul acumulat. Acestea trebuie lăsate să acționeze timp de 5 până la 10 minute cu capul înclinat. Apoi, se îndepărtează ceara diluată.
  • Irigare: este instilarea cu presiune moderată a apei distilate, peroxidului de hidrogen sau serului fiziologic în ureche, cu ajutorul unei seringi. Acest lucru permite ca cerumenul să fie înmuiat și extras prin tragere. De obicei, se folosesc cerumenolitice pentru a facilita procedura.
  • Îndepărtarea manuală: specialistul folosește o chiuretă sau o mică ventuză pentru a localiza cerumul și a-l scoate în afara canalului urechii externe.

Prevenire și recomandări

Se recomandă evitarea folosirii bețișoarelor de bumbac în interiorul canalului urechii. Acestea ar trebui folosite numai pentru curățarea externă. În mod similar, utilizarea periodică și pe termen lung a căștilor ar trebui redusă.

Dacă sunteți predispuși la această afecțiune, se recomandă instilarea profilactică de uleiuri naturale sau alcool 70%, sub strictă supraveghere medicală. În plus, la pacienții cu recidivă a ocluziei din cauza cerumenului, se recomandă consultul medical la fiecare 6 luni pentru a evalua starea de sănătate a ambelor urechi.

De asemenea, curățarea specializată previne apariția de noi episoade, așa că specialistul poate recomanda ca aceasta să fie efectuată profilactic. În plus, există și anumite modalități de a îndepărta cerumenul în siguranță și fără a provoca daune urechii.

Recomandăm: Țiuitul din urechi: cum să-l reduci prin alimentație

Tratament pentru ocluzia cerumenului

Evitați utilizarea metodelor tradiționale pentru îndepărtarea dopurilor de ceară

O listă lungă de proceduri alternative non-medicale sunt acum disponibile pentru a elimina ocluzia cerumenului. Majoritatea se bazează pe utilizarea căldurii de la lumânări. Totuși, aceste metode sunt riscante și sunt asociate cu arsuri și chiar perforații ale canalului urechii.

Dacă suspectați că aveți un dop de ceară în ureche, nu ezitați să consultați medicul. Acesta este singurul care poate să identifice și să abordeze problema în mod corespunzător și în siguranță.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Benito Orejas J, Garrido Redondo M, Velasco V, Mata J et al. Extracción de la cera de los oídos. Rev Pediatr Aten Primaria. 2015; 17(67): e223-e231.
  • Cardemil F, Mena P, Herrera M, Fuentes E et al. Prevalencia y causas de hipoacusia en una muestra de escolares de la zona sur de Santiago. Rev. Otorrinolaringol. Cir. Cabeza Cuello. 2016; 76(1): 15-20.
  • Sevy JO, Singh A. Cerumen Impaction Removal. 2020. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–.
  • Michaudet C, Malaty J. Cerumen Impaction: Diagnosis and Management. Am Fam Physician. 2018;98(8):525-529.
  • Schwartz SR, Magit AE, Rosenfeld RM, Ballachanda BB et al. Clinical Practice Guideline (Update): Earwax (Cerumen Impaction). Otolaryngol Head Neck Surg. 2017;156(1_suppl):S1-S29.
  • McCarter DF, Courtney AU, Pollart SM. Cerumen impaction. Am Fam Physician. 2007 May 15;75(10):1523-8.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.