6 simptome ale afecțiunilor vezicii biliare

14 Decembrie, 2018
Chiar dacă pot avea și alte cauze, dacă aceste simptome se manifestă în mod regulat, este indicat să mergi la medic pentru a preveni complicațiile și a primi un diagnostic corect și un tratament pe măsură. 

Vrei să descoperi principalele simptome ale afecțiunilor vezicii biliare? Acest organ micuț este localizat sub ficat, iar rolul său de bază este de a secreta bilă, o substanță care ajută la descompunerea grăsimilor.

Când este secretată în căile biliare, bila ajută la descompunerea anumitor deșeuri reținute în intestine. Din păcate, în unele situații această activitate poate fi îngreunată. Anumite substanțe rămân blocate în căile biliare, împiedicând trecerea bilei. Drept urmare, pot apărea simptome care, dacă nu sunt tratate la timp, pot avea un impact puternic asupra calității vieții pacientului.

Având în vedere cele menționate, este esențial să recunoști principalele simptome ale afecțiunilor vezicii biliare. După ce le identifici, este recomandat să mergi la medic pentru a trata problema. În cele ce urmează îți prezentăm 6 dintre aceste semnale de alarmă.

1. Balonare și gaze intestinale: posibile simptome ale afecțiunilor vezicii biliare

Balonarea și gazele pe lista de simptome ale afecțiunilor vezicii biliare

Vezica biliară participă la digestie. După cum am menționat deja, aceasta secretă o substanță care ajută la descompunerea grăsimilor. Dacă există obstrucții sau alte probleme care împiedică transportul bilei, digestia este îngreunată. Drept urmare, apar simptome precum balonarea și gazele intestinale.

Problemele menționate sunt cauzate de acumularea de deșeuri. Atunci când nu sunt eliminate în mod corespunzător, acestea fermentează și provoacă gaze intestinale și disconfort.

2. Durere și senzație de greutate în abdomen

Alături de simptomele menționate mai sus, afecțiunile vezicii biliare pot provoca durere și senzație de greutate în abdomen. Aceste manifestări, care se extind și în partea dreaptă a spatelui, sunt provocate de dezechilibrele inflamatoare cauzate de digestia defectuoasă.

  • În general, durerea apare brusc și durează aproximativ 15 minute.
  • Ulterior, acest simptom dispare și reapare într-un interval de 12 – 15 ore.

Aceste manifestări trebuie analizate de un specialist deoarece pot indica prezența calculilor biliari.

3. Greață și amețeală

Greața și amețeala pe lista de simptome ale afecțiunilor vezicii biliare

Greața și amețeala recurente pot fi simptome ale afecțiunilor vezicii biliare. Desigur, pot exista și alte cauze care stau la baza lor, însă trebuie să iei în considerare și această posibilitate.

Organismul întâmpină dificultăți în folosirea sucurilor biliare în procesul digestiei grăsimilor, fapt care duce la acumularea deșeurilor în intestine și sânge. În plus, dacă se formează calculi biliari, pacientul resimte o presiune în stomac, care îi provoacă greață și vărsături.

4. Respirație urât mirositoare

Știm deja că respirația urât mirositoare poate fi cauzată de infecții bacteriene sau de o igienă orală precară. Însă atunci când această problemă este recurentă și greu de controlat, la baza sa pot sta anumite dificultăți de la nivelul ficatului sau al vezicii biliare. În cel de-al doilea caz, este posibil să ai un gust metalic în gură care, alături de mirosul neplăcut, provoacă disconfort.

Acumularea de toxine și scăderea producției de bilă sunt cauzele prezenței respirației urât mirositoare în situația de față.

5. Lipsa poftei de mâncare

Lipa poftei de mâncare pe lista de simptome ale afecțiunilor vezicii biliare

Pierderea bruscă a apetitului semnalează o neregulă în organism. Deși poate fi cauzat și de boli inflamatoare cronice, acest simptom este prezent și din cauza problemelor digestive cauzate de proasta funcționare a vezicii biliare.

  • Lipsa poftei de mâncare manifestată pe parcursul mai multor zile poate indica o inflamație sau o obstrucție a căilor biliare ca urmare a formării calculilor biliari.
  • Pe măsura ce problema se agravează, pacienții se confruntă cu simptome precum balonare sau senzația de prea plin.

6. Icter

Dacă pielea sau albul ochilor tăi a căpătat o nuanță gălbuie, este esențial să mergi la medic pentru a afla dacă suferi de icter. Această afecțiune este cauzată de acumularea de bilă în vezica biliară, fapt care duce la formarea calculilor biliari.

  • Bila este transportată prin sânge, ajungând la numeroase țesuturi și celule din corp.
  • Icterul este o afecțiune periculoasă care trebuie tratată cu ajutorul unui specialist.

Recunoști principalele simptome ale afecțiunilor vezicii biliare prezentate mai sus? Ai două sau mai multe dintre ele? Dacă da, mergi la doctor și fă-ți analizele necesare pentru detectarea unor astfel de probleme.

Dacă diagnosticul este pozitiv, este important să urmezi tratamentul prescris de medic, dar și să îți îmbunătățești obiceiurile zilnice. Printre altele, îți recomandăm să eviți sedentarismul și să adopți o dietă echilibrată, bazată pe un aport redus de grăsimi, zahăr și calorii.

Totodată, ficatul și vezica biliară au nevoie de o detoxifiere periodică pentru a funcționa în mod corespunzător. Învață cum să elimini toxinele din aceste două organe în mod natural.

  • Rogers, A. B., & Dintzis, R. Z. (2012). Liver and Gallbladder. In Comparative Anatomy and Histology. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-381361-9.00013-5