7 combinații alimentare de evitat
 

7 combinații alimentare de evitat

În fiecare zi facem fel de fel de combinații între alimente, fără să ne dăm seama că ne îngreunăm digestia sau acumulăm kilograme în exces.
7 combinații alimentare de evitat
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Modul în care te alimentezi este esențial pentru sănătate și pentru menținerea greutății ideale. Anumite schimbări pot avea o influență majoră asupra calității vieții. Și cum nu este întotdeauna vorba de a mânca mai puțin, ci de a mânca mai sănătos, este important să ții cont de câteva combinații alimentare de evitat.

Descoperă mai jos 7 asocieri de alimente care dăunează digestiei și organismului.

Ce ar trebui să știi despre combinațiile alimentelor?

Dacă urmezi câteva reguli de bază ale asocierii alimentelor poți obține numeroase beneficii pentru sănătate:

 • Procesul de digestie va decurge normal, fără neplăcerile cauzate de arsuri gastrice, gaze sau flatulență.
 • Nu te vei simți obosit după masă și vei avea mai multă energie.
 • Greutatea va fi mai ușor de gestionat, fie că vrei să slăbești sau să câștigi câteva kilograme.
 • Tranzitul intestinal se va normaliza.

Pe termen lung, chiar și afecțiunile cronice se pot ameliora.

Combinații alimentare de evitat

În mod normal, ar trebui să eviți asocierea mai multor grupe alimentare în cadrul unei mese. Din acest motiv, petrecerile unde se servesc multe feluri de mâncare, de obicei în exces, sunt un obicei nu tocmai sănătos.

Vom trece în revistă câteva combinații alimentare de evitat, cele care sunt cele mai dăunătoare pentru sănătate.

1. Pepene galben și pepene roșu

Pepene galben și roșu pe lista de combinații alimentare de evitat

Aceste fructe, servite deseori ca desert ori în combinație cu gustări sărate, sunt deosebit de dăunătoare atunci când sunt consumate împreună cu alte alimente.

Pepenii sunt bogați în apă și fibre și, deși conțin o cantitate impresionantă de vitamine și minerale, nu ar trebui consumați după masă, ci în locul acesteia, de preferat pe stomacul gol.

 • Poți servi pepenele dimineața sau după amiaza târziu, separat de alte alimente sau lichide.

2. Proteine și amidon

Una dintre cele mai dăunătoare combinații este cea dintre proteine și amidon, deoarece aceasta încetinește digestia și provoacă creștere în greutate.

 • Proteine găsim în: carne, pește, ouă, lapte și lactate, unele legume, nuci și semințe.
 • Amidonul se regăsește în: cereale, produse din făină (paste, pâine, dulciuri), cartofi, orez, unele leguminoase (dovleac, morcov, cartofi dulci, sfeclă, anghinare), porumb sau mazăre.

Orice meniu ce conține asocierea tipică de carne și cartofi nu este o alegere sănătoasă. Ideal ar fi să servești o porție de carne cu o salată generoasă și legume înăbușite sau la grătar.

3. Lapte și produse lactate

Diverse lactate în combinații alimentare de evitat

Fiind considerat o proteină cu o compoziție diferită, laptele nu ar trebui amestecat cu alte alimente. Ar trebui să-l consumi întotdeauna separat, numai dacă nu ai probleme cu intoleranța la lactoză.

 • Produsele lactate sub formă de iaurt sau brânză nu trebuie asociate cu produse pe bază de amidon.
 • Deși este o combinație frecventă, iaurtul nu se împacă bine cu zahărul.

4. Fructe în timpul meselor

Obiceiul de a servi fructe la desert nu este atât de sănătos precum pare, mai ales dacă ai consumat alimente pe bază de amidon. Dacă totuși alegi fructele după masă, acestea vor fermenta în stomac și vor îngreuna digestia.

 • Singura excepție este atunci când meniul constă în carne sau pește alături de o salată sau legume (fără cartofi sau alți carbohidrați). În acest caz, porțiile pot fi însoțite de ananas sau papaya, fructe tropicale bogate în enzime ce facilitează procesele digestive.
 • Din același motiv trebuie evitate și sucurile de fructe (foarte bogate în zaharuri) în timpul meselor.

5. Diferite tipuri de proteine

Combinații alimentare de evitat când vine vorba de proteine

O porție de proteine la o masă este suficientă pentru o dietă echilibrată. Din acest motiv, nu amesteca diferite tipuri de proteine la aceeași masă (de exemplu, carne cu lactate sau proteine de soia).

Fiecare tip de aliment are propriile caracteristici, care activează diverse funcții digestive, iar amestecarea lor necorespunzătoare face dificil procesul digestiei.

6. Legume cu orice

Cu toate că putem folosi legume în majoritatea meniurilor, există câteva combinații alimentare de evitat. Nu asociem legumele cu:

 • Lapte
 • Fructe dulci
 • Pepene galben sau verde
 • Zahăr

7. Apă în timpul mesei

Apa în timpul mesei pe lista de combinații alimentare de evitat

Consumul de apă recomandat de majoritatea specialiștilor este între 1 și 2 litri pe zi. Dar, dacă vrei să respecți aceste indicații, evită prostul obicei de a bea apă în timpul meselor sau imediat după aceasta.

Apa în timpul mesei duce la balonare și diluarea sucurilor gastrice, prin urmare la îngreunarea digestiei. Consumă lichide înainte de masă sau între mesele principale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.