Cele mai bune fructe pentru ficatul gras - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune fructe pentru ficatul gras

Unele fructe au proprietăți benefice pentru tratarea ficatului gras și pot ajuta la reducerea inflamației și a prezenței grăsimilor.
Cele mai bune fructe pentru ficatul gras

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Ficatul este cel mai mare organ intern din corp. Acesta ajută la digerarea alimentelor, la stocarea energiei și la eliminarea toxinelor. Una dintre cele mai frecvente boli de care poate suferi acest organ este steatoza hepatică. În acest articol, vei descoperi cele mai bune fructe pentru ficatul gras.

Această boală hepatică poate fi de două tipuri:

  • Ficatul gras simplu: Există grăsime în ficat, dar inflamația este redusă sau absentă și nu a avut loc deteriorarea celulelor hepatice.
  • Steatoza hepatică non-alcoolică: Pe lângă grăsimi, există și inflamații și leziuni ale celulelor hepatice.

Primul tip, ficatul gras simplu, este cel mai frecvent. Cu o dietă adecvată, situația se poate îmbunătăți, limitând aportul de sare și zahăr, precum și consumând mai multe fructe și legume. Exercițiile fizice te vor ajuta sa slăbești și să reduci grăsimile din ficat.

Ficat gras și ficat sănătos

Cele mai bune fructe pentru ficatul gras

Conform datelor oferite de Institutul Național de Diabet și Boli Digestive și Renale, modificările obiceiurilor alimentare pot ajuta la ameliorarea simptomelor ficatului gras.

Printre principalele recomandări se numără limitarea consumului de grăsimi, deoarece acestea oferă multe calorii și contribuie la creșterea în greutate, unul dintre factorii de risc pentru apariția ficatului gras. Se recomandă înlocuirea grăsimilor saturate și trans cu grăsimi mono și polinesaturate.

Aceeași instituție subliniază faptul că, în mod ideal, ar trebui să consumăm mai multe alimente cu un indice glicemic scăzut, cum ar fi legumele, fructele și cerealele integrale. Mai jos, îți vom prezenta o listă de fructe care ajută la ameliorarea simptomelor produse de ficatul gras.

Am selectat aceste fructe grație proprietăților antioxidante și antiinflamatoare ale acestora, întrucât un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Cercetări de Mediu și Sănătate Publică a indicat faptul că ambele beneficii contribuie la reducerea riscurilor de a suferi de boli cardiovasculare, ficat gras sau chiar cancer.

1. Tamarind

Deschidem lista de fructe pentru ficatul gras cu o opțiune mai puțin cunoscută.

Tamarindul este bogat în fibre. Se recomandă includerea acestuia în curele de slăbire. Fibrele se amestecă cu sucurile gastrice, umflându-se și reducând nevoia de a mânca în continuare.

În plus, un studiu efectuat în 2014 a concluzionat faptul că acesta este un fruct cu proprietăți antioxidante. Acest lucru este important, deoarece celulele se pot deteriora atunci când substanțele nutritive nu sunt digerate corespunzător, contribuind astfel la acumularea de grăsimi în ficat. Antioxidanții pot ajuta la protejarea celulelor de astfel de daune.

Medicina naturală ne recomandă să consumăm tamarindul sub formă de infuzie, pentru care vom avea nevoie de 30 g de frunze uscate la litrul de apă. Bea până la 3 căni pe zi.

2. Lămâie

Lămâia este bogată în vitamina C și acid citric și are proprietăți antioxidante. De fapt, studiile științifice efectuate pe șoareci au arătat faptul că aportul de lămâie poate ajuta la protejarea ficatului de leziunile provocate de alcool.

De asemenea, se crede că lămâia ar ajuta digestia, deoarece acizii săi ar contribui la descompunerea mai a rapidă a alimentelor din stomac.

3. Pere

Sucuri din fructe pentru ficatul gras

Para este un fruct bogat în apă. În plus, are un conținut ridicat de levuloză sau fructoză, care este un zahar natural găsit în unele fructe și legume. Conține atât fibre insolubile, cât și fibre solubile, care pot favoriza regularizarea funcției intestinale, luptând astfel împotriva constipației.

Diverse studii efectuate pe animale au arătat faptul că perele pot regla metabolismul alcoolului, pot proteja împotriva ulcerelor și scad lipidele plasmatice datorită efectelor lor antioxidante și antiinflamatorii.

Ca o curiozitate, îți vom spune că, mâncând două pere pe zi, vei acoperi 20% din aportul zilnic recomandat de vitamina C și aproximativ 10% din cel de acid folic. Perele conțin și vitamina B (B1, B2 și mai puțin B3 și B6) și vitamina E.

4. Suc de pepene galben si semințe de papaya

Combinației de suc de pepene galben și semințe de papaya îi sunt atribuite beneficii pentru absorbția intestinală a grăsimilor și a vitaminelor, pe lângă eliminarea substanțelor toxice și a excesului de colesterol. Nu am găsit însă date științifice în acest sens.

Sucul se prepară din două felii de pepene galben, câteva semințe de papaya și un pahar cu apă. Pune toate ingredientele în blender și procesează-le până când băutura capătă o textură adecvată pentru consum.

5. Căpșuni, unul dintre cele mai bune fructe pentru ficatul gras

Căpșuni pe lista de fructe pentru ficatul gras

Căpșunile, pe lângă faptul că sunt un fruct delicios, sunt bogate în fibre, vitamina C și substanțe antioxidante care ne protejează corpul, deoarece ajută la întărirea sistemului imunitar.

Acizii organici din căpșuni au acțiune antiseptică și antiinflamatoare. Din acest motiv, este indicat să includem căpșuni în dietă pentru a îmbunătăți starea ficatului gras. Acest fruct este, de asemenea, foarte bogat în apă, așadar ne ajută să evităm temuta retenție de lichide.

Îți recomandăm ca, atunci când este sezonul căpșunilor, să consumi aproximativ șapte sau opt fructe pe zi. Poți opta pentru sucuri proaspete sau chiar pentru o limonadă cu căpșuni (fără zahăr).

După cum poți vedea, unele fructe te pot ajuta să îmbunătățești simptomele ficatului gras. Dacă suferi de steatoză hepatică, consultă medicul pentru a stabili împreună cu acesta un plan alimentar personalizat.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.