Deficitul de vitamine: semne neobișnuite - Doza de Sănătate
 

Deficitul de vitamine: semne neobișnuite

Deficitul de vitamine provoacă diverse probleme de sănătate. Iată indiciile acestei lipse și ce alimente poți să consumi pentru a ameliora situația.
Deficitul de vitamine: semne neobișnuite

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Deficitul de vitamine poate fi sesizat foarte ușor dacă sunteți atent la semnalele oferite de organism.

Organismul îți transmite semnale care indică diverse probleme la nivel intern, la fel cum face și mașina când este stricată. Trebuie să fii atent la toate aceste semne pentru a efectua „reparațiile” necesare înainte de a fi prea târziu. În acest articol îți prezentăm semnele care indică un deficit de vitamine, dar și semnalele specifice fiecărei vitamine în parte.

În ziua de azi este greu să incluzi în alimentația ta zilnică toate vitaminele necesare organismului. Faptul că ții o dietă și nu mănânci suficient poate fi unul dintre motivele pentru care nivelul de vitamine din corp este scăzut.

Ce se întâmplă atunci când aportul de vitamine este redus?

Conform medicilor, un deficit de vitamine nu provoacă nicio boală în mod direct, dar poate duce la apariția acestora. Acest lucru înseamnă că organismul se va „chinui” să funcționeze normal.

Vitaminele acționează drept catalizatori pentru toate reacțiile din organism. Atunci când stocul de vitamine este epuizat, corpul transmite mesaje neobișnuite, dar pe care trebuie să le luăm în seamă.

Cele mai neobișnuite cinci semne ale deficitului de vitamine sunt:

Crăpături în colțurile gurii

Dacă observi acest lucru în oglindă, nu înseamnă că îmbătrânești mai repede. Este un indiciu al deficitului de vitamine din complexul B – în special riboflavină (B2), niacină (B3) și B12, dar și fier și zinc. Această problemă este frecventă în rândul vegetarienilor care nu urmează o dietă alimentară echilibrată.

Pentru omnivori soluția este să consume mai mult somon, ouă, ton, scoici și stridii (sau fructe de mare în general). Pentru vegetarienii stricți, care nu mănâncă pește, este indicat să consume linte, alune, roșii uscate, semințe de susan și spanac. Este bine să folosești și un supliment de vitamina C, întrucât contribuie la absorbția fierului în organism. Combină alimentele enumerate mai sus cu broccoli, varză, conopidă și ardei grași roșii.

Pete roșii pe piele și căderea excesivă a părului

Aceste probleme se pot datora unui deficit de zinc. Căderea părului este un semn clar al lipsei de zinc. Aceasta poate fi însoțită și de altele precum vindecarea lentă a rănilor, pielea uscată, erupții frecvente, pete roșii pe piele și vânătăi severe. Aceste simptome pot indica și lipsa de vitamina B7 (biotină) sau de vitamine solubile în grăsimi (A, D, E și K).

Dacă obișnuiești să mănânci ouă crude, vei avea probleme în privința nivelului de biotină. Soluția este să consumi mai multă drojdie de bere, nuci, semințe de dovleac, cereale integrale, lapte nepasteurizat, somon, avocado, conopidă, ciuperci, zmeură și banane.

Avocado pentru deficitul de vitamine

Bubițe roșii și albe pe obraji, brațe și coapse

Acestea apar ca urmare a lipsei de acizi grași esențiali și a deficitului de vitamina A și D. În comparație cu acneea, bubițele sunt mai tari și lipsite de densitate, dar foarte dureroase dacă încerci să le îndepărtezi.

Soluția este să renunți la consumul de grăsimi saturate și trans și să mănânci mai multe grăsimi sănătoase. Adaugă în alimentația ta mai mult somon, semințe de in, semințe de chia, nuci și migdale. Pentru un aport mai mare de vitamina A, consumă morcovi, cartofi dulci și ardei grași dulci. Aceste alimente conțin beta-caroten.

Furnicături și amorțeli ale mâinilor și picioarelor

În acest caz, este posibil să ai deficit de vitamina B, mai exact B6, B9 (acid folic) și B12. Aceste vitamine au un impact direct asupra nervilor periferici. Simptomele pot include și: depresie, anxietate, oboseală, anemie și dezechilibre hormonale. Soluția este să mănânci sparanghel, spanac, fasole, ouă, stridii, midii, caracatiță și scoici.

Crampe și dureri înțepătoare la nivel de picioare

Aceste neplăceri se datorează lipsei de potasiu, calciu și magneziu. Poate fi vorba despre doar unul dintre aceste minerale, două sau toate trei. Dacă ai început un program de antrenament fizic foarte intens, este posibil să pierzi minerale și vitamine solubile în apă (complexul B) prin transpirație abundentă.

Nu renunța însă la activitățile desfășurate – încearcă doar să adaugi în alimentația ta zilnică următoarele alimente: banane, alune de pădure, migdale, dovleac, cireșe, mere, broccoli, grepfrut, napi, păpădie și spanac.

Crampe cauzate de deficitul de vitamine

Consecințele deficitului fiecărei vitamine în parte

Pe lângă semnele prezentate mai sus, există și alte probleme cauzate de dezechilibrele din alimentație.

Vitamina A

Lipsa de vitamina A provoacă oboseală, vedere neclară pe timp de noapte, probleme cu pielea, afecțiuni dentare, sângerarea gingiilor, predispoziție la îmbolnăvire.

Vitamina B

  • Simptomele lipsei de vitamina B1 sunt: insomnie, oboseală, slăbiciune musculară, depresie, irascibilitate, scădere în greutate, probleme gastrointestinale și cardiovasculare.
  • Nivelul scăzut de vitamina B2 povoacă simptome precum ochi roșii, usturimi ale gurii și limbii, păr gras, dermatita și oboseală.
  • Deficitul de vitamina B3 provoacă dureri de cap, lipsa energiei, respirație urât mirositoare, nervozitate, ulcer, poftă scăzută de mâncare și probleme gastrointestinale.
  • Lipsa vitaminei B5 duce la neplăceri precum: crampe, oboseală, senzație de arsură la nivelul picioarelor, bătăi neregulate ale inimii, probleme cu somnul și senzație de rău.
Oboseală cauzată de deficitul de vitamine
  • Deficitul de vitamine B6 provoacă insomnie, anemie, boli de piele, căderea părului, crampe și retenție de apă.
  • Lipsa de vitamina B12 cauzează oboseală, diaree, probleme cu echilibrul, depresie, poftă scăzută de mâncare, inflamare a nervilor și usturimi la nivelul limbii și al gurii.

Vitamina C

Deficitul de vitamine C poate duce la vindecarea mai lentă a rănilor sau a fracturilor. Alte simptome pot fi sângerări nazale și ale gingiilor, articulații umflate sau dureroase, probleme digestive, anemie și vânătăi severe.

Vitamina D

Lipsa de vitamina D provoacă o vindecare mai lentă a fracturilor, oase fragile, rahitism, carii, pietre la rinichi, mușchi slăbiți și absorbție proastă a calciului.

Vitamina E

Deficit de vitamine: anemie

Deficitul de vitamina E poate duce la anemie, afecțiuni ale inimii, probleme de fertilitate, nervozitate, reflexe scăzute și dificultatea de a merge sau de a-ți menține echilibrul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Machlin, L. J. (1991). Handbook of vitamins. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/0891-5849(91)90176-4
  • Chawla, J., & Kvarnberg, D. (2014). Hydrosoluble vitamins. Handbook of Clinical Neurology. https://doi.org/10.1016/B978-0-7020-4087-0.00059-0
  • Traber, M. G., & Stevens, J. F. (2011). Vitamins C and E: Beneficial effects from a mechanistic perspective. Free Radical Biology and Medicine. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2011.05.017
  • Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2007). Contribution of selected vitamins and trace elements to immune function. Annals of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1159/000107673
  • García López, E., Blanco Ruiz, A. O., Rodríguez García, L. O., Reyes Fundora, D., & Sotres Vázquez, J. (2004). Queilitis: Revisión bibliográfica. Revista Cubana de Estomatología, 41(2), 0-0.
  • Rojas Allende, D., Figueras Díaz, F., & Durán Agüero, S. (2017). Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Revista chilena de nutrición, 44(3), 218-225.
  • Astudillo Rosero, E. P. (2013). Relación entre los niveles de hemoglobina y hematocrito y los hábitos alimentarios de diferentes tipos de personas vegetarianas que asisten a Ming Yuen restaurante vegetariano en mayo 2013 (Bachelor’s thesis, QUITO/PUCE/2013).
  • Cardero Reyes, Y., Sarmiento González, R., & Selva Capdesuñer, A. (2009). Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. Medisan, 13(6), 0-0.
  • Rubio, C., González Weller, D., Martín-Izquierdo, R. E., Revert, C., Rodríguez, I., & Hardisson, A. (2007). El zinc: oligoelemento esencial. Nutricion hospitalaria, 22(1), 101-107.
  • Badui Dergal, S. (2016). Química de los alimentos. México, Pearson Educación.
  • Adamski, H., & Bligny, D. (2015). Xantomas. EMC-Dermatología, 49(4), 1-13.
  • Puerto Caballero, L., & Tejero Garcia, P. (2013). Alimentación y nutrición: repercusión en la salud y belleza de la piel. Diet Nutr Eff Skin Beauty Health Nutr Clin Diet, 10, 56-65.
  • National Institutes of Health. (2020, febrero 14). Datos sobre la vitamina A. Recuperado 24 de abril de 2020, de https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/VitaminA-DatosEnEspanol.pdf
  • National Institutes of Health. (2016, febrero 17). Datos sobre la vitamina B12. Recuperado 24 de abril de 2020, de https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/VitaminB12-DatosEnEspanol.pdf
  • Mayo Clinic. (2019, enero 3). Calambre muscular – Síntomas y causas – Mayo Clinic. Recuperado 24 de abril de 2020, de https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes/syc-20350820
  • Azcona, A., & Universidad Complutense de Madrid. (s. f.). Manual de Nutrición y Dietética. Recuperado 24 de abril de 2020, de https://www.ucm.es/data/cont/docs/458-2017-12-02-cap-10-minerales-2017.pdf

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.