Tipuri de plase de țânțari și caracteristicile lor - Doza de Sănătate
 

Tipuri de plase de țânțari și caracteristicile lor

Folosirea repelentelor este o opțiune bună pentru a ține țânțarii departe atunci când stai în aer liber, dar plasele pentru țânțari sunt mai fezabile la interior. Află care sunt tipurile, caracteristicile și beneficiile plaselor de țânțari!
Tipuri de plase de țânțari și caracteristicile lor

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Este mai sigur să deschizi ușile și ferestrele în timpul verii după ce instalezi plase pentru țânțari. Așadar, ce tipuri de plase de țânțari există și care sunt caracteristicile lor?

Când deschizi ferestrele, pe geam nu intră doar aerul: apar țânțari, muște și alți invadatori zburători. Plasa de țânțari te poate proteja eficient, împiedicând intrarea insectelor în timp ce îți aerisești camerele.

Există mai multe tipuri de plase de țânțari, iar alegerea depinde de caracteristicile spațiului în care vor fi folosite. Află mai multe despre această protecție utilă!

Caracteristicile plaselor pentru țânțari

În general, plasele de țânțari au rame și găuri foarte mici. Oamenii le folosesc pentru a deschide ușile și ferestrele și a-și ventila casele fără a permite pătrunderea dăunătorilor. De obicei, sunt fabricate din fibră de sticlă acoperită cu PVC, deși producătorii folosesc și alte materiale în acest scop.

Plasele de țânțari ajută la evitarea utilizării repelenților chimici și permit pătrunderea aerului natural și a luminii în casă. De asemenea, unele modele sunt excelente pentru ținerea animalelor de companie în locuință.

Tipuri de plase de țânțari

Plasele conice care atârnau de tavan deasupra patului au dispărut. Bunicii noștri le foloseau pentru a preveni înțepăturile țânțarilor care transmit boli.

În zilele noastre, modelele depind de zona casei în care vrei să instalezi plasele, de preferințele de decor și de nevoile de acoperire. Iată care sunt cele mai populare tipuri!

Tipuri de plase de țânțari pentru case
Țânțarii sunt purtători de boli, deci este esențial să-i împiedici să intre în casă.

1. Plase glisante pentru țânțari

Acestea sunt cele mai frecvent plase instalate pe ușile și ferestrele exterioare. Cadrul din aluminiu se adaptează ramei în care vor fi instalate.

Doi rulmenți inferiori simplifică glisarea acestor plase. Ele se deplasează de-a lungul șinelor orizontale. Sunt ușor de instalat. De fapt, tot ce trebuie să faci este să le măsori și să le prinzi de geam.

Există momente în care cadrul tinde să se distorsioneze din cauza expunerii la căldură sau utilizării constante. Ca măsură de precauție, roțile reglabile pot corecta acest tip de imperfecțiune.

2. Plase fixe

Acestea sunt cunoscute ca plase standard și sunt cel mai puțin costisitoare. Au fost inițial utilizate pe ferestre, dar pot fi plasate și pe ușile de acces exterioare. În plus, diferă de restul, deoarece sunt permanente.

Plasele au profile, balamale și elemente de fixare din cauciuc și fibră de sticlă. Sunt utile și împotriva poluării dacă li se adaugă anumite filtre. În plus, aspectul lor este similar cu cel al plaselor glisante, dar nu au rulmenți.

Deoarece sunt fixe, alege-le pentru zone în care nu va trebui să le deschizi: de exemplu, în spații de depozitare, subsoluri sau garaje. Tot ce trebuie să faci pentru a le instala este să le fixezi cu șuruburi sau într-o consolă.

3. Plase pentru țânțari cu role

Acesta este cel mai căutat tip de pe piață, deoarece le poți folosi numai atunci când ai nevoie de ele. Așadar, în timpul iernii, le poți depozita într-un loc uscat.

Aceste plase de țânțari se desfășoară, fiind similare cu jaluzelele. Fie se ridică, fie coboară prin ramele laterale ale ferestrelor. Ghidajele de la fiecare capăt facilitează acest lucru.

4. Plase extensibile

Aceste tipuri de plase pentru țânțari se rulează odată cu jaluzelele, dar în sens opus. Astfel, atunci când jaluzeaua se ridică, plasa coboară.

5. Perdele

Acestea sunt utilizate în principal pentru uși și sunt fabricate din plasă clasică. Au un suport și o canelură atașată la două benzi de țesătură. Plasa este închisă cu velcro, astfel încât dăunătorii să nu treacă de aceasta.

6. Plase magnetice sau adezive

Aceste tipuri de plase de țânțari sunt lipite, fie cu adeziv, fie cu magnet. Sunt destinate utilizării în interior și sunt ușor de instalat. În plus, nu este nevoie să le desfaci pentru a încăpea pe ușă.

7. Plase acordeon

Forma de acordeon a acestui tip de plasă de țânțari facilitează retragerea. Este cel mai nou model pentru ferestre și uși.

Tragerea lor este tot ce trebuie pentru a le retrage sau a le extinde, întotdeauna în direcția ghidajelor. Sunt ușoare și le poți plia într-un spațiu mic, așadar nu te speria de aspectul lor voluminos. Sunt perfecte pentru casele persoanelor care trebuie să utilizeze scaune cu rotile sau în cele în care există cărucioare pentru copii, deoarece nu există nicio barieră la prag.

8. Plase pentru țânțari cu velcro

Poți folosi velcro pentru a acoperi tot felul de goluri, iar instalarea este destul de simplă. Taie plasa la dimensiune și lipește velcro pe cadru și pe plasă. Apoi, unește părțile.

9. Uși secundare

Aceasta este a doua ușă din aluminiu, cu balamale, care se deschide spre exterior. Instalarea se face direct pe ramă.

10. Plase personalizate

Acestea sunt concepute pentru a se potrivi perfect ferestrelor și sunt utile când acestea nu sunt standard. Există specialiști care le pot asambla, dar magazinele oferă truse cu ajutorul cărora le poți instala singur.

Avantajelor plaselor pentru țânțari

În plus față de ținerea la distanță a insectelor, plasele pentru țânțari oferă multe avantaje:

  • Protecţie. Poți deschide ferestrele fără grijă, fără a expune copiii sau animalele de companie la mușcăturile de insecte. Plasele limitează accesul insectelor din exterior.
  • Confidențialitate și intimitate. Prin plase, este mai greu să privești în interior.
  • Economie de energie. Păstrarea ferestrelor și ușilor deschise în timpul verii te va ajuta să folosești mai puțin aparatul de aer condiționat.
  • Sănătate. Aceste plase sunt excelente în ceea ce privește alergiile. Rețin praf, așadar va fi mai simplu să faci curat în locuință.
  • Rezistenţă. Producătorii de plase utilizează materiale extrem de durabile, care sunt rezistente la lumina soarelui. Așadar, este o investiție unică și nu trebuie să-ți faci griji cu privire la înlocuiri.
Persoană care montează o plasă pentru țânțari
Montarea plaselor pentru țânțari poate fi simplă sau complicată, în funcție de tipul lor și condițiile deschiderii.

Dezavantajele plaselor pentru țânțari

În general, avantajele plaselor pentru țânțari depășesc dezavantajele. Cu toate acestea, există câteva aspecte pe care ar trebui să le iei în considerare.

Nu le uita parțial deschise, deoarece aceasta este singura modalitate de a te asigura că insectele nu vor trece . De asemenea, este imposibil să le instalezi la ferestre duble sau prea mici.

Certificarea și întreținerea plaselor pentru țânțari

Este mai ușor să faci o selecție atunci când cunoști caracteristicile și tipurile de plase pentru țânțari de pe piață. Nu cumpăra prima plasă care îți iese în cale, ci caută ceea ce se potrivește casei și nevoilor tale.

Verifică dacă produsul este realizat din țesături anti-polen, anti-acarieni și anti-poluare. De asemenea, caută certificarea ECARF.

Nu uita faptul că plasele de țânțari necesită curățare. Pentru a face acest lucru, umezește o cârpă cu apă și săpun, șterge plasa, apoi clătește-o și usuc-o. Acest pas va elimina murdăria.

Fii proactiv și adaptează-ți plasele de țânțari în avans. Nu lăsa vara și țânțarii enervanți care vin cu ea să te ia prin surprindere!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Oficina Regional para las Américas de la Organización Panamericana de la Salud. Diez enfermedades transmitidas por vectores que ponen en riesgo a la población de las Américas. OPS. Estados Unidos. https://www.paho.org/hq/index.php?option=com_content&view=article&id=9438:2014-10-vector-borne-diseases-that-put-population-americas-at-risk&Itemid=135&lang=es#:~:text=mediateam%40paho.org-,Diez%20enfermedades%20transmitidas%20por%20vectores%20que%20ponen%20en%20riesgo%20a,el%20virus%20del%20Nilo%20Occidental.
  • González L. Alergias y el sistema inmune: una revisión desde el aula. Revista Facultad de Ciencias de la Salud (Udes). Vol 1. Colombia; 2014. https://journalhealthsciences.com/index.php/UDES/article/view/7

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.