Beneficiile vacanțelor împotriva bolilor virale - Doza de Sănătate
 

Beneficiile vacanțelor împotriva bolilor virale

Avem o veste foarte bună: vacanțele nu sunt un lux, ci o necesitate! Află cum te ajută excursiile din concediu să te menții sănătos. 
Beneficiile vacanțelor împotriva bolilor virale

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Tuturor ne place să călătorim sau să ieșim din casă câteva zile. Vacanțele ne încarcă bateriile, chiar dacă petrecem doar un weekend la câțiva kilometri distanță. În articolul de azi, îți prezentăm beneficiile vacanțelor și modul în care acestea te apără împotriva bolilor virale. 

Vacanțele țin la distanță bolile (și doctorul)

Beneficiile vacanțelor petrecute la mare

Când ai luat ultima dată o pauză de la birou, de la traficul infernal din mediul urban și de la programul tău încărcat? Vacanțele nu sunt un lux, ci o necesitate.

Călătoriile oferă numeroase beneficii, chiar dacă faci doar un sejur de un weekend sau petreci o zi la țară. Printre altele, aceste mici escapade reduc stresul și previn dezvoltarea mai multor boli, mai ales a celor virale.

Vacanțele îți oferă o stare de bine, îți limpezesc mintea și te ajută să iei cele mai bune decizii. În plus, ai ocazia să îți reîncarci depozitele de energie epuizate de-a lungul anului.

Cu toții tânjim la acele câteva zile în care ne putem odihni creierul. Dacă ne deconectăm de toate grijile și problemele, ne dedicăm tot timpul nouă înșine și celor dragi, ne relaxăm și ne simțim bine, avem parte de cel mai bun „instrument” de prevenire a bolilor.

Persoanele care obișnuiesc să contracteze virusuri și infecții au un sistem imunitar slăbit. Stresul, lipsa somnului și problemele zilnice pe care le înfruntăm îngreunează lupta organismului împotriva agenților patogeni. Tocmai de aceea, gripa, răceala obișnuită și congestia nazală sunt atât de frecvente.

Atunci când plecăm în concediu, corpul se odihnește mai bine, este mai liniștit și aproape că „nu îi pasă” de nimic. Prin urmare, sistemul imunitar se întărește, iar bolile se mențin la distanță.

Vacanțele îți îmbunătățesc dispoziția

Acestea nu sunt toate beneficiile vacanțelor. Față de avantajele menționate, câteva zile libere departe de rutină:

  • Reglează tensiunea arterială.
  • Îmbunătățesc calitatea somnului.
  • Combat stresul și contracțiile musculare.

Este important de remarcat, totuși, că vacanțele au și anumite părți negative. Problemele de sănătate cu care te poți confrunta sunt:

  • Constipație;
  • Creștere în greutate;
  • Schimbări în ciclul somnului.

În concediu, nu suntem foarte atenți la ce și cât mâncăm și nu respectăm un program corect de somn.

Care sunt beneficiile vacanțelor?

Beneficiile vacanțelor cu întreaga familie

Beneficiile vacanțelor se manifestă la nivel fizic și psihic. Nu trebuie să mergi într-o călătorie îndelungată la mii de kilometri de casă (deși așa ar fi ideal). Chiar și câteva scurte escapade de-a lungul anului sunt suficiente pentru a schimba puțin decorul.

Câteva zile libere îți îmbunătățesc dispoziția în mod considerabil. În plus, vacanțele prezintă și alte avantaje:

Îți prelungesc viața

Vacanțele sunt odihnitoare și relaxante, drept pentru care combat stresul, scad nivelul de colesterol și reduc tensiunea arterială, prelungindu-ți viața.

Astfel, dacă vrei să trăiești până la 90 de ani, trebuie să organizezi mai multe excursii de-a lungul anului, cum ar fi la intervale de două luni.

Îți oferă energie

Beneficiile vacanțelor precum mărirea nivelului de energie

Oboseala cronică este o problemă des întâlnită în ziua de azi. Lipsa odihnei și multitudinea de activități pe care le desfășurăm zilnic sunt printre principalele cauze ale epuizării fizice și psihice.

Dacă mergi într-o călătorie, îți reîncarci bateriile și te simți mai plin de vitalitate.

Îți stimulează creativitatea

Nu mai ai nicio idee inovatoare? Îți vine greu să iei decizii bune sau să îți îmbunătățești randamentul la locul de muncă? Poate ar fi cazul să îți iei un mic concediu.

Ieșirea din rutină îți reîmprospătează mintea și îți stimulează creativitatea. În plus, o vacanță este utilă și în cazul în care ai de luat o decizie importantă. Beneficiile vacanțelor la nivel mental se mențin timp de o lună de la întoarcerea acasă. Prin urmare, este indicat să mergi în excursii mai scurte, dar mai dese.

Nu trebuie să aștepți un an pentru a-ți lua un concediu de 15 sau 20 de zile. Organizează mai multe ieșiri la sfârșit de săptămână (și profită de perioada sărbătorilor). În acest fel, schimbarea nu este atât de bruscă și ești mai puțin stresat și predispus la îmbolnăvire.

Totodată, dacă alegi să mergi în călătorii scurte și dese, poți preveni tristețea care te cuprinde după încheierea vacanței și care se poate transforma în depresie.

La mare sau la munte? Vara sau iarna?

Vacanțele îți prelungesc viața

Principalul obiectiv al unei vacanțe este să îți îmbunătățească starea generală. Astfel, este indicat să îți alegi cu atenție destinația. 

De exemplu, dacă suferi de hipertensiune, îți recomandăm să mergi la mare sau în locuri aflate la nivelul mării. Dacă, din contră, ai hipotensiune, este mai bine să alegi un sejur la munte.

Dacă ai pielea foarte deschisă la culoare sau sensibilă, nu este indicat să optezi pentru destinații care includ activități în aer liber la soare, care durează mai multe ore. Dacă te afli în această situație, cel mai bine ar fi să călătorești iarna sau să ieși afară doar dimineața și seara, după apusul soarelui.

Destinațiile montane sau cele din zonele deluroase sunt ideale pentru persoanele care suferă de rinită alergică, întrucât aerul este mai puțin poluat și prezența acarienilor este mult mai redusă.

Persoanele alergice la înțepături de insecte trebuie să evite locațiile cu junglă, mlaștini sau păduri și trebuie să poarte mereu cu ele medicamentele adecvate.

Căldura și călătoriile lungi cu avionul sunt „inamicii” varicelor, deoarece împiedică circulația corespunzătoare a sângelui în zona picioarelor. Același lucru este valabil și în cazul retenției de apă.

Ține cont de toate aceste recomandări când îți organizezi următoarea excursie și bucură-te de beneficiile extraordinare ale vacanțelor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gump BB, Matthews KA. “Are vacations good for your health? The 9-year mortality experience after the multiple risk factor intervention trial”. Psychosom Med 2000; 62:608–612.
  • Westman M, Etzion D. “The impact of vacation and job stress on burnout and absenteeism”. Psychol Health 2001; 16:595–606.
  • Westman M, Eden D. “Effects of a respite from work on burnout: vacation relief and fade-out”. J Appl Psychol 1997; 82:516–527

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.