7 cauze ale insuficienței congestive a inimii

9 decembrie 2017
Insuficiența cardiacă congestivă poate fi consecința mai multor probleme de sănătate. Deși nu vizează în mod expres inima, ele pot declanșa probleme la nivelul acestui organ.

Tu știi care sunt principalele cauze ale insuficienței congestive a inimii (numită și insuficiență cardiaca congestivă)? Această boală cronică se declanșează atunci când inima întâmpină dificultăți în a pompa sângele. Drept consecință, procesul de oxigenare a celulelor se îngreunează.

Insuficiența cardiacă congestivă poate afecta doar una dintre cele două jumătăți ale inimii, dar câteodată ea reușește să compromită întreg organul.

Pe măsură ce evoluează, există posibilitatea ca sângele să se acumuleze în alte regiuni ale corpului, provocând retenție de fluide. Astfel, insuficiența cardiacă congestivă poate afecta și alte organe în afară de inimă.

Totodată, această boală provoacă inflamații care pot produce dezechilibre la nivelul plămânilor, al ficatului și al tractului gastrointestinal.

Simptomele insuficienței congestive a inimii nu sunt intense în fazele timpurii. În doar câteva zile însă, vor începe să apară dificultăți. Pacientul poate experimenta oboseală, un ritm cardiac neregulat, dificultăți de respirație și alte probleme de sănătate.

În majoritatea cazurilor, această tulburare cardiacă este consecința altor boli cardiovasculare. Astăzi îți prezentăm în detaliu principalele cauze ale insuficienței congestive a inimii.

1. Boala arterială coronariană

Cauze ale insuficienței congestive a inimii

Boala arterială coronariană este consecința acumulării plăcii ateromatoase pe pereții arterelor inimii.

Această tulburare este foarte periculoasă, putând inhiba circulația sângelui. În cazurile cele mai grave, pacientul suferă un infarct. Infarcturile pot fi letale, dar șansele de supraviețuire sunt mari dacă le surprindem la timp.

Hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială și diabetul pot crește semnificativ riscul de a suferi de boala arterială coronariană.

2. Hipertensiunea arterială

Hipertensiunea arterială presupune o creștere a presiunii sângelui care circulă prin arterele coronariene. Această problemă de sănătate afectează milioane persoane din toată lumea și a fost asociată cu numeroase boli care măresc rata mortalității.

Deși este asimptomatică, hipertensiunea arterială poate provoca complicații grave și potențial letale dacă nu este tratată corespunzător. Ca să eviți problemele cardiovasculare, renale și cognitive, este indicat să adopți măsuri pentru a-ți ține sub control tensiunea arterială.

3. Cardiomiopatia dilatativă

Cauze ale insuficienței congestive a inimii adesea ignorate

Cardiomiopatia dilatativă este o boală cardiacă musculară progresivă caracterizată prin dilatarea ventriculelor. Aceasta se află pe locul al treilea în topul cauzelor insuficienței cardiace și este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care o persoană ar putea avea nevoie de un transplant de inimă.

Factorul de risc principal este reprezentat de moștenirea genetică. În plus, cardiomiopatia dilatativă a fost asociată și cu infecțiile și expunerile la toxine.

4. Bolile tiroidiene

Anumite schimbări metabolice și hormonale sunt provocate de glanda tiroidă. Aceste dezechilibre sunt strâns legate de creșterea riscului de suferi de insuficiență cardiacă.

Hipotiroidismul și hipertiroidismul pot declanșa schimbări la nivelul sistemului cardiovascular și circulator. De asemenea, ambele boli pot deteriora mușchii inimii.

În general, există o serie de simptome interne și externe care ne permit să depistăm bolile tiroidiene și să le ținem sub control.

5. Bolile renale, una dintre posibilele cauze ale insuficienței congestive a inimii

Bolile renale intră în categoria de cauze ale insuficienței congestive a inimii

Mulți dintre noi nu știm asta, dar există o legătură strânsă între funcția renală și cea cardiovasculară, limfatică și circulatorie. Bolile renale împiedică rinichii să filtreze toxinele și să echilibreze nivelul de minerale din organism.

Drept consecință, se declanșează probleme asociate tensiunii arteriale și crește riscul de diabet, infarct și infecții ale tractului urinar. Când sunt severe și cronice, bolile renale se numără printre princiapele cauze ale insuficienței cardiace congestive la adulți.

6. Diabetul

Diabetul este o boală caracterizată prin creșterea glicemiei din cauza absenței insulinei. Insulina, un hormon secretat de pancreas, are rolul de a echilibra nivelul glucozei din sânge și constituie o sursă de energie.

Diabeticii trebuie să își mențină glicemia sub control. În fazele avansate, diabetul poate deteriora ochii, declanșa boli ale sistemului nervos și pune în pericol sănătatea cardiacă.

7. Hemocromatoza

Hemocromatoza intră în categoria de cauze ale insuficienței congestive

Hemocromatoza este o boală ereditară ce se manifestă sub forma unei acumulări anormale de fier în țesuturi și organe. Deoarece acest mineral nu poate fi metabolizat în mod eficient, organe ca ficatul, inima și pancreasul îl convertesc în toxine.

Complicațiile hemocromatozei includ bolile tiroidiene, diabetul, insuficiența cardiacă și alte boli grave care alterează calitatea vieții.

Pentru a-ți proteja sănătatea, este esențial să depistezi și să tratezi la timp cele 7 cauze ale insuficienței congestive a inimii prezentate în acest articol. Dacă observi vreo neregulă, cere imediat ajutorul unui medic.

Te-ar mai putea interesa