5 obiceiuri ce pot declanșa migrenele - Doza de Sănătate
 

5 obiceiuri ce pot declanșa migrenele

O migrenă este o durere de cap recurentă, pulsatilă și intensă, care afectează, de obicei, o parte a capului, deși le poate afecta pe ambele. Află care sunt posibilele declanșatoare ale migrenelor!
5 obiceiuri ce pot declanșa migrenele
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Știi care sunt principalele obiceiuri ce pot declanșa migrenele?

Migrenele pot fi declanșate de anumite evenimente, alimente sau modificări ale corpului. Toate acestea sunt cunoscute ca factori declanșatori. Deși factorii declanșatori nu cauzează migrene, ele te pot face mai vulnerabil la atacuri.

Poate fi foarte util să cunoști aceste obiceiuri riscante pentru a le lua în considerare în viața de zi cu zi și a putea a evita crizele. În acest articol, vom discuta despre 5 obiceiuri ce pot declanșa migrenele. Află totul despre ele!

Ce este o migrenă?

Femeie care are o migrenă

Nu toate durerile de cap sunt migrene și nici toate migrenele nu provoacă dureri de cap. O migrenă este o durere de cap recurentă, pulsatilă și intensă, care afectează, de obicei, o parte a capului, deși le poate afecta pe ambele.

Durerea apare brusc și poate fi precedată sau însoțită de simptome vizuale, neurologice sau gastrointestinale.

5 obiceiuri ce pot declanșa migrenele

Într-un studiu efectuat pe 200 de pacienți cu migrene, mai mult de 90% dintre subiecți au identificat cel puțin un factor asociat cu migrenele, cel mai frecvent fiind stresul fizic sau emoțional (77%), menstruația (72%), expunerea la lumina puternică sau pulsatilă ( 65%) și diverse mirosuri (61%).

Să aruncăm o privire mai atentă.

1. Consumul de alcool

Un sondaj efectuat pe mai mult de 2.000 de olandezi a arătat faptul că mulți bolnavi evită alcoolul, deoarece acesta poate declanșa migrene. 78% dintre pacienții care au băut alcool au menționat vinul roșu ca băutura ce ar putea declanșa un atac.

Autorii studiului publicat în „European Journal of Neurology” subliniază faptul că alcoolul este un factor declanșator al migrenelor, deoarece afectează aproximativ o treime dintre pacienții predispuși la această problemă. De asemenea, cantitatea de alcool și timpul necesar pentru a provoca o durere de cap variază de la o persoană la alta.

2. Stresul

Tânără care are obiceiuri c epot declanșa migrenele
Anxietatea și stresul sunt principalii factori declanșatori ai migrenelor, conform majorității studiilor.

Stresul este cel mai frecvent declanșator al migrenelor. La urma urmei, aproape toată lumea a simțit stresul și anxietatea la un moment dat. Stresul este un răspuns la un stimul emoțional (de obicei o amenințare) într-o anumită situație, iar anxietatea este o reacție la stres.

Fără îndoială, persoanele care suferă de migrene au deseori dificultăți de adaptare la schimbare. De asemenea, acestea tind să fie predispuse la anxietate. Persoanele cu migrene sunt adesea perfecționiste și exigente. Prin urmare, există o asociere clară între migrene și anxietate.

3. Somnul de proastă calitate

Există o relație clară între somn și migrene, care cuprinde multe aspecte. Un factor declanșator este schimbarea ritmului somnului, fie din cauza excesului, fie din cauza lipsei de somn.

Aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de migrene au dificultăți în a adormi sau în a rămâne adormite: 38% dorm în medie 6 ore sau mai puțin pe noapte. Alături de această tulburare, există o creștere semnificativă a frecvenței și severității migrenelor, 71% din durerile de cap apărând la trezire.

4. Alimentația

Alimente care pot declanșa migrene
Brânza și multe produse fermentate sau procesate sunt bogate în amine biogene, posibile declanșatoare ale migrenelor.

Deși nu există studii concludente care să arate exact modul în care un anumit produs poate provoca migrene sau alte tipuri de dureri de cap, unele cercetări sugerează faptul că alimentele cu cel mai mare risc sunt cele care conțin cantități mari dintr-un tip de substanță: amine biogene.

Două dintre aceste amine, tiramina și histamina, sunt cele mai suspecte și se găsesc în:

  • Carne procesată
  • Produse conservate și afumate
  • Arahide
  • Avocado
  • Băuturi alcoolice
  • Fructe de mare
  • Brânzeturi

5. Fumatul

Tutunul acționează ca un factor agravant al durerilor de cap, mai ales când vine vorba de migrene. Acest lucru este indicat într-un studiu care arată faptul că fumătorii au mai multe migrene. Studiul a fost publicat în The Journal of Headache and Pain.

Cercetătorii evidențiază rolul important pe care îl joacă numărul de țigări fumate. Potrivit interviurilor, migrenele încep să apară de la 5 țigări pe zi.

Pentru a te ajuta să evaluezi factorii de risc care te determină să dezvolți migrene, îți recomandăm să păstrezi un jurnal. În acest jurnal, poți scrie în ce zi și în ce circumstanțe ai avut o migrene, precum și alte informații despre această situație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  •  L. López-Mesonero, S. Márquez, P. Parra, G. Gámez-Leyva, P. Muñoz y Julio Pascual. “Smoking as a precipitating factor for migraine: a survey in medical students”. The Journal of Headache and Pain 10(2):101-103, abril de 2009.
  • G. L. J. Onderwater, W. P. J. van Oosterhout, G. G. Schoonman, M. D. Ferrari, G. M. Terwindt. Alcoholic beverages as trigger factor and the effect on alcohol consumption behavior in patients with migraine. December 2018. https://doi.org/10.1111/ene.13861.
  • Pérez Pérez Roidel, Fajardo Pérez Mario, López Martínez Alexis, Orlandi González Neraldo, Nolasco Cruzata Israel. Migraña: un reto para el médico general integral. Rev Cubana Med Gen Integr [Internet]. 2003 Feb ; 19( 1 ).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.