Remedii naturale pentru țânțari cu busuioc
Nu este surprinzător faptul că mulți dintre noi folosim busuioc la gătit pentru a pregăti diverse rețete. Grație aromei delicioase și îmbietoare, busuiocul este foarte des utilizat în paste, pizza și uleiuri aromatice. Cu toate acestea, știai că poți folosi busuiocul și în remedii naturale pentru țânțari?
Funcția naturală de repelent este unul dintre numeroasele atribute pe care le are această plantă aromatică. În acest articol, vei învăța cum să o folosești acasă!
Caracteristicile busuiocului
Busuiocul provine din Asia și, odată cu trecerea timpului, oamenii au început să-l cultive peste tot în lume. Astăzi, știm că există mai mult de 40 de specii. Ocimum basilicum sau busuiocul dulce este cel mai cunoscut.
Este o plantă erbacee perenă ale cărei frunze sunt late și de o culoare verde intensă. Nu este o plantă înaltă, iar frunzele sale sunt parfumate. În general, produce flori vara, în grupuri mici de culoare albă.
Planta este cunoscută pentru conținutul ridicat de uleiuri esențiale cu diferite proprietăți medicinale. Dintre acestea, menționăm utilizarea busuiocului pentru probleme gastrice, respiratorii și urinare.
Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Cubanez de Farmacie, busuiocul este utilizat în medicină pentru a trata următoarele:
- Afecțiuni gastro-intestinale, cum ar fi diareea și parazitismul
- Boli respiratorii, cum ar fi bronșita
- Probleme dermatologice generale
- Boala de altitudine: deoarece conține eugenol, are proprietăți anticoagulante care îmbunătățesc circulația sângelui
- Uleiul esențial de busuioc are caracteristici antifungice și acționează împotriva bacteriilor și ciupercilor
Vezi mai mult:
De ce este busuiocul folosit în remedii naturale pentru țânțari
Pentru a înțelege de ce această plantă ne protejează de țânțari, este necesar să cunoaștem modul în care aceste insecte își detectează prada. Pe lângă faptul că sunt enervante și dureroase, mușcăturile de țânțari pot transmite și boli grave. După cum știi, au declanșat epidemii de dengue și febră galbenă (specia Aedes aegypti).
Acest tip de insectă folosește senzori termici și chimici care îi permit să-și detecteze hrana. Fiecare parte a corpului său mic funcționează în tandem pentru a localiza următoarea victimă:
- Picioarele observă diferența de temperatură dintre pradă și mediul înconjurător.
- Antenele simt vaporii de apă și dioxidul de carbon din aer. În plus, pielea noastră emite anumite substanțe, cum ar fi acidul lactic prin transpirație, care atrage țânțarii.
Când folosim un agent repelent cu substanțe chimice, ceea ce facem de fapt este să atacăm senzorii naturali ai țânțarilor. Acest lucru face ca țânțarul să-și piardă capacitatea de a detecta prada, forțându-l să se îndepărteze. Busuiocul conține patru substanțe care sunt repelente naturale: estragol, citronelol, limonen și trans-nerolidol.
Remedii naturale pentru țânțari cu busuioc
Busuiocul este o plantă care ne oferă o modalitate sustenabilă, simplă și economică de a respinge țânțarii. Dacă pui o plantă pe pervazul ferestrei, pe balcon sau în grădină, vei reduce prezența insectelor.
Pentru a crea un repelent natural pe bază de busuioc, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 0,25 litri de apă
- Frunze de busuioc
- 0,25 litri de vodcă sau alcool 96%
Pregătește un ceai din frunze de busuioc și apă, apoi strecoară-l. Amestecă lichidul rămas cu vodcă sau alcool și pune-l într-o sticlă cu spray. Pulverizează plantele ori de câte ori este necesar.
O altă alternativă este cumpărarea uleiului esențial cu aromă de busuioc. Pe lângă parfumarea și hidratarea pielii, ține țânțarii departe. De asemenea, îl poți folosi pentru a adăuga un miros plăcut locuinței.
Vezi mai mult:
Busuiocul ca remediu natural pentru țânțari în comparație cu produsele sintetice
Produsele sintetice pe care le folosim ca agenți de respingere nu sunt la fel de eficiente pe cât credem. De exemplu, studiile au demonstrat că sunt eficiente doar cele care conțin nu mai puțin de 25% DEET (N, N-dietil-3-metilbenzamidă).
În ceea ce privește uleiurile esențiale naturale, atunci când le folosim ca repelente, trebuie să avem în vedere faptul că se evaporă mai ușor. Din acest motiv, dr. Beatriz Badilla ne avertizează că trebuie să le reaplicăm mai des, deoarece efectele lor dispar după o perioadă mai scurtă de timp. Pe lângă remedii naturale precum busuiocul, ar trebui să luăm câteva măsuri suplimentare pentru a ține țânțarii la distanță:
- Utilizează plase de țânțari pentru ferestre și uși și peste pătuțuri.
- Aruncă o privire la etichetele produselor pe care le vei folosi pentru a vedea dacă sunt sintetice sau naturale. Etichetele ar trebui să indice eficacitatea și vârsta și tipul de piele pentru care produsele respective sunt potrivite.
- Înainte de a te culca, verifică dacă nu există țânțari în dormitor.
Folosește remedii naturale pentru țânțari cu busuioc. Vei ține insectele departe de casa și familia ta!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Sánchez Govín, E., Leal López, I. M., Fuentes Hernández, L., & Rodríguez Ferrada, C. A. (2000). Estudio farmacognóstico de Ocimum basilicum L.(albahaca blanca). Revista Cubana de Farmacia, 34(3), 187-195.
- Sam, O., de la Luz, M., & Barroso, L. (2002). Caracterización anatómica de las hojas de la albahaca blanca (Ocimum basilicum L.). Cultivos tropicales, 23(2), 39-42.
- Py, N. F. M. M. S., & Corona-Cruz, A. Repelente Natural para el Mosquito Aedes Aegypti a base de Albahaca (Ocimun Basilicum) y Eucalipto (Eucalyptus globulus) para apoyar problemas de salud en comunidades del municipio de Yaxcaba Yucatán. COMPENDIO DE PONENCIAS, 114.
- Grisales Galindo, M., Tellez Salamaca, D. M., & Gómez Vanegas, M. Evaluación De La Eficacia De Los Extractos Naturales De Citronella (Cymbopogoncitratus), Albahaca (Ocimumbasilicum) Y Lavanda (Lavandulaspp.) Como Repelente Natural Contra Mosquitos Adultos De La Especie Aedes Aegypti.
- Querales, J. (2002). Dengue: causas, características clínicas y prevención. Gaceta Médica de Caracas, 110(3), 328-332.
- Uc-Puc, V., Herrera-Bojórquez, J., Carmona-Carballo, C., Che-Mendoza, A., Medina-Barreiro, A., Chablé-Santos, J., … & Manrique-Saide, P. (2016). Efectividad de repelentes comerciales disponibles contra el mosquito Aedes aegypti (L.) en Yucatán, México. salud pública de méxico, 58, 472-475.
- Badilla, B. (2016). Uso racional de repelentes contra mosquitos.