Dacă te dai bătut astăzi, tot efortul de ieri va fi risipit - Doza de Sănătate
 

Dacă te dai bătut astăzi, tot efortul de ieri va fi risipit

Nu este rău să te dai bătut pentru a o lua de la capăt, dar este o problemă dacă nimic nu te motivează și nu te inspiră să mergi mai departe.
Dacă te dai bătut astăzi, tot efortul de ieri va fi risipit

Ultima actualizare: 08 februarie, 2019

Dacă renunți, înseamnă că  te dai bătut. Dacă îți spui că nu poți să mergi mai departe și permiți tuturor strădaniilor tale să se transforme în eșecuri, tot efortul de ieri va fi risipit. Practic, toate obstacolele pe care deja le-ai depășit și toate realizările tale de până acum își vor pierde valoarea.

Suntem nevoiți să luptăm anumite bătălii pe care doar noi le știm. Facem asta de dragul familiei și a copiilor noștri. În fiecare zi lupți pentru a-ți îndeplini visurile, chiar dacă ceilalți nu te înțeleg.

Așadar, de ce avem uneori tendința să renunțăm? Lipsa de susținere, deznădejdea și epuizarea emoțională se numără printre motivele pentru care uneori cădem în genunchi, oftăm și spunem: „Renunț!”

Poate cei din jurul tău au impresia că ești un adevărat „leu”, o persoană capabilă să facă orice și care nu renunță niciodată. Cu toate acestea, chiar și un leu se simte din când în când asemenea unei pisici epuizate, care nu dorește decât să se lungească în pat și să se culce.

În cazul în care ai ajuns la un impas și vrei să te dai bătut, te încurajăm să îți recapeți voința de a lupta. Nu renunța și refuză să devii deprimat. Citește în continuare și ia aminte!

Când te dai bătut, nimic nu se mai schimbă

Renunțarea este un cuvânt fără conotații pozitive. Aceasta este lipsită de mândrie și, de obicei, o asociem cu lașitatea. Dar nu trebuie să privim lucrurile astfel. Este firesc și chiar de așteptat să te dai bătut câteodată. În general, renunțăm pentru că pur și simplu nu mai avem cum să continuăm.

Te-ar putea interesa și: 

Când te simți prea obosit, renunță

„Mă dau bătut. Știu că această persoană nu mă iubește și nu merită să îmi pierd timpul cu ea”.

„Luând în considerare ceea ce știu, am decis să renunț. Această slujbă este nepotrivită pentru mine, așa că mai bine mă reprofilez”.

Nu trebuie să te dai bătut niciodată
  • Este acceptabil să te dai bătut atunci când realitatea îți dictează să faci asta. Acceptând că un anumit lucru nu ți se potrivește, îți poți îmbunătăți viața.
  • Există însă posibilitatea ca nevoia de a renunța să aibă la bază o inimă frântă sau o minte debusolată. Drept consecință, simți că îți lipsește energia și speranța necesară pentru a accepta realitatea.

Dacă te dai bătut și te vezi ca pe o persoană incapabilă să poarte această luptă personală, vei avea impresia că nimic nu mai poate fi schimbat.

  • Vei rămâne pe loc, fără a putea să îți sporești bunăstarea sau să îți îndeplinești obiectivele.

Așadar, dacă simți nevoia să te dai bătut, mai întâi evaluează consecințele acestei renunțări. Chiar merită să îți abandonezi obiectivele?

O renunțare temporară ca să te pregătești pentru următoarea bătălie

Să presupunem că alegi să te dai bătut. Te simțit copleșit de slujba ta și îți spui: „Nu voi reuși niciodată să avansez”.

  • Sau poate ai renunțat să mai crezi în copilul tău. Ești convins că el sau ea nu va promova niciodată clasa în care se află. Nu este capabil să se concentreze, nu are simțul răspunderii sau nu știe profite de orele pe care le petrece învățând.
  • Din când în când, o renunțare temporară ne ajută să dobândim o altă perspectivă asupra situației, ne permite să fim mai calmi și să nu ne mai simțim hăituiți.
  • Când te dai bătut, treci printr-o perioadă de calm interior. În timpul acesteia, fără să îți dai seama, îți recapeți tăria. Dintr-o dată, idei noi, strategii inovatoare și visuri mai fezabile îți vin în minte.

Reține că, pentru a atinge orice obiectiv, trebuie să fii tu însuți. Presiunea din exterior și anxietatea sunt cei mai mari inamici pe care îi ai de înfruntat. Fii calm și „leul” își va reveni în curând!

Dacă te dai bătut, va urma dezamăgirea

Victoria finală este dobândită în urma succeselor zilnice

Învingătorul este un visător care nu renunță niciodată. Ca să ai succes, trebuie să visezi, să îți folosești imaginația, să elaborezi planuri și strategii și, nu în ultimul rând, să te menții motivat.

  • Pentru a obține victoria finală, mai întâi trebuie să obții o serie de succese zilnice.
  • Concentrându-ne asupra obiectivului pe termen lung, deseori nu observăm micile schimbări pe care le facem în fiecare zi pentru a ne apropia de ceea ce ne dorim.

Să nu te dai bătut presupune să ai o atitudine pozitivă și încredere în tine. Ai nevoie de o stimă de sine ridicată și, mai mult decât orice altceva, de abilitatea de a vedea că lupta ta personală are un sens și un scop în care merită să investești timp și energie.

Astfel, dacă ești în toiul unei lupte personale, nu uita că oamenii din jurul tău pot fi o sursă neprețuită de ajutor. Însă și contrariul este posibil. Aceștia ar putea deveni un obstacol pentru tine, punându-ți în pericol proiectul. Apreciază-i pe cei dragi și nu ezita să îți urmezi instinctele și vocea interioară.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Salamone, J. D., Yohn, S. E., López-Cruz, L., San Miguel, N., & Correa, M. (2016). Activational and effort-related aspects of motivation: neural mechanisms and implications for psychopathology. Brain, 139(5), 1325-1347.
  • Weiner, B. (2013). Human motivation. Psychology Press.
  • Niermeyer, R., & Seyffert, M. (2011). Motivation (Vol. 227). Haufe-Lexware.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.