6 simptome ale afecțiunilor vezicii biliare - Doza de Sănătate
 

6 simptome ale afecțiunilor vezicii biliare

Dacă aceste simptome se manifestă în mod regulat, este indicat să mergi la medic pentru a preveni complicațiile și a primi un diagnostic corect și un tratament pe măsură. 
6 simptome ale afecțiunilor vezicii biliare
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Poți detecta problemele vezicii biliare urmărind semnalele transmise de corpul tău. Așadar, care sunt aceste semnale? Sunt strict legate de sistemul digestiv sau nu? Vom trata acest subiect în detaliu în cele ce urmează, dar mai întâi hai să trecem în revistă ce este vezica biliară.

Acest organ micuț este localizat sub ficat. Rolul său de bază este de a secreta bilă, o substanță care ajută la descompunerea grăsimilor și facilitează digestia.

Anumite substanțe pot să rămână blocate în căile biliare, împiedicând trecerea bilei. Drept urmare, pot apărea simptome care, dacă nu sunt tratate la timp, pot avea un impact puternic asupra calității vieții pacientului.

Problemele vezicii biliare dau semnale de alarmă?

Da, când există probleme ale vezicii biliare, organismul transmite anumite semnale de alarmă. Însă multe persoane le confundă cu alte afecțiuni și, drept consecință, nu le acordă mereu atenția cuvenită la timp.

Iată șase simptome care, conform manualului MSD, pot semnala că există probleme la nivelul vezicii biliare, astfel încât să mergi la medic și să obții un tratament adecvat.

1. Balonare și gaze intestinale, posibile simptome ale afecțiunilor vezicii biliare

Femeie experimentând dureri abdominale

Dacă există obstrucții sau alte probleme care împiedică transportul bilei, digestia este îngreunată. Drept urmare, apar simptome precum balonarea, acumularea de deșeuri (care fermentează și provoacă disconfort când nu sunt eliminate adecvat) și gazele intestinale.

2. Durere și senzație de greutate în abdomen

Alături de disconfortul digestiv, afecțiunile vezicii biliare pot provoca durere și senzație de greutate în abdomen.Aceste manifestări, care se extind și în partea dreaptă a spatelui, sunt provocate de dezechilibrele inflamatoare cauzate de digestia defectuoasă.

  • În general, durerea apare brusc și durează aproximativ 15 minute.
  • Ulterior, acest simptom dispare și reapare într-un interval de 12 – 15 ore, fiind din ce în ce mai intens.
  • Aceste manifestări trebuie analizate de un specialist deoarece pot indica prezența calculilor biliari.

3. Greață și amețeală

Greața și amețeala recurentă pot fi simptome ale mai multor afecțiuni și, chiar dacă nu par a fi grave, ne arată că ceva este în neregulă la nivelul organismului.

Organismul întâmpină dificultăți în folosirea sucurilor biliare în procesul digestiei grăsimilor, fapt care duce la acumularea deșeurilor în intestine și sânge. În plus, dacă se formează calculi biliari, pacientul resimte o presiune în stomac, care îi provoacă greață și vărsături.

Femeie experimentând greață în baie

4. Respirație urât mirositoare

Știm deja că respirația urât mirositoare poate fi cauzată de infecții bacteriene sau de o igienă orală precară. Însă atunci când această problemă este recurentă și nu este ameliorată de îmbunătățirea obiceiurilor de igienă dentară, la baza sa pot sta anumite dificultăți de la nivelul ficatului sau al vezicii biliare.

  • În cel de-al doilea caz, este posibil să ai un gust metalic în gură care, alături de mirosul neplăcut, provoacă disconfort.
  • Acumularea de toxine și scăderea producției de bilă sunt cauzele prezenței respirației urât mirositoare în situația de față.

5. Lipsa poftei de mâncare

Pierderea bruscă a apetitului semnalează o neregulă în organism. Deși poate fi cauzat și de boli inflamatoare cronice, acest simptom este prezent și din cauza problemelor digestive cauzate de proasta funcționare a vezicii biliare.

  • Lipsa poftei de mâncare manifestată pe parcursul mai multor zile poate indica o inflamație sau o obstrucție a căilor biliare ca urmare a formării calculilor biliari.
  • Pe măsura ce problema se agravează, pacienții se confruntă cu simptome precum balonare sau senzația de prea plin.

6. Icter

Această problemă este cauzată de acumularea bilirubinei în sânge. Bilirubina este produsă în ficat și excretată prin intermediul materiilor fecale, după ce a trecut prin căile biliare. Dacă există o obstrucție, aceasta se va acumula în sânge, oferind pielii o nuanță gălbuie.

Concluzii

Recunoști principalele simptome ale afecțiunilor vezicii biliare prezentate mai sus? Ai două sau mai multe dintre ele? Dacă da, mergi la doctor și fă-ți analizele necesare pentru detectarea problemelor cu acest organ. Totodată, evită automedicația.

Pe lângă urmarea tratamentului, ar trebui să-ți îmbunătățești obiceiurile de sănătate pentru a amplifica rezultatele obținute.

Este esențial să urmezi o dietă echilibrată, săracă în prăjeli și alimente procesate, să te hidratezi adecvat și să adopți un stil de viață cât mai îndepărtat de sedentarism și de excese de orice tip.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.