Lupul nu se lasă influențat de părerile oilor

Părerile nu sunt adevăruri absolute. Învață să le asculți cu o doză de scepticism și nu lăsa cuvintele răutăcioase ale altor persoane să-ți tulbure liniștea. 

Eleonor Rossevelt a spus cândva: „Nimeni nu te poate face să te simți inferior, decât dacă îi permiți tu.”

Chiar dacă nu crezi, părerile celor din jur te afectează într-un fel sau altul.

Una dintre cele mai mari greșeli ale anumitor persoane este să creadă că gândurile sau opiniile lor sunt adevăruri absolute. Astfel, în funcție de aceste idei, acestea plasează oamenii în diverse categorii sau îi privesc de sus, atitudine care complică și mai mult situația.

Cu toții avem dreptul la a ne apăra opiniile, dar nu trebuie să ajungem în punctul în care părerile noastre personale devin o sentință pentru alte persoane.

Așa cum trebuie să fii atent la opiniile tale, nu trebuie să lași nici criticile sau gândurile altora să te afecteze.

Lupul nu se frământă din cauza părerii oilor, deoarece este puternic și își cunoaște calitățile și punctele forte. El nu se lasă niciodată influențat de turmă. Să vedem despre ce este vorba.

Nu te lăsa afectat de părerile nocive ale celor din jur

Părerile dăunătoare, cele care au puterea de a te afecta cel mai tare, vin de obicei din partea unei persoane apropiate, la care ții foarte mult.

De-a lungul vieții, va trebui să te confrunți mereu cu criticile și judecata oamenilor din jurul tău care formează cercul tău social cel mai restrâns.

  • Potrivit psihologilor, în relația dintre părinți și copii și chiar în cea de cuplu, suferința are de cele mai multe ori ca sursă criticile și opiniile enunțate de oamenii dragi.
  • O opinie devine o convingere. Mulți oameni se agață de aceste păreri pentru că le consideră „adevărate”.
  • Odată ce opinia este formată și „lansată” în conversație, ea devine adesea o sursă de conflict.

Iată câteva exemple:

„Niciodată nu vei ajunge nicăieri” sau „Ești atât de nesigur/ă, încât vei eșua mereu”, „Nu vei reuși să slăbești niciodată pentru că vei rămâne mereu obez/ă.”

Aceste afirmații îți afectează stima de sine. Adevărul este că părerile străinilor nu contează atât de mult pentru noi, dar lucrurile se schimbă atunci când opiniile negative aparțin oamenilor apropiați.

Nu lăsa părerile altora să îți distrugă stima de sine

Nu voi lăsa părerile tale să-mi distrugă încrederea în mine

La un moment dat, cu toții am fost nevoiți să ascultăm comentarii negative aruncate de cineva la o cină în familie. Pentru a preveni certurile, preferăm în general să tăcem, să mimăm indiferența și să ne ascundem furia

Fiecare opinie pe care o auzim ne obligă să ne întrebăm dacă exprimă sau nu un adevăr. Însă, în realitate, ar trebui să ții cont de următoarele sfaturi:

Opinia respectivă… te definește sau nu?

Nu trebuie să adopți imediat o atitudine defensivă. Mai întâi trebuie să înveți să asculți și apoi să analizezi la rece opinia enunțată.

  • Este posibil ca prietenul sau ruda respectivă să îți spună adevărul, dar tu să nu conștientizezi acest lucru în momentul respectiv. „Cred că ești nefericit/ă în relația asta”, „Nu consider că ai un comportament adecvat”, „Cred că ți-ar fi mult mai bine dacă ți-ai căuta un alt loc de muncă”…
  • Reflectează cu calm la aceste comentarii. Dacă ajungi la concluzia că sunt adevărate, poate ar trebui să accepți aceste păreri și să le mulțumești celor care ți le-au împărtășit.

Dar dacă sunt false sau nelalocul lor, atunci aceste păreri nu te definesc. În acest caz, este necesar să fii rațional/ă și să eviți reacțiile negative, precum furia sau tristețea.

Dacă deja ai permis opiniilor respective să te definească, atunci renunță la această atitudine. Nu-ți pierde timpul sau sănătatea pentru lucruri care nu-ți aduc niciun beneficiu.

Părerile stupide trebuie ignorate

Părerile prostești și fără valoare trebuie ignorate

Lucrurile care te enervează, care îți umplu sufletul de mânie, te transformă în prizonierul lor. Dacă în familia ta se aruncă adesea cuvinte dureroase și critici acide, a reacționa cu furie pentru a te apăra nu va ajuta la nimic.

  • Poți ajunge să faci asta de nenumărate ori, dar amintește-ți că oamenii care rostesc cuvinte încărcate de intenții malițioase nu au darul empatiei și nici nu sunt capabili să-i respecte pe cei din jur.
  • Tocmai de aceea, pentru a evita cultivarea emoțiilor negative, cel mai bine este să te îndepărtezi de ei, pentru a-ți proteja stima de sine și integritatea.

Este bine să știi exact cine ești, ce este cu adevărat important, ce ai realizat și ce meriți. Nu te lăsa amărât/ă de părerile stupide și false pe care alții ți le aruncă în față. Refuză să fii o victimă.

Lupii, de exemplu, sunt animale teritoriale și mândre. Își înțeleg clar natura și instinctele. Rareori se lasă domesticiți și rareori își uită rădăcinile și punctele forte.

Natura este înțeleaptă și este bine să înveți de la ea. În acest fel vei reuși să ai grijă de adevărurile tale personale, de propria ta identitate și stimă de sine.

Părerile prostești trebuie ignorate.

Te-ar mai putea interesa