Steatoza hepatică: infuzii pentru micul dejun
Steatoza hepatică (ficatul gras) este o boală a ficatului foarte răspândită în zilele noastre. Dacă suferi de această afecțiune sau un membru al familiei tale a fost diagnosticat recent, este esențial să începi să-ți îmbunătățești obiceiurile zilnice, în special dieta.
Cu puțin efort și câteva suplimente naturale adecvate, poți ameliora inflamația ficatului și reduce nivelul de grăsime acumulat la nivelul acestui organ. Merită să iei aceste măsuri deoarece ele îți vor permite să-ți îmbunătățești sănătatea și calitatea vieții.
Steatoza hepatică este o afecțiune care trebuie tratată începând cu micul dejun. În acest articol îți vom prezenta care sunt cele mai bune opțiuni pe care le ai la dispoziție în acest scop.
De ce este bine să tratăm steatoza hepatică începând cu micul dejun?
Cum ne poate ajuta micul dejun să învingem ficatul gras? În primul rând, ține seama de faptul că steatoza hepatică este cauzată de o acumulare de acizi grași și trigliceride la nivelul ficatului, ceea ce alterează funcția celulelor acestui organ și provoacă inflamații.
Te-ar putea interesa și:
Deși este de natură benignă, steatoza hepatică poate duce la boli mult mai grave dacă nu este tratată în mod corespunzător. Pentru a învinge această afecțiune, nu este suficient doar să ne îmbunătățim dieta. Trebuie să ne monitorizăm atent starea de sănătate și să ne schimbăm stilul de viață, ceea ce include servirea unui mic dejun mai sănătos. În cele ce urmează îți vom explica de ce sunt necesare aceste lucruri.
Un mic dejun sănătos trebuie să îndeplinească trei funcții principale:
- Purificare: prima funcție pe care trebuie să o îndeplinească micul dejun este să curețe ficatul de toate toxinele care s-au acumulat la nivelul acestuia, dar și de lipidele și acizii grași ce îi alterează funcțiile de bază și produc inflamații.
- Fortificare: una dintre cele mai incredibile abilități ale ficatului este capacitatea sa de a se regenera. Oferindu-i ajutorul necesar, acest organ poate crea celule și țesuturi noi, sănătoase și puternice.
- Știi cum putem îi oferi ajutor ficatului nostru? Aprovizionându-l cu antioxidanți, proteine și minerale care să-i permită să sintetizeze enzimele de care are nevoie pentru a se regenera.
- Protejare: ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului, însă și unul dintre cele mai vulnerabile la efectele nocive ale unei alimentații deficitare sau ale unui stil de viață nesănătos.
- Grăsimile și toxinele aflate în componența anumitor alimente și medicamente, precum și a tutunului și băuturilor alcoolice pot îmbolnăvi ficatul. Urmând o dietă sănătoasă și consumând anumite suplimente alimentare naturale, putem oferi ficatului nostru toate resursele necesare pentru a învinge steatoza hepatică.
3 infuzii de purificare pentru micul dejun
Dacă tu sau un membru al familiei ați fost diagnosticați cu ficat gras, nu este nevoie să intri în panică. Așa cum am menționat anterior, steatoza hepatică poate fi tratată atât timp cât suntem dispuși să luăm anumite măsuri.
Va trebui să accepți faptul că dieta pe care ai urmat-o până acum este nocivă. Este necesar să faci câteva schimbări „drastice” dacă vrei să mănânci mai bine și să fii mai sănătos.
În acest scop, te sfătuim să-ți începi ziua prin a servi o infuzie detoxifiantă cu abilitatea de a fortifica și proteja ficatul. Bea-o mereu pe stomacul gol, imediat după trezire. Îți vom oferi trei rețete, astfel încât să poți varia infuziile după gust.
1. Infuzie detoxifiantă și protectoare pe bază de anghinare
Ingrediente
- 2 anghinare
- 1 l (32 uncii) de apă
- Zeama unei lămâi
Instrucțiuni de preparare
- Încălzește apa și pune cele două anghinare în aceasta. Lasă-le la fiert până când se înmoaie, apoi pune apa deoparte, aceasta fiind foarte utilă pentru a trata steatoza hepatică.
- Toarnă apa în care ai fiert anghinarele într-un borcan de sticlă, apoi adaugă zeama de lămâie. Consumă această băutură pe tot parcursul zilei. Primul pahar trebuie consumat pe stomacul gol, imediat după trezire. Nu este greu deloc!
2. Infuzie detoxifiantă și protectoare pe bază de păpădie
Ingrediente
- 20 g (0,7 uncii) de păpădie uscată
- 1 pahar (200 ml sau 6,75 uncii) de apă
- 20 g (0,7 uncii) de lămâie feliată
Instrucțiuni de preparare
- Începe prin a încălzi apa. Când dă în clocot, adaugă păpădia uscată și feliile de lămâie. Lasă amestecul să fiarbă timp de cel puțin 15 minute, apoi lasă-l să stea încă 10 minute. Strecoară lichidul și bea infuzia obținută fierbinte, puțin câte puțin.
Te-ar putea interesa și:
3. Infuzie detoxifiantă și protectoare pe bază armurariu
Ingrediente
- 20 g (0,7 uncii) de armurariu (poate fi achiziționat din plafare și farmacii)
- 1 pahar (200 ml sau 6,75 uncii) de apă
Instrucțiuni de preparare
- Această infuzie este foarte ușor de preparat. Nu trebuie decât să încălzești apa și să adaugi punguța de ceai de armurariu. Lasă infuzia să stea, strecoară și bea pe stomacul gol.
Cele mai bune alimente pentru micul dejun
1. Alimente bogate în fibre, un element de bază pentru viața de zi cu zi
- 1 castron de fulgi de ovăz
- 1 felie de pâine de secară unsă cu ulei de măsline
- Cereale obținute din porumb natural, fără zahăr
2. Alimente bogate în acizi grași omega-3 pentru a proteja ficatul
- 1 gălbenuș de ou
- Ulei de semințe de in
- Semințe de in
- Semințe de chia
- Semințe de salvie
- Nuci sau alune de pădure
3. Fructe care pot curăța și fortifica ficatul
- Portocale
- Lămâi
- Pere
- Kiwi
- Ananas
Poți oricând să servești o cană de cafea la micul dejun. După cum bine știi, și această băutură este foarte benefică pentru ficat.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sweet, P. H., Khoo, T., & Nguyen, S. (2017). Nonalcoholic Fatty Liver Disease. Primary Care – Clinics in Office Practice. https://doi.org/10.1016/j.pop.2017.07.003
- Nguyen, P., Leray, V., Diez, M., Serisier, S., Le Bloc’H, J., Siliart, B., & Dumon, H. (2008). Liver lipid metabolism. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2007.00752.x
- Lattanzio, V., Kroon, P. A., Linsalata, V., & Cardinali, A. (2009). Globe artichoke: A functional food and source of nutraceutical ingredients. Journal of Functional Foods. https://doi.org/10.1016/j.jff.2009.01.002
- Beltrán, M. D. L. L. M., Ruiz, L. H., Velázquez, A. L. L., & Cerda, A. P. (2005). Fitoterapia molecular como parte de la medicina alternativa complementaria en las enfermedades del hígado. Investigación en salud, 7(1), 64-70. https://www.redalyc.org/pdf/142/14270111.pdf
- Ayán, N. L. Las virtudes de la alcachofa: De la huerta. https://www.fitoterapia.net/archivos/201306/alcachofera.pdf
- Lalón, A., & de Jesús, M. (2013). Actividad Hepatoprotectora del Extracto de Diente de León (Taraxacum officinale) en Ratas (Ratus novergicus) con Hepatotoxicidad Inducida por Tetracloruro de Carbono (Bachelor’s thesis). http://dspace.espoch.edu.ec/bitstream/123456789/2590/1/56T00367.pdf
- Martínez Espinosa, M. R. (2006). El cardo mariano en la alimentación de jilgueros. Universidad de Alicante.