Beneficiile uleiului de citronella - Doza de Sănătate
 

Beneficiile uleiului de citronella

Uleiul de citronella este cunoscut pentru capacitatea sa de a respinge în mod natural insectele. Însă dincolo de aceasta, are și alte utilizări interesante. Continuă să citești pentru a le descoperi pe toate!
Beneficiile uleiului de citronella
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2022

Beneficiile uleiului de citronella au fost un subiect de cercetare popular în ultimii ani. Cercetătorii au stabilit că acesta are efecte interesante împotriva anumitor infecții și probleme ale pielii. Există chiar și persoane care sugerează că acesta poate ajuta la pierderea în greutate, la tratarea problemelor gastrointestinale și la ameliorarea aspectului vânătăilor. Vrei să afli mai multe? Atunci continuă să citești!

Pentru început, este important să menționăm faptul că citronella este produsă prin distilarea unei plante asiatice din genul Cymbopogon. De asemenea, este cunoscută sub numele de „lemongrass”, datorită mirosului său caracteristic de citrice. Planta poate crește până la 1.5 m (5 picioare) înălțime și este ușor de identificat datorită frunzelor sale verzi.

Beneficiile uleiului de citronella: ce spun studiile științifice?

Un studiu apărut în publicația Current Drug Discover Technologies evidențiază potențialul terapeutic al uleiului de citronella. Mai exact, acesta conține componente precum citronelalul, citronelolul și geraniolul, care îi conferă efecte antioxidante, antimicrobiene și vindecătoare.

În prezent, citronella este utilizată pe scară largă ca agent de respingere naturală a insectelor, deoarece Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) afirmă că aceasta este eficientă și non-toxică. Dincolo de aceasta, citronella este utilizată și în alte scopuri. Să aruncăm o privire asupra câtorva utilizări susținute de știință.

Repelent pentru insecte

Nu este o coincidență faptul că unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale uleiului de citronella este utilizarea sa ca substanță antiseptică și repelentă. Cercetările au dovedit faptul că poate ajuta la prevenirea mușcăturilor de țânțari.

Un studiu publicat în Tropical Medicine & International Health a stabilit faptul că uleiul de citronella combinat cu vanilină, un compus organic obținut din păstaia de vanilie, oferă protecție împotriva țânțarilor timp de până la trei ore.

Insectă așezată pe piele
Una dintre cele mai frecvente utilizări ale citronellei este ca produs anti-țânțari.

Agent antifungic

Studiile recente, precum cel publicat în revista Applied Microbiology and Biotechnology, au descoperit faptul că uleiul de citronella are proprietăți antifungice. Mai exact, poate ajuta la eliminarea anumitor tipuri de ciuperci care cauzează probleme de sănătate, cum ar fi Aspergillus niger, de exemplu.

Acest microorganism este o cauză frecventă a infecțiilor respiratorii, în special la pacienții cu un sistem imunitar slăbit. În cadrul studiului, uleiul de citronella a ajutat la distrugerea peretelui celular al ciupercii și la combaterea microorganismelor din celule. Cercetătorii au stabilit că acesta ar putea funcționa excelent ca un fungicid natural și ecologic.

În acest moment, este nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma efectele citronellei. Cu toate acestea, este important de menționat că, în 2016, un studiu publicat în revista medicală Acta Odontologica Scandinavica a constatat că acest ulei poate fi util în distrugerea ciupercilor precum Candida Albicans.

Vindecarea rănilor

Un alt beneficiu al uleiului de citronella este vindecarea leziunilor pielii. Medicii îl recomandă chiar și pacienților cu neuropatie diabetică, ale căror leziuni tind să fie dificil de vindecat. Într-un studiu publicat în Frontiers in Pharmacology s-a descoperit faptul că acest ulei esențial are potențialul de a accelera vindecarea rănilor.

Cercetătorii au observat în mod specific că uleiul de citronella a avut efecte interesante asupra vindecării rănilor infectate cu Candida albicans la șoarecii diabetici. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că uleiul are efecte antifungice și antiinflamatoare.

Pierderea în greutate

Pe cont propriu, uleiul de citronella nu este o soluție miraculoasă pentru a pierde în greutate. Cu toate acestea, ar putea fi de mare ajutor persoanelor care încearcă să slăbească. Un studiu publicat în revista Nutrients a menționat faptul că inhalarea uleiului de citronella reduce pofta de mâncare și, prin urmare, ajută în procesul de slăbire.

Beneficiile uleiului de citronella pentru piele
O altă proprietate interesantă a citronellei este puterea sa de vindecare.

Alte beneficii ale uleiului de citronella

Uleiul de citronella este, de asemenea, utilizat în aromaterapie din motive terapeutice. Cu toate acestea, multe dintre aceste utilizării nu sunt susținute de studii științifice. În orice caz, dovezile anecdotice sugerează faptul că poate fi folosit ca o completare a tratamentelor pentru anumite probleme, inclusiv:

 • Spasme gastrice și gastrită nervoasă
 • Dureri reumatice, precum cele cauzate de artrită
 • Dureri musculare
 • Dureri de cap tensionale și migrene
 • Hiperhidroză
 • Oboseală și stres

Utilizarea uleiul de citronella variază în funcție de beneficiile pe care vrei să le obții. Ca repelent, îți recomandăm să combini între 10 și 15 picături cu 30 ml de apă. De asemenea, îl poți pune într-un difuzor de aromă pentru a răspândi mirosul în toate camerele casei.

În plus, poți combina 15 picături cu 30 g de cremă de corp sau ulei de masaj (ulei de nucă de cocos, măsline sau jojoba) pentru a-ți masa pielea. Ești gata să profiți de beneficiile uleiul de citronella?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Sharma, R., Rao, R., Kumar, S., Mahant, S., & Khatkar, S. (2018). Therapeutic Potential of Citronella Essential Oil: A Review. Current Drug Discovery Technologies, 16(4), 330–339. https://doi.org/10.2174/1570163815666180718095041
 • Kongkaew, C., Sakunrag, I., Chaiyakunapruk, N., & Tawatsin, A. (2011). Effectiveness of citronella preparations in preventing mosquito bites: Systematic review of controlled laboratory experimental studies. Tropical Medicine and International Health16(7), 802–810. https://doi.org/10.1111/j.1365-3156.2011.02781.x
 • Li, W. R., Shi, Q. S., Ouyang, Y. S., Chen, Y. B., & Duan, S. S. (2013). Antifungal effects of citronella oil against Aspergillus niger ATCC 16404. Applied Microbiology and Biotechnology97(16), 7483–7492. https://doi.org/10.1007/s00253-012-4460-y
 • de Almeida, L. de F. D., de Paula, J. F., de Almeida, R. V. D., Williams, D. W., Hebling, J., & Cavalcanti, Y. W. (2016). Efficacy of citronella and cinnamon essential oils on Candida albicans biofilms. Acta Odontologica Scandinavica74(5), 393–398. https://doi.org/10.3109/00016357.2016.1166261
 • Kandimalla R, Kalita S, Choudhury B, Dash S, Kalita K, Kotoky J. Chemical Composition and Anti-Candidiasis Mediated Wound Healing Property of Cymbopogon nardus Essential Oil on Chronic Diabetic Wounds. Front Pharmacol. 2016;7:198. Published 2016 Jun 30. doi:10.3389/fphar.2016.00198

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.