5 beneficii ale bananelor mai puțin cunoscute - Doza de Sănătate
 

5 beneficii ale bananelor mai puțin cunoscute

Bananele conțin amidon, care, potrivit anumitor studii, crește senzația de sațietate. Acest lucru ne poate ajuta să mâncăm mai puțin și să slăbim.
5 beneficii ale bananelor mai puțin cunoscute

Ultima actualizare: 31 august, 2020

Nu cunoști încă principalele beneficii ale bananelor? Bananele sunt fructe tropicale care oferă energie, minerale și vitamine. Sunt potrivite pentru toate tipurile de diete, inclusiv cele care vizează slăbirea.

Acest aliment este unul dintre cele mai consumate din lume și, de asemenea, unul dintre cele mai sănătoase. De această dată vom vorbi despre 5 beneficii ale bananelor mai puțin cunoscute.

5 beneficii ale bananelor mai puțin cunoscute

Beneficii ale bananelor pentru sănăntate

Banana este unul dintre cele mai populare fructe atât în ​​rândul copiilor, cât și al adulților. Acest lucru se datorează gustului său delicios și ușurinței de consum: trebuie doar să îndepărtezi coaja și să o savurezi!

Cu toate acestea, există unele publicații care nu recomandă acest fruct dacă urmăm o cură de slăbire, deoarece este considerat a fi foarte caloric. Acest lucru se datorează conținutului său de carbohidrați.

După cum a declarat Fundația Spaniolă pentru Nutriție, banana conține 20% carbohidrați care, pe măsură ce fructele se maturizează, sunt transformați în zaharuri. Din acest motiv, mulți consideră că banana nu este bună pentru sănătate și că îngrașă. Însă, după cum a afirmat aceeași instituție, zaharurile sunt simple și nerafinate. Prin urmare, în cantități corespunzătoare, pot fi benefice pentru organism, oferindu-ne energie.

Pe lângă carbohidrați, banana conține și cantități semnificative de potasiu, fosfor, vitaminele A și C și fibre, printre alți nutrienți. Acest lucru o face să fie un fruct care poate aduce multiple beneficii organismului uman. Prin urmare, mai jos îți vom prezenta 5 beneficii ale consumului de banane. Ia notițe!

1. Bananele susțin sănătatea cardiovasculară

Vas de sânge

Hipertensiunea arterială este o boală destul de frecventă în țările dezvoltate. Aceasta constă în creșterea forței cu care sângele apasă pe pereții arteriali. În plus, poți avea tensiune arterială crescută ani de zile fără să-ți dai seama, ceea ce deteriorează treptat vasele de sânge și inima.

Deși dieta nu este o cauză directă a acestei probleme, este un factor de risc. În plus, consumul excesiv de sodiu (sare) și deficiența de potasiu pot agrava această boală. De fapt, potrivit unui studiu publicat în Journal of Human Hypertension, reducerea sodiului și creșterea potasiului în dietă ajută la reducerea simptomelor și chiar la prevenirea dezvoltării hipertensiunii.

Prin urmare, este o idee bună să adaugă în dieta ta zilnică banane, o sursă bogată de potasiu, pentru a avea grijă de sănătatea inimii.

2. Reglează nivelul de zahăr în sânge

Am spus deja că faptul bananele conțin fibre. Ei bine, una dintre fibrele solubile din banane este pectina, care, potrivit anumitor studii, ne poate ajuta să reglăm nivelul zahărului în sânge. Acest lucru se datorează faptului că pectina susține metabolismul glucozei, ceea ce contribuie la eliminarea sa prin urină. Prin urmare, banana poate fi un fruct foarte benefic, care nu trebuie să lipsească din dieta unei persoane care suferă de diabet.

3. Îmbunătățesc digestia

Fată care are o durere de burtă

Următorul beneficiu al bananelor este legat tot de fibre. Într-un studiu publicat în revista Nutrients, în care au fost prezentate diferitele proprietăți ale acestui nutrient, au fost demonstrate beneficiile fibrelor pentru sistemul gastrointestinal.

Fibrele ajută la reglarea florei intestinale și îmbunătățesc digestia. Așadar, consumul de alimente cu fibre, precum bananele, ne poate ajuta să evităm tulburările sistemului digestiv, cum ar fi constipația, sindromul de colon iritabil, etc.

4. Sunt o sursă de antioxidanți

Mai multe studii au analizat capacitatea antioxidantă a acestui fruct. Concluzia a fost întotdeauna aceeași: bananele sunt bogate în antioxidanți. Printre aceștia, găsim beta-carotenul, vitamina A și galocatechina.

Dar de ce este acest lucru pozitiv? Ei bine, deoarece antioxidanții îndeplinesc diverse funcții în corpul uman. Ei ajută la prevenirea sau întârzierea unor deteriorări ale celulelor, reducând riscul apariției anumitor boli.

5. Ajută la pierderea în greutate

În primul rând, vrem să clarificăm faptul că singura modalitate de a pierde în greutate în mod sănătos este să adoptăm o dietă echilibrată și să facem exerciții fizice în mod regulat. Cu toate acestea, banana este unul dintre acele fructe pe care trebuie să le incluzi în dieta ta zilnică.

În primul rând, banana conține puține calorii și cantități semnificative de amidon. Această substanță este legată de o senzație mai mare de sațietate, ceea ce reduce pofta de mâncare, așa cum afirmă cele mai noi studii efectuate asupra bananelor.

De fapt, aceleași studii recomandă consumul de banane persoanelor care suferă de obezitate, pentru a le ajuta să piardă în greutate. Prin urmare, dacă vrei să slăbești într-un mod sănătos, îți recomandăm să incluzi acest fruct în dieta ta zilnică. Poate deveni un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus.

Cum să profiți de cele 5 beneficii ale bananelor mai puțin cunoscute?

Beneficii ale bananelor coapte în cuptor

Acum că ți-am prezentat beneficiile bananei, sperăm să o incluzi în dieta ta. Banana este foarte benefică pentru sistemul digestiv și cardiovascular… și atât de ușor de consumat!

În plus, este un fruct delicios pe care îl poți mânca simplu sau îl poți utiliza în rețete gustoase. Există numeroase feluri de preparate în care poți adăugă banane: salate, prăjituri, checuri… posibilitățile sunt enorme.

Așadar, nu ai nicio scuză pentru a nu include acest fruct în dieta ta. Vei vedea cât de bine ți se potrivește!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.