Trucuri pentru a îndepărta ceara de pe haine, podele și mobilier
 

Trucuri pentru a îndepărta ceara de pe haine, podele și mobilier

Pe măsură ce lumânările se topesc, ceara ajunge pe diverse suprafețe, curățarea ei fiind dificilă. Vă spunem cum să o eliminați fără a lăsa urme!
Trucuri pentru a îndepărta ceara de pe haine, podele și mobilier

Ultima actualizare: 01 ianuarie, 2023

Îndepărtarea cerii de lumânare atunci când este uscată este esențială pentru a evita petele și reziduurile. Deși aceasta pare să se îmbibe în suprafețe, există câteva trucuri simple pe care trebuie să pe cunoașteți pentru a îndepărta ceara de lumânare de pe haine, podele și mobilier.

Dar de ce trebuie să acordați atât de multă importanță cerii topite? De obicei, se vorbește doar despre cât de inestetic arată un obiect impregnat cu ceară și puțină lume face referire la reacțiile pe care contactul cu acest material le-ar putea provoca.

Da, lumânările arată frumos, sunt decorative și multe dintre ele miros delicios. Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți cu ele, chiar și după folosire.

Ce este ceara de lumânare?

Ceara este o substanță solidă și ușor de topit, a cărei compoziție poate fi de origine vegetală, animală sau minerală. Este maleabilă și nu este solubilă în apă. Are utilizări multiple, una dintre cele mai comune fiind fabricarea lumânărilor.

Lăsând la o parte diversitatea de forme, culori și mirosuri, lumânările constau într-un fitil și un combustibil, care în acest caz este ceara (dar poate fi și grăsime sau parafină). Parafina este cea mai utilizată ceară datorită asemănării sale cu secreția albinelor.

După cum explică Asociația Națională pentru Lumânări, ceara de calitate pentru lumânări oferă o ardere curată și sigură datorită amestecurilor alese de producători. Cu toate acestea, una dintre consecințele aprinderii unei lumânări este scurgerea cerii.

De ce este important să îndepărtați ceara de lumânare de pe suprafețe?

Pe lângă aspectul inestetic al textilelor, al pardoselilor sau al mobilierului pătat cu ceară topită, este esențial să eliminați acest material pentru a evita problemele legate de sănătate.

Ceara topită și lipită pe suprafețe poate fi atinsă ușor. După cum relatează Medline Plus, dacă o persoană este alergică la ingredientele sau colorantul din ceară, poate avea o reacție prin simpla atingere a acesteia.

Simptomele pot fi următoarele:

  • Mâncărime
  • Umflături
  • Roşeaţă
  • Vezicule sau erupții cutanate

Dacă suferiți de alergii, este necesar sa îndepărtați ceara cu mănuși.

Alergie la ceară
Dacă aveți antecedente de alergii cutanate, aveți grijă când manipulați ceara.

Trucuri pentru a îndepărta ceara de pe haine, podele și mobilier

În perioada Crăciunului, lumânările sunt folosite ca parte a decorului. Acestea sunt așezate pe mobilier, pe marginile rafturilor sau în locuri unde completează decorul festiv. În toate aceste cazuri, măsurile de siguranță recomandate de Asociația Latino-Americană a Producătorilor de Lumânări sunt esențiale.

Chiar dacă lumânarea este aprinsă, este aproape inevitabil ca ceara să nu păteze zona în care ați așezat-o. În plus, atunci când o mișcați, aproape sigur o picătură va cădea pe haine, pe covor sau pe mobilier.

Dacă aveți obiecte pătate cu ceară, înainte de a încerca orice metodă de curățare, trebuie să citiți instrucțiunile producătorului. Este posibil ca acesta să ofere sfaturi specifice. Dacă nu aveți la dispoziție aceste instrucțiuni, puteți folosi trucurile de mai jos.

Nu atingeți niciodată ceara dacă este fierbinte! Cel mai bun lucru de făcut pentru a o elimina este să așteptați să se răcească.

Răzuire uscată

Răzuirea cu marginea unui card de plastic sau a unui cuțit de unt funcționează atunci când ceara se află pe îmbrăcăminte sau pe mobilier. Nu frecați pe fibre, deoarece va deveni mult mai dificil de îndepărtat.

Spirt alb

Spiritul alb sau terebentina este un produs format din solvenți, folosit în mod obișnuit în industria curățării chimice, după cum afirmă Administrația Națională a Combustibililor, a Alcoolului și a Cimenturilor. Acesta se folosește pentru curățarea cerii de lumânare de pe podele de vinil, ștergând cu o cârpă ușor înmuiată.

Deoarece este o substanță chimică puternică, nu uitați să vă protejați mâinile și să purtați o mască. Arhivele de Dermatologie ale Argentinei subliniază faptul că dermatita cauzată de această substanță este rară, dar nu scade probabilitatea de a suferi de alte afecțiuni prin contact direct sau cu unul din derivații ei.

Căldură

Căldura este potrivită pentru îndepărtarea cerii topite de pe podea. Una dintre modalități este să udați zona cu puțină apă fierbinte pentru a dizolva ceara. Apoi, curățați cu apă și săpun.

Un alt truc este folosirea uscătorului de păr. Setați nivelul maxim de căldură al aparatului și puneți jetul de aer direct către podeaua pătată, până când ceara devine lichidă. Pe măsură ce se transformă, ștergeți-o cu o cârpă.

Și fierul de călcat ajută la îndepărtarea cerii de lumânare de pe îmbrăcăminte, fețe de masă și alte produse din pânză. Procedura consta în acoperirea cerii cu prosoape de hârtie absorbante și călcarea ei la nivel de căldură mediu, schimbând hârtia pe măsură ce se îmbibă.

Nu folosiți șervețele colorate, deoarece temperaturile ridicate vor face ca nuanțele acestora să se transfere pe material.

Congelare

Ceara de lumânare înghețată poate fi îndepărtată la fel de ușor, deoarece frigul o întărește și simplifică eliminarea. Dacă ceara a aterizat pe o bucată mică de material textil sau pe un obiect de dimensiuni moderate, îl puteți introduce în congelator până îngheață. Apoi, răzuiți ceara.

Dacă aveți o piesă de mobilier pătată cu ceară, aplicați cuburi de gheață învelite într-o cârpă absorbantă. După o oră, se va decoji fără probleme. Dacă mai rămân bucăți, apelați la răzuire.

Gheața pusă în pungi de plastic și frecată pe ceara lipită pe covoare este un pas premergător spălării cu detergent. Puneți apoi covorul să se usuce la soare și aspirați-l pentru a-l curăța complet.

Spălare cu detergenți

Detergenții ajută la îndepărtarea cerii de lumânare de pe podelele din cărămidă, beton și gresie. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să răzuiți și, la final, să spălați podeaua cu un amestec de apă și detergent.

În mod similar, spălarea hainelor pătate cu ceară în mașina de spălat este un truc infailibil pentru a îndepărta reziduurile după răzuirea sau înghețarea cerii.

Lumânări cu lavandă
Este foarte greu ca un decor cu lumânări să nu ajungă pătat cu ceară.

Agenți de curățare speciali

Spray-urile universale  de curățare sau soluțiile de curățare a tapițeriei sunt ideale pentru a rezolva această problemă. Trebuie doar să pulverizați lichidul pe ceară și să ștergeți cu un burete sau o cârpă din microfibră umezită cu apă.

Oțet sau alcool

Ambele sunt eficiente atunci când ceara care trebuie îndepărtată este veche. Soluția compusă din oțet alb și apă în părți egale este utilă pentru podelele de vinil și lemn, deoarece curăță și nu decolorează. Frecați ușor cu o cârpă.

Alcoolul șterge ceara greu de îndepărtat de pe țesături. Rețeta necesită 2 părți de alcool izopropilic la 2 părți apă. Se freacă cu un prosop și se clătește cu apă rece. Procedura se repetă până când materialul se curăță complet.

Sfat bonus: reciclați ceara de lumânare

Ceara de lumânare care rezultă după aplicarea acestor trucuri pentru a îndepărta ceara este utilă în proiectele meșteșugărești sau de bricolaj. Depozitați produsul într-un borcan de sticlă și folosiți-l la nevoie.

Puteți recicla ceara prin topirea ei și încorporarea unui fitil pentru a crea o altă lumânare. De asemenea, puteți folosi ceara reciclată pentru a gresa balamalele ușilor sau ca ștampilă de epocă pentru scrisori.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.