5 cauze posibile ale hipertensiunii arteriale
Descoperă în rândurile de mai jos câteva cauze posibile ale hipertensiunii arteriale, o boală care ne pune în pericol sănătatea!
Tensiunea arterială asigură o circulație sanguină sănătoasă, precum și transportul oxigenului și al nutrienților de care organismul uman are nevoie. Această forță permite sângelui să circule de-a lungul arterelor, astfel încât să ajungă la toate regiunile corpului și să susțină organele.
Hipertensiunea arterială se declanșează atunci când arterele se îngustează, forțând inima să pompeze mai mult sânge. Printre consecințele hipertensiunii se numără insuficiența cardiacă, accidentul vascular cerebral și infarctul.
Dacă medicul nu reușește să identifice cauza problemei, riscul pacientului de a suferi un infarct sau un AVC crește cu 60%.
Hipertensiunea arterială, un „ucigaș tăcut”
Deseori hipertensiunea arterială nu provoacă simptome evidente. Din acest motiv, mulți pacienți nici măcar nu își dau seama că sunt bolnavi. De obicei, aceștia realizează că există o problemă abia când sănătatea lor este în pericol.
31% din populația globului suferă de hipertensiune arterială. Aproape 16.000 de persoane nici măcar nu știu că sunt afectate.
Unii oameni prezintă o predispoziție genetică la hipertensiune. Studii recente au scos la iveală faptul că anumite modificări genetice inhibă abilitatea rinichilor de a regla nivelul sodiului și provoacă alte mutații.
Dar hipertensiunea nu are întotdeuna la bază o predispoziție genetică. Este important să eviți sedentarismul și să adopți obiceiuri dietetice sănătoase.
Cauze posibile ale hipertensiunii arteriale
Fiecare caz este unic. Însă există anumiți factori care cresc riscul de a suferi de hipertensiune. Majoritatea acestora sunt asociați obiceiurile de zi cu zi.
1. Supraponderalitatea
Studii recente au demonstrat faptul că persoanele supraponderale sau obeze tind să aibă o tensiune arterială ridicată. Astfel, inima lor este mereu suprasolicitată. Pierderea în greutate reduce tensiunea, scăzând totodată riscul de boli cardiovasculare.
2. Stilul de viață haotic
Consumul excesiv de alcool și sare, fumatul și lipsa de mișcare constituie cauze posibile ale hipertensiunii arteriale. În plus, sedentarismul adânc înrădăcinat în cultura noastră joacă un rol important în ceea ce privește declanșarea hipertensiunii la adulți și tineri.
- Încearcă să faci mișcare în fiecare zi. Poți începe cu o plimbare simplă de 30 de minute. Apoi, include exerciții cardiovasculare în rutina ta.
- Adoptă o dietă echilibrată. Optând pentru fructe, legume, alimente sărace în grăsimi și cereale integrale, sănătatea ta va avea de câștigat.
- Ține-ți sub control emoțiile și evită stresul. Studiile clinice au scos la iveală faptul că mânia, ostilitatea, stresul și alte emoții puternice ignorate contribuie la creșterea tensiunii arteriale.
3. Cauzele clinice
Hipertensiunea arterială a fost asociată și cu boli renale cronice, tulburări tiroidiene, diabet și apnee în somn. Conform anumitor studii, 10% dintre pacienții care suferă de problemele menționate au și hipertensiune. Cu alte cuvinte, această problemă poate fi cauzată de o altă boală.
4. Unele medicamente, pe lista de cauze posibile ale hipertensiunii arteriale
Unele medicamente, precum cele folosite pentru a trata astmul sau care conțin hormoni (contraceptivele), pot mări tensiunea arterială. Pe această listă se află și diverse medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, antidepresive și analgezice.
Medicamentele menționate influențează tensiunea arterială deoarece alterează echilibrul de sodiu și lichide din organism. Așadar, vasele sanguine se contractă, provocând hipertensiune.
5. Vârsta
Persoanele trecute de 40 de ani prezintă un risc crescut de hipertensiune. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, vasele sanguine se deteriorează, pierzându-și elasticitatea.
Arterele se schimbă și se rigidizează în timp, ceea ce obligă inima să pompeze în exces. Asemenea oricărui alt organ suprasolicitat, inima crește în mărime pentru a-și putea îndeplini funcțiile. Cu cât devine mai mare, cu atât ea are nevoie de mai mult sânge și oxigen, dar nu este întotdeauna capabilă să satisfacă nevoile circulatorii ale organismului.
Dacă vrei să fii sănătos toată viața, va trebui să te asiguri că obiceiurile tale zilnice sunt benefice.
- Evită alimentele preambalate și consumul excesiv de sare.
- Redu-ți aportul de băuturi alcoolice și încearcă să fumezi din ce în ce mai puțin în fiecare zi.
Îmbunătățindu-ți stilul de viață și luând medicamentele prescrise de medic, poți să ții sub control tensiunea arterială și să eviți complicațiile. Nu uita, hipertensiunea arterială nu provoacă întotdeauna o stare de rău, dar este o problemă gravă și trebuie tratată ca atare.
Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Wu CY, Hu HY, Chou YJ, Huang N, Chou YC, Li CP. High Blood Pressure and All-Cause and Cardiovascular Disease Mortalities in Community-Dwelling Older Adults. Medicine (Baltimore). 2015;94(47):e2160. doi:10.1097/MD.0000000000002160
- National Institute on Aging. (n.d.). High Blood Pressure. Retrieved on May 19, 2020 from https://www.nia.nih.gov/health/high-blood-pressure
- Jiang SZ, Lu W, Zong XF, Ruan HY, Liu Y. Obesity and hypertension. Exp Ther Med. 2016;12(4):2395‐2399. doi:10.3892/etm.2016.3667
- Kulkarni, S., O’Farrell, I., Erasi, M., & Kochar, M. S. (1998, December). Stress and hypertension. Wisconsin Medical Journal. https://doi.org/10.1177/003693307301800413
-
Elliott WJ. Drug interactions and drugs that affect blood pressure. J Clin Hypertens (Greenwich). 2006;8(10):731‐737. doi:10.1111/j.1524-6175.2006.05939.x
- National High Blood Pressure Education Program. The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure. Bethesda (MD): National Heart, Lung, and Blood Institute (US); 2004 Aug. Drugs and Other Agents Affecting Blood Pressure. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9635/
- Mukamal KJ. The effects of smoking and drinking on cardiovascular disease and risk factors. Alcohol Res Health. 2006;29(3):199‐202.