Tratamente cu fructe pentru infecții urinare
Te supără des diferite infecții urinare? Pe lângă tratamentul prescris de medic, este bine să adopți și o dietă corespunzătoare, iar fructele îți pot fi cei mai mari aliați. Vrei să știi care sunt cele mai bune fructe din acest punct de vedere?
Beneficiile fructelor pentru infecții urinare
Infecțiile urinare reprezintă o problemă extrem de supărătoare cu care se confruntă numeroase femei. Atunci când vezica se inflamează, simțim usturimi la urinare, presiune în zona abdominală și chiar și febră scăzută.
Ai trecut și tu prin așa ceva? După cum știi deja, infecția se tratează cu antibiotice prescrise de medic. Dar, astăzi am vrea să îți oferim câteva sfaturi și recomandări care vin în completarea tratamentului medicamentos, fructele fiind cei mai importanți adjuvanți.
Deci, de ce sunt fructele atât de utile? În principal datorită conținutului bogat de vitamina C și alți compuși ce distrug treptat bacteriile din vezica urinară. Pe lângă consumul de fructe, iată ce mai poți face pentru a completa tratamentul cu antibiotice:
- Bea multe lichide. Acestea ajută la curățarea vezicii și a întregului aparat urinar.
- Ceaiurile de mușețel, scorțișoară și rozmarin sunt, de asemenea, foarte utile, întrucât reduc inflamațiile.
- Consumă alimente cu proprietăți antibiotice. Știi care sunt acestea? Usturoi, ghimbir, pătrunjel… Poți să prepari un ceai de ghimbir sau să fierbi 5 fire de pătrunjel într-o cană de apă. Strecoară lichidul și bea-l cu încredere – te vei simți mai bine.
- Alimentele diuretice previn retenția de apă și stimulează secreția urinară. Cele mai bune sunt: sparanghelul, castraveții, țelina și sfecla.
- Evită alimentele care irită vezica, precum cafeaua și ceaiul verde.
- Evită alimentele care conțin făină rafinată, drojdie și zahăr – acestea nu fac decât să mărească retenția de apă , fără să ajute deloc la combaterea infecției.
- Bea în fiecare zi un pahar de apă cu o lingură de bicarbonat de sodiu dizolvat în ea. Acest amestec va ajuta la tratarea infecției.
Fructe care ajută la combaterea infecțiilor urinare
1. Merișoare
Îți plac merișoarele? Sunt ușor de găsit în magazinele alimentare din orașul tău? De fiecare dată când ai probleme cu aparatul urinar, te poți baza pe aceste fructe – doctorii și nutriționiștii cunosc deja minunatele lor proprietăți antibiotice și antioxidante.
Merișoarele măresc aciditatea urinei, ajutând la eliminarea bacteriilor, fie prin distrugerea lor, fie prin prevenirea aderării acestora la pereții aparatului urinar.
Te-ar putea interesa și:
Un sfat: nu cumpăra sucuri de merișoare deja ambalate din supermarketuri, deoarece acestea nu conțin ingredientele active care contribuie la vindecare, având și cantități mari de zahăr în compoziție. Este mai bine să cumperi merișoare proaspete și să prepari acasă sucul.
2. Papaya
Papaya este un alt fruct acid care ajută la eliminarea bacteriilor și la îngrijirea sistemului excretor. Este o sursă naturală de vitamina C și antioxidanți. În plus, papaya contribuie la detoxifierea organismului, datorită conținutului bogat de fibre care, în combinație cu antioxidanții din compoziția fructului, ajută la curățarea vezicii, a intestinelor și a colonului.
Papaya este benefică pentru a trata infecțiile urinare și, grație conținutului de enzime ce reduc inflamațiile, grăbește vindecarea. Prin urmare, nu ezita să apelezi la acest fruct exotic pentru a combate infecțiile urinare care îți provoacă atâtea neplăceri.
3. Lămâie și portocală
După cum știi deja, puține fructe sunt la fel de bogate în vitamina C și antioxidanți ca lămâile și portocalele. Îți recomandăm să bei dimineața un suc proaspăt stors din două portocale și o jumătate de lămâie. Include și pulpa fructelor și bea-l încet – pulpa ajută la curățarea intestinelor.
Pentru a combate infecțiile urinare, consumă acest suc natural în fiecare zi și nu uita nici de celelalte fructe pe care ți le-am recomandat până acum.
4. Ananas
Ananasul conține enzime care grăbesc vindecarea prin reducerea inflamației de la nivelul vezicii. Da, este un fruct medicinal pe care ar trebui să-l consumi în fiecare zi oricum dorești, ca atare sau ca ingredient în salate sau sucuri.
Te-ar putea interesa și:
5. Struguri roșii pentru infecții urinare
Strugurii sunt fructe care ajută la îngrijirea aparatului urinar aproape la fel de bine ca merișoarele. Sunt delicioși și au un aspect atrăgător, fiind un adaos excelent în dieta celor care suferă de infecții urinare.
Sunt bogați în antioxidanți, reduc inflamațiile, sunt extrem de diuretici și oferă organismului numeroase vitamine care ajută la însănătoșire. Poftă bună!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Arkansas Urology. (7 de agosto de 2017). Top foods that can help a UTI. https://arkansasurology.com/top-foods-that-can-help-a-uti/
- Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades (CDC). (5 de julio de 2022). Infección urinaria. https://www.cdc.gov/antibiotic-use/sp/uti.html
- Ispiryan, A., Viskelis, J., Viskelis, P., Urbonaviciene, D., & Raudoné, L. (2023). Biochemical and antioxidante profiling of raspberry plant parts for sustainable processing. Plants. 12(13): 2424. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10346148/
- Johns Hopkins Medicine. (s.f.). Urinary tract infections. Consultado el 16 de febrero de 2024. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/urinary-tract-infections
- Maisto, M., Iannuzzo, F., Novellino, E., Schiano, E., Piccolo, V., & Tenore, G. C. (2023). Natural polyphenols for prevention and treatment of urinary tract infections. International Journal of Molecular Sciences. 24(4): 3277. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9966151/
- Miller, J. M., Garcia, C. E., Hortsch, S. B., Guo, Y., & Schimpf, M. O. (2017). Does instruction to eliminate coffee, tea, alcohol, carbonated and artificially sweetened beverages improve lower urinary tract symptoms: a prospective trial. Journal Wound Ostomy Continence Nursery. 43(1): 69-79. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4799659/
- PCRM’s Nutrition Guide for Clinicians. (14 de abril de 2023). Urinary Tract Infection. https://nutritionguide.pcrm.org/nutritionguide/view/Nutrition_Guide_for_Clinicians/1342042/all/Urinary_Tract_Infection
- Santos, D. I., Martins, C. F., Amaral, R. A., Brito, L., Saraiva, J. A., Vicente, A. A., & Moldao Martins, M. (2021). Pineapple (Ananas comosus L.) by-products valorization: novel bio ingredients for functional foods. Molecules. 26(11): 3216. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8198275/
- Tian, Y., Cai, X., Wazir, R., Wang, K., & Li, H. (2016). Water consumption and urinary tract infections: an in vitro study. International Urology and Nephrology. 48(6): 949-54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26992936
- Valdevenito, P., & Álvarez, D. (2018). Infección urinaria recurrente en la mujer. Revista Médica Clínica Las Condes. 29(2): 222-231. https://www.elsevier.es/es-revista-revista-medica-clinica-las-condes-202-articulo-infeccion-urinaria-recurrente-mujer-S0716864018300282
- Zhuxuan, F., DeAnn, L., Talan, D., & Mei, Ch. (2017). Cranberry reduces the risk of urinary tract infection recurrence in otherwise healthy women: a systematic review and meta-analysis. The Journal of Nutrition. 147(12): 2282-2288. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622106334?via%3Dihub