Soluții de alungat țânțarii 100% naturale - Doza de Sănătate
 

Soluții de alungat țânțarii 100% naturale

Mușcăturile de țânțari sunt frecvente atunci când pielea este expusă în aer liber fără protecția adecvată. Deși nu sunt serioase, sunt destul de enervante. Află cum să le previi cu soluții naturale de alungat țânțarii!
Soluții de alungat țânțarii 100% naturale
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Pentru a-ți proteja pielea de mușcăturile de țânțari, nu este strict necesar să utilizezi un agent repelent produs din compuși chimici. Deși această varietate de produse este comună pe piață, există alternative naturale cu proprietăți similare. Află cum să prepari propriile soluții de alungat țânțarii 100% naturale!

Oamenii sunt predispuși la mușcături de țânțari din cauza unei combinații de factori precum mirosul, lumina, căldura și umiditatea. Deși majoritatea mușcăturilor provoacă doar disconfort minor la nivelul pielii, țânțarii pot transmite boli în unele regiuni ale lumii.

Protejează-te cu soluții de alungat țânțarii 100% naturale

Poți face repelente pentru țânțari acasă pentru a-ți proteja pielea de mușcături fără a recurge la formule chimice. Mulți oameni optează pentru aceste tipuri de soluții pentru mușcăturile de țânțari din mai multe motive. Pe lângă faptul că sunt mai sigure pentru sănătate și previn efectele secundare nedorite, aceste remedii nu poluează mediul.

Cel mai interesant lucru este că sunt ușor de preparat, iar ingredientele se găsesc rapid. Aceste soluții de alungat țânțarii sunt mai ieftine și potrivite pentru toate tipurile de piele.

Nu le-ai încercat până acum? Descoperă trei rețete diferite mai jos!

1. Repelent cu ulei de lămâie și eucalipt

Soluții naturale de alungat țânțarii cu uleiuri esențiale
Acest tip de ulei are proprietăți care țin țânțarii departe până la trei ore, potrivit mai multor studii.

Acest ulei este unul dintre cele mai populare amestecuri pentru protejarea pielii de mușcăturile de țânțari. De fapt, este recomandat de organizații precum Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) ca soluție alternativă la spray-urile convenționale din comerț.

Studiile recente au descoperit faptul că o soluție cu 32% ulei de lămâie și eucalipt poate oferi o protecție de până la 95% împotriva țânțarilor timp de trei ore. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a susține această afirmație

Rețetă

Deși acest amestec este disponibil în multe produse comerciale, îl poți prepara cu ușurință acasă cu ingrediente 100% naturale. Nu se recomandă utilizarea sa la copiii cu vârsta sub 3 ani.

Ingrediente

  • 1 linguriță de ulei de eucalipt și ulei de lămâie (5 ml)
  • 10 linguri de ulei de floarea soarelui (100 ml)

Mod de preparare

  • Mai întâi, pune uleiul de lămâie și uleiul de eucalipt într-un recipient.
  • Apoi, amestecă totul cu uleiul de floarea-soarelui până obții un produs omogen.

Cum se folosește

  • Întinde produsul pe zonele expuse ale pielii și lasă-l să acționeze fără să îl clătești.
  • Folosește-l ori de câte ori ieși în aer liber.

2. Repelent cu lavandă

Parfumul de lavandă este respingător pentru țânțari și alte insecte. De aceea, oamenii îl folosesc ca soluție alternativă pentru a preveni mușcăturile de țânțari. Chiar și un studiu efectuat pe șoareci a stabilit faptul că uleiul esențial de lavandă este eficient în respingerea țânțarilor adulți.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica efectul acesteia asupra oamenilor, mulți oameni folosesc lavanda în acest scop. Printre altele, lavanda are efecte analgezice și antiseptice care ajută la calmarea pielii dacă apare o înțepătură.

Ingrediente

  • 5 linguri de flori de lavandă zdrobite (100 g)
  • 10 linguri de ulei de măsline sau ulei de migdale extravirgin (100 ml)

Mod de preparare

  • Mai întâi, zdrobește florile de lavandă și pune-le într-un borcan.
  • Apoi acoperă-le cu ulei și lăsă-le la macerat.

Cum se folosește

  • Când este gata, întinde remediul pe zonele sensibile la înțepături, cum ar fi brațele și gleznele.

3. Repelent cu scorțișoară

Repelent cu scorțișoară
Dacă este diluat corespunzător, poți aplica ulei de scorțișoară pe piele pentru a ajuta la respingerea insectelor.

Uleiul esențial de scorțișoară are câteva utilizări interesante pentru oameni. Este ideal pentru sesiunile de aromaterapie și servește ca bază pentru multe remedii naturale. În acest caz, îți propunem utilizarea acestuia ca agent repelent pentru a proteja pielea de mușcăturile de țânțari.

Ingrediente

  • 1/2 linguriță de ulei esențial de scorțișoară (3 ml)
  • 1/4 cană apă (62,5 ml)

Mod de preparare

  • Pune ingredientele într-un recipient și amestecă-le bine.

Cum se folosește

  • Pulverizează repelentul pe îmbrăcăminte și pe zonele expuse ale pielii.
  • De asemenea, îl poți pulveriza în împrejurimile casei, pe tapițerie sau în jurul plantelor.

Atenție: Evită utilizarea uleiului de scorțișoară nediluat, deoarece o doză concentrată poate provoca reacții nedorite ale pielii.

Soluții de alungat țânțarii 100% naturale: concluzie

Nu uita să-ți sporești protecția împotriva țânțarilor, purtând haine care acoperă pielea cât mai mult posibil, în special în timpul călătoriilor în pădure sau în mediul rural, la muncă în aer liber, în excursii în zone tropicale, etc.

Dacă suferi o mușcătură, evită să te scarpini pentru a preveni complicațiile. În caz de semne de infecție sau alergie severă, consultă un medic specialist.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Frances, S. P., Rigby, L. M., & Chow, W. K. (2014). Comparative Laboratory and Field Evaluation of Repellent Formulations Containing Deet and Lemon Eucalyptus Oil Against Mosquitoes in Queensland, Australia 1 . Journal of the American Mosquito Control Association. https://doi.org/10.2987/13-6366.1
  • Fradin, M. S., & Day, J. F. (2002). Comparative Efficacy of Insect Repellents against Mosquito Bites. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/nejmoa011699
  • Choi, W.-S., Park, B.-S., Ku, S.-K., & Lee, S.-E. (2002). Repellent activities of essential oils and monoterpenes against Culex pipiens pallens. Journal of the American Mosquito Control Association.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.