5 băuturi care susțin sănătatea hepatică în timp ce dormi

· 23 mai 2018
Când a fost ultima data când ți-ai detoxificat ficatul? Dacă a trecut ceva timp sau nu ai mai făcut asta niciodată, te sfătuim să încerci oricare dintre băuturile următoare.

Știai că există numeroase băuturi care susțin sănătatea hepatică în timp ce dormi? Detoxifierea regulată a ficatului se află pe lista de obiceiuri care contribuie la bunăstarea generală a organismului uman.

Deși acest organ are abilitatea de a se curăța singur în mod constant, uneori ficatul are nevoie de o mână de ajutor pentru a elimina toate deșeurile pe care le filtrează atunci când purifică sângele.

Aprovizionând ficatul cu nutrienții de care are nevoie, vei îmbunătăți activitatea metabolică, digestia grăsimii și alte procese care îți permit să menții o greutate stabilă.

Așadar, este important să știi cum poți să detoxifici acest organ în mod natural. În articolul de azi îți propunem 5 băuturi care susțin sănătatea hepatică în timp ce dormi. Încearcă aceste rețete simple înainte de culcare, pentru a profita din plin de beneficiile lor atunci când te odihnești.

Cele mai bune băuturi care susțin sănătatea hepatică peste noapte

1. Apa cu ovăz și scorțișoară

Castron de fulgi de ovăz cu lapte

Combinând proprietățile nutriționale ale ovăzului cu beneficiile scorțișoarei, vei obține o băutură purificatoare plină de antioxidanți. Apa cu ovăz și scorțișoară este ideală pentru a elimina toxinele și a stimula funcția hepatică.

Componentele sale îmbunătățesc procesul de digestie a grăsimilor. În plus, ele ține sub control nivelul colesterolului și ameliorează circulația sanguină deficitară.

Ingrediente

  • 2 linguri (20 g) de fulgi de ovăz
  • 1 cană (250 ml ) de apă
  • 1/2 linguriță (2 g) de scorțișoară

Mod de preparare

  • Adaugă ovăzul cănii de apă.
  • Lasă băutura să stea câteva ore.
  • Apoi, cu ajutorul unui robot de bucătărie, proceseaz-o împreună cu o jumătate de linguriță de scorțișoară.

Citește și:

Cum să tratezi ficatul gras în mod natural

Mod de consum

  • Bea apă cu ovăz și scorțișoară cu 20-30 de minute înainte de culcare
  • Servește această băutură timp de cel puțin două săptămâni consecutive.

2. Ceaiul din coajă de lămâie

Coaja de lămâie conține cantități semnificative de vitamina C, uleiuri esențiale și antioxidanți puternici. De îndată ce sunt absorbite de organism, aceste componente curăță ficatul și previn bolile.

Ingrediente

  • Coaja unei lămâi ecologice
  • 1 cană (250 ml) de apă
  • 1 lingură (25 g) de miere (ingredient opțional)

Mod de preparare

  • Taie coaja de lămâie și unei căni de apă fierbinte.
  • Acoperă și lasă să infuzeze timp de 10 minute.
  • Apoi, strecoară băutura și îndulcește-o cu o lingură de miere.

Mod de consum

  • Servește acest ceai cu 30 de minute înainte de culcare.
  • Bea ceai din coajă de lămâie în fiecare seară, timp de trei săptămâni.

3. Ceaiul de ghimbir și lămâie, pe lista de băuturi benefice pentru sănătatea hepatică

Băuturi pentru sănătatea hepatică din ghimbir și lămâie

Următoarea băutură cu ghimbir și lămâie constituie un remediu digestiv, antiinflamator și antioxidant, care poate fi folosit ca supliment pentru detoxifierea ficatului și a vezicii biliare.

Nutrienții săi susțin eliminarea grăsimilor excesive și a toxinelor. În timp, aceștia reduc senzația de greutate și inflamațiile.

Ingrediente

  • 1 linguriță (5 g) de ghimbir ras
  • 1 cană (250 ml) de apă
  • Zeama a 1/2 lămâie

Mod de preparare

  • Adaugă o linguriță de ghimbir ras unei căni de apă. Pune la fiert pentru 2-3 minute.
  • După ce s-a scurs intervalul de timp indicat, acoperă și lasă să infuzeze 10 minute.
  • Strecoară ceaiul și adaugă zeama unei jumătăți de lămâie.

Mod de consum

  • Consumă această băutură cu 40 de minute înainte de culcare.
  • Servește ceai de ghimbir și lămâie timp de 2-3 săptămâni consecutive.

4. Ceaiul de mentă

Frunzele de mentă conțin o substanță numită mentol. De îndată ce pătrunde în organism, mentolul îmbunătățește digestia și stimulează metabolismul.

Aceste proprietăți susțin funcția hepatică și contribuie la eliminarea optimă a toxinelor. Totodată, datorită efectului său sedativ, ceaiul de mentă este util pentru a combate tulburările de somn și anxietatea.

Ingrediente

  • 1 lingură (10 g) de frunze de mentă
  • 1 cană (250 ml) de apă
  • 1/2 lingură (5 ml) de zeamă de lămâie (ingredient opțional)

Mod de preparare

  • Adaugă frunzele de mentă cănii de apă fierbinte și acoperă.
  • Lasă să infuzeze timp de 10 minute, apoi strecoară băutura și, dacă vrei, adaugă o jumătate de lingură de zeamă de lămâie.

Mod de consum

  • Bea ceai de mentă cu 20 de minute înainte de culcare, timp de trei săptămâni consecutive.

Atenție! Evită această băutură dacă suferi de reflux gastroesofagian, probleme cu vezica biliară sau insuficiență hepatică severă.

5. Ceaiul de mușețel

Ceai de mușețel

Mușețelul are proprietăți antioxidante, depurative și sedative care stimulează curățarea ficatului în timp ce te odihnești. Componentele sale filtrează toxinele din sânge și, în timp, au un efect calmant care te va ajuta să adormi.

Ingrediente

  • 1 lingură (10 g) de flori de mușețel
  • 1 cană (250 ml) de apă

Mod de preparare

  • Adaugă o lingură de flori de mușețel unei căni de apă. Fierbe la foc mic pentru 5 minute.
  • Acoperă băutura, las-o să stea 10 minute, apoi strecoar-o.

Mod de consum

  • Bea ceai de mușețel înainte de culcare.
  • Consumă această băutură timp de două săptămâni.

Nu uita să citești:

Cele mai bune 5 fructe pentru ficat și rinichi

Când a fost ultima data când ți-ai detoxifiat ficatul? Dacă au trecut săptămâni sau chiar luni de zile, te sfătuim să încerci oricare dintre cele 5 băuturi care susțin sănătatea hepatică prezentate în acest articol. Profită de beneficiile lor!

  • Tosh, S. M., & Miller, S. S. (2015). Oats. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00497-9
  • Askari, F., Rashidkhani, B., & Hekmatdoost, A. (2014). Cinnamon may have therapeutic benefits on lipid profile, liver enzymes, insulin resistance, and high-sensitivity C-reactive protein in nonalcoholic fatty liver disease patients. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2013.11.005
  • Rafiq, S., Kaul, R., Sofi, S. A., Bashir, N., Nazir, F., & Ahmad Nayik, G. (2018). Citrus peel as a source of functional ingredient: A review. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences. https://doi.org/10.1016/j.jssas.2016.07.006
  • Li, Y., Tran, V. H., Duke, C. C., & Roufogalis, B. D. (2012). Preventive and protective properties of zingiber officinale (Ginger) in diabetes mellitus, diabetic complications, and associated lipid and other metabolic disorders: A brief review. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. https://doi.org/10.1155/2012/516870
  • Peppermint (Mentha piperita). (2003). In Clinical Guide to Nutrition & Dietary Supplements in Disease Management. https://doi.org/10.1016/B978-0-443-07193-5.50088-1
  • Maliakal, P. P., & Wanwimolruk, S. (2001). Effect of herbal teas on hepatic drug metabolizing enzymes in rats. The Journal of Pharmacy and Pharmacology. https://doi.org/10.1211/0022357011777819