6 diete pentru sănătatea ficatului - Doza de Sănătate
 

6 diete pentru sănătatea ficatului

Te-ai gândit vreodată că alimentele pe care le consumi îți pot afecta ficatul? Ai grijă de sănătatea ficatului prin dietă!
6 diete pentru sănătatea ficatului

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe din corpul uman. Acesta trebuie să ajute corpul să digere hrana, să stocheze energie și să elimine toxinele. Din acest motiv, experții recomandă câteva diete pentru sănătatea ficatului. Vrei să afli mai multe despre ele?

6 diete pentru sănătatea ficatului

Ficatul este un organ cheie în funcționarea sistemului digestiv. Cu toate acestea, rareori avem în vedere toată munca pe care o face. De fapt, bolile care afectează ficatul devin din ce în ce mai frecvente.

Societatea Canadiană pentru Ficat a raportat faptul că, în curând, unul din patru canadieni va avea boli hepatice, cum ar fi boala hepatică grasă non-alcoolică.

Mai mult, ratele de deces cauzate de cancerul hepatic, o boală care afectează peste 700.000 de persoane din întreaga lume în fiecare an, au crescut cu 3% anual după 2000.

Conform datelor oferite de Societatea Americană a Cancerului, cancerul hepatic este una dintre principalele cauze de deces provocat de această maladie din lume, deoarece face peste 600.000 de victime în fiecare an.

Datorită acestor fapte alarmante, este posibil să ai nevoie de modificări dietetice pentru a-ți proteja ficatul și, prin urmare, sănătatea. Mai jos, descoperă câteva diete potrivite pentru sănătatea ficatului.

1. Dieta mediteraneană

Cele mai bune diete pentru sănătatea ficatului
Dieta mediteraneană oferă corpului toate substanțele nutritive de care are nevoie.

Printre cele mai bune diete pentru a-ți îngriji sănătatea ficatului se remarcă dieta mediteraneană. De fapt, este considerată una dintre cele mai sănătoase diete din lume. Grație consumului zilnic de legume și fructe, grăsimi „bune” precum uleiul de măsline, cereale și produse lactate, această dietă este ideală pentru sănătatea hepatică.

Aceste alimente, alături de consumul regulat de pește și aportul moderat de carne roșie, ajută corpul să obțină mineralele și vitaminele de care are nevoie. Ficatul are nevoie de aceste vitamine pentru a metaboliza grăsimile, pe lângă vitamina C, care acționează pentru a proteja celulele hepatice de atacurile toxinelor.

Alege cereale integrale pentru a-ți crește aportul de fibre. Nu uita faptul că fibrele favorizează digestia și ajută la stimularea bilei pe care o produce acest organ. Astfel, contribuie la prevenirea calculilor biliari și la acumularea de colesterol.

2. Dieta macrobiotică

Dieta macrobiotică se bazează pe aportul de cereale integrale, urmat de fructe, legume și leguminoase. Atunci când este bine organizată și planificată, dieta macrobiotică poate oferi corpului și ficatului toți nutrienții de care au nevoie pentru buna funcționare. Întreabă medicul despre această dietă!

3. Dieta pentru persoanele cu ficat gras

Bucăți de carne roșie
Este esențial să-ți moderezi consumul de carne roșie pentru a-ți îngriji ficatul.

Persoanele care suferă de ficat gras ar trebui să scadă consumul de alimente bogate în calorii, pentru a evita depozitarea excesivă de grăsimi în celulele ficatului. De asemenea, este o idee bună să consume alimente bogate în fibre pentru a stimula producția de bilă.

4. Dieta pentru persoanele cu ciroză

Dacă ficatul este deja deteriorat, trebuie să-ți schimbi dieta pentru a te asigura că situația nu se înrăutățește. Pentru a face acest lucru, trebuie să moderezi consumul de proteine, precum și să limitezi consumul de sare. Consultă medicul pentru a-ți evalua starea de sănătate și pentru a-ți crea un meniu bazat pe nevoile tale nutriționale.

5. Dieta pentru hemocromatoză

Persoană care pune sare în mâncare
Redu-ți aportul de sare pentru a-ți proteja ficatul și sănătatea!

Hemocromatoza este acumularea de fier în ficat. Dacă suferi de această boală, ar trebui să eviți consumul de fier. Din acest motiv, ar trebui să elimini din dietă alimente precum ficatul, cârnații, sfecla mangold, spanacul, fructele de mare și nucile, printre altele.

5. Dieta pentru hepatita C

Virusul hepatitei C atacă ficatul. Dacă suferi de această afecțiune, trebuie să-ți schimbi obiceiurile alimentare pentru a reduce consumul de fier și sare. Pentru a reduce consumul de sare, include ierburi și condimente în rețetele tale. Discută cu medicul pentru mai multe informații.

Alimente care trebuie incluse în aceste diete pentru sănătatea ficatului

Femeie care a adoptat diete pentru sănătatea ficatului
Cafeaua ajută la eliminarea substanțelor care pot provoca cancer.

Am decis să menționăm două alimente speciale datorită beneficiilor acestora pentru sănătatea ficatului, descoperite în cadrul diferitelor studii.

1. Cafea

Un studiu recent a concluzionat faptul că aportul moderat de cafea ar putea ajuta la reducerea riscului de boli hepatice. Un alt studiu care a fost publicat în Journal of Clinical Gastroenterology în 2014 a stabilit că această băutură poate ajuta la scăderea acumulării de grăsimi în ficat, oferind în același timp antioxidanți. De asemenea, cafeaua poate ajuta la curățarea ficatului de substanțe care ar putea provoca cancer.

2. Pește gras

Un alt aliment pe care ar trebui să îl incluzi în dieta ta pentru sănătatea ficatului este peștele gras, precum și suplimentele cu ulei de pește. Potrivit unui studiu publicat în World Journal of Gastroenterology, consumul acestuia ar putea ajuta la prevenirea bolilor hepatice.

Peștele gras, cum ar fi somonul sau heringul, este bogat în acizi grași omega-3. Aceștia ajută la scăderea inflamației și, în mod specific, pot preveni acumularea de grăsimi în exces în ficat.

Alimente de evitat pentru a nu deteriora sănătatea ficatului

Alcoolul produce toxine dăunătoare sănătății ficatului. Așadar, ar trebui să-ți moderezi consumul și chiar să-l elimini în totalitate dacă suferi de o boală hepatică.

Trebuie să menționăm și alimentele al căror consum obișnuit sau excesiv poate fi dăunător ficatului.

1. Alcoolul

Nimeni nu îți va interzice să bei alcool. Cu toate acestea, experții recomandă consumul conștient și moderat. Consumul excesiv de alcool poate afecta celulele ficatului, provocând ciroză.

2. Alimente bogate în zaharuri, grăsimi și sare

Consumul excesiv de grăsimi, sare și zaharuri poate provoca probleme metabolice. De exemplu, știai că grăsimile saturate pot crește stocarea lipidelor în ficat, ceea ce ar putea duce la o afecțiune cunoscută sub denumirea de ficat gras?

Ai grijă de dietă prin reducerea consumului grăsimilor „rele” și a aportului regulat de alimente fast-food și semipreparate. În acest fel, nu îți vei proteja numai ficatul, ci și sănătatea generală!

În general, dietele pentru îngrijirea sănătății ficatului sunt echilibrate și oferă organismului nutrienții de care are nevoie pentru performanțe optime.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.