5 remedii naturiste care elimină tartrul
Ai nevoie de câteva remedii naturiste care elimină tartrul? Tartrul afectează milioane de persoane din toată lumea, așadar nu ești singurul pe dinții căruia s-au acumulat resturi de mâncare.
Placa bacteriană gălbuie apare mai întâi aproape de gingii, apoi acoperă restul danturii. Nu este ușor să o îndepărtezi prin intermediul rutinei obișnuite de curățare a dinților.
În articolul de azi îți propunem 5 remedii naturiste care elimină tartrul într-un timp scurt. Cu ajutorul lor, vei avea din nou un zâmbet impecabil!
Cele mai bune remedii naturiste care elimină tartrul
Dacă facem exces de alimente dulci, grase sau foarte rafinate, crește riscul de a dezvolta tartru. Totodată, o igienă orală precară și obiceiuri ca fumatul și consumul de cafea sau băuturi alcoolice vor agrava cu siguranță problema.
Tartrul nu este doar o imperfecțiune estetică. Acesta are și consecințe asupra sănătății. Un nivel ridicat de tartru produce inflamarea gingiilor, putând cauza gingivită (sângerarea gingiilor) și pierderea danturii.
Vestea bună este faptul că avem la dispoziție numeroase trucuri simple și naturale pentru a elimina tartrul. Cele mai eficiente remedii naturiste care elimină tartrul sunt:
Remediu cu bicarbonat de sodiu și apă oxigenată
Bicarbonatul de sodiu și apa oxigenată se numără printre ingredientele care nu ar trebui să lipsească din nicio rutină de igienă orală.
Primul dintre acestea albește dinții în mod natural, pe când cel de-al doilea elimină bacteriile nocive. Când le combini, proprietățile lor îndepărtează tartrul și previn îngălbenirea dinților.
Ingrediente
- 1 linguriță (5 ml) de apă oxigenată
- 1 lingură mică (10 g) de bicarbonat de sodiu
Instrucțiuni
- Pune bicarbonatul de sodiu într-un recipient adecvat și adaugă apa oxigenată.
- Amestecă bine până obții o pastă.
- Pune o cantitate mică din această pastă pe periuța ta de dinți și folosește-o asemenea unei paste de dinți normale. Spală-ți dantura cu mișcări circulare și concentrează-te asupra regiunii apropiate de gingie.
- Aplică acest remediu de cel puțin 2 ori pe săptămână.
Mere
Consumul unui măr crud în fiecare zi este unul dintre cele mai simple remedii naturiste care elimină tartrul. Nu decoji acest fruct și, pe cât posibil, optează pentru mere roșii, cele verzi putând fi exagerat de acide.
După fiecare masă, servește un măr gustos ca desert! O altă variantă este să consumi pepene galben sau căpșuni. Ambele fructe pot îndepărta tartrul, curățând gingiile și prevenind sângerările.
Zeamă de lămâie
Înainte de a încerca următorul remediu naturist, reține faptul că nu este bine să îl aplici în exces. Acizii din componența lămâiei pot păta dinții dacă nu sunt diluați corect.
Ingrediente
- 2 linguri mici (20 ml) de zeamă de lămâie
- 2 linguri mici (20 ml) de apă caldă
Instrucțiuni
- Toarnă zeama de lămâie și apa într-un pahar sau o cană și amestecă bine.
- Clătește-ți gura cu mixtura rezultată timp de 1 minut.
- Nu bea mixtura și nu depăși intervalul indicat.
- După ce ai terminat, clătește-ți gura cu apă obișnuită.
- Dacă ai ulcerații sau afte bucale, este posibil ca acest tratament să provoace o senzație de usturime.
Coajă de portocală
Vitamina C nu se găsește în cantități ridicate doar în pulpa și sucul portocalelor, ci și în coaja acestora. Din acest motiv, merită să profiți de proprietățile naturale ale cojilor cât mai des posibil.
Decojește o portocală și, după ce ai mâncat pulpa, freacă-ți dinții cu interiorul cojii, acordând o atenție specială porțiunile apropiate de gingii. Nu uita să îți clătești gura cu apă caldă la final, astfel încât acidul să nu îți erodeze dantura.
Semințe de susan
Dacă vrei să ai o dantură lipsită de tartru, consumă alimente care au un efect exfoliant natural. Printre acestea se numără și semințele de susan. Pur și simplu mestecă o mână de semințe de susan pentru câteva secunde, după care poți să le scuipi.
Apoi, spală-te pe dinți ca de obicei. Nu este deloc greu să îți „lustruiești” dinții cu semințe de susan!
Câteva sfaturi pentru a preveni formarea tartrului
După ce ai reușit să elimini majoritatea tartrului acumulat pe dinți, cu siguranță nu vei vrea ca acesta să se formeze din nou. Oare cum poți preveni apariția tartrului? Pur și simplu aplică următoarele sfaturi:
Evită anumite alimente
Zahărul este principalul inamic al sănătății orale. Dacă îl consumăm, nu crește doar riscul de a avea carii—ci și tartrul se va forma mai ușor.
Dar zahărul nu este singurul aliment nociv. Făina poate fi la fel de periculoasă. Când se combină cu saliva, amidonul din componența sa creează un acid puternic care pătează smalțul dinților.
Mai târziu, acest acid erodează dinții, făcându-i mai vulnerabili în fața bacteriilor nocive. Așadar, te sfătuim să eviți, pe cât posibil, produsele de patiserie și toate celelalte preparate care conțin făină și zaharuri rafinate.
Consumă alimente și băuturi bogate în calciu
Migdalele, spanacul și produsele lactate precum iaurtul și brânza reprezintă principalele surse de calciu. Consumându-le zilnic, îți vei îmbunătăți sănătatea dentară și vei preveni formarea plăcii bacteriene.
Consumă alimente crude
Pe lângă mere și căpșuni, avem la dispoziție numeroase legume care promovează sănătatea dentară, printre care morcovii și țelina. Când le consumi, stimulezi producția de salivă și îți protejezi dinții împotriva bacteriilor.
Spală-te pe dinți cu grijă
O igienă orală greșită joacă un rol decisiv când vine vorba de acumularea tartrului. Spală-te pe dinți de cel puțin 2 ori pe zi (după ce te-ai trezit și înainte de culcare).
Totodată, este indicat să folosești ață dentară pentru a elimina reziduurile alimentare la care periuța de dinți nu poate ajunge. Și apa de gură te va ajuta în acest scop.
Bea multă apă
Lichidele te pot ajuta să îndepărtezi reziduurile alimentare care rămân prinse între dinți, aproape de gingii. Acesta este motivul pentru care, după fiecare masă, este bine să bei un pahar de apă. Astfel, chiar dacă ești la serviciu și nu ai o periuță de dinți la îndemână, îți vei putea curăța dantura.
Sursa imaginii principale: wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lang, N., A. Mombelli, and R. Attström. “Placa dental y sarro.” Lindhe J, Karring T, Lang N. Periodontología clínica e implantología odontológica. 3a ed. Madrid: Panamericana(2000): 102.
- Pereda Rojas, María Elena, and Flor Elen González Vera. “Comportamiento del tabaquismo y la deficiente higiene bucal como factores de riesgo de la caries dental.” Correo Científico Médico de Holguín 18.4 (2014): 623-635.
- Santos, Vicente Laserna. Higiene dental personal diaria. Trafford Publishing, 2008.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.