7 remedii naturale care diminuează cicatricile - Doza de Sănătate
 

7 remedii naturale care diminuează cicatricile

Vrei să scapi de o cicatrice inestetică? Apelează cu încredere la aceste 7 remedii naturale incredibile. 
7 remedii naturale care diminuează cicatricile
Karla Henríquez

Scris și verificat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cicatricile apar atunci când o parte a țesutului pielii a suferit o tăietură, o arsură sau un alt tip de leziune. Zonele afectate se refac prin creșterea unui fibroblast nou care umple spațiul liber, creând o barieră protectoare împotriva agenților externi. Există anumite produse care diminuează considerabil cicatricile.

Considerându-le inestetice, multe persoane caută diverse modalități de a reduce aceste semne. Uneori, ele nu pot fi eliminate complet.

Pentru atenuarea cicatricilor, avem la dispoziție și numeroase remedii naturale. Acestea oferă rezultate excelente la un preț foarte mic. În plus, ele nu prezintă efecte secundare.

În acest articol, îți prezentăm cele mai bune 7 soluții pentru a diminua cicatricile în mod natural. Încearcă-le și tu!

1. Apa de cocos diminuează cicatricile

Apa de cocos diminuează cicatricile

Apa de cocos este bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Acești nutrienți hrănesc pielea în profunzime și accelerează procesul de vindecare.

Aplicată direct pe piele, apa de cocos stimulează producția de colagen și elastină. Totodată, aceasta reduce pielea lăsată și diminuează cicatricile.

Instrucțiuni

  • Înmoaie o bucată de vată în apă de cocos.
  • Aplic-o direct pe cicatrice și masează.
  • Repetă procedeul în fiecare zi, de două ori pe zi.

2. Unt de cacao

Acizii grași esențiali și vitamina E din untul de cacao hidratează pielea și sprijină procesele care ajută la cicatrizare.

Antioxidanții din acest produs protejează pielea împotriva factorilor externi și reduc efectele negative ale radicalilor liberi.

Instrucțiuni

  • Ia o cantitate mică de unt de cacao. Masează-l pe piele până se absoarbe complet.
  • Folosește acest remediu de până la trei ori pe zi, în fiecare zi.

3. Cartofi

Cartofii cruzi atenuează cicatricile

Cartofii au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. După ce sunt absorbite în piele, acestea accelerează procesul de vindecare.

Concentrația de vitamine și minerale din cartofi revitalizează țesuturile. În plus, aceste legume protejează țesuturile împotriva agenților infecțioși.

Instrucțiuni

  • Dă prin răzătoare o felie de cartof crud și aplică pasta direct pe cicatrici.
  • Las-o să acționeze 30 de minute, apoi clătește pielea.
  • Aplică remediul în fiecare seară înainte de culcare.

4. Ulei de vitamina E

Acest produs are un puternic efect antioxidant. Aplicat pe piele, uleiul de vitamina E stimulează activitatea celulară, ajutând la vindecarea rapidă a rănilor

În general, uleiul de vitamina E este recomandat pentru leziuni și piele uscată, deoarece hidratează pielea în profunzime. În plus, acesta estompează ridurile și diminuează cicatricile.

Instrucțiuni

  • Deschide o capsulă de vitamina E și aplică uleiul pe zona afectată.
  • Masează cu vârfurile degetelor până se absoarbe complet în piele.
  • Folosește remediul în fiecare seară, înainte de culcare.

5. Ulei de măsline

Uleiul de măsline atenuează cicatricile

Uleiul de măsline extravirgin conține vitamine și grăsimi sănătoase. Acestea pătrund în piele și accelerează procesul de vindecare a rănilor superficiale.

Nutrienții și antioxidanții din uleiul de măsline reglează în mod natural nivelul de pH. În plus, aceștia ajută la atenuarea cicatricilor.

Instrucțiuni

  • Înmoaie o bucată de vată în ulei de măsline și masează zonele afectate.
  • Așteaptă până se absoarbe în piele. Aplică remediul de două-trei ori pe zi.

6. Iaurt natural

Iaurtul natural conține probiotice, antioxidanți și vitamine. Atunci când este aplicat local, acest produs ajută la îmbunătățirea sănătății pielii.

Totodată, iaurtul natural este recomandat pentru combaterea alergiilor și a infecțiilor, dar și pentru diminuarea petelor și a cicatricilor.

Instrucțiuni

  • Masează puțin iaurt natural pe zona afectată.
  • Lasă-l să acționeze 30 de minute.
  • Clătește apoi pielea cu apă rece.
  • Repetă în fiecare zi înainte de culcare.

7. Făină de năut

Făina de năut atenuează cicatricile

Boabele de năut sunt folosite în mai multe părți ale lumii pentru înfrumusețarea pielii. Această făină specială este un ingredient exfoliant și revitalizant.

Aplicată pe piele, făina de năut elimină celulele moarte și stimulează activitatea celulară, contribuind la o cicatrizare rapidă și completă.

Antioxidanții și vitaminele îmbunătățesc aspectul pielii și previn formarea unor cicatrici de mari dimensiuni.

Instrucțiuni

  • Amestecă puțină făină de năut cu iaurt natural sau miere.
  • Masează pasta pe zonele dorite.
  • Las-o să acționeze 30 de minute, apoi clătește.
  • Folosește acest tratament de două ori pe zi, în fiecare zi.

Ești pregătită să încerci aceste remedii minunate? Alege unul dintre ele și include-l în rutina de înfrumusețare. În acest fel, rezultatele vor fi vizibile în scurt timp.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Evangelista, M. T. P., Abad-Casintahan, F., & Lopez-Villafuerte, L. (2014). The effect of topical virgin coconut oil on SCORAD index, transepidermal water loss, and skin capacitance in mild to moderate pediatric atopic dermatitis: A randomized, double-blind, clinical trial. International Journal of Dermatology. https://doi.org/10.1111/ijd.12339
  • Danby, S. G., Alenezi, T., Sultan, A., Lavender, T., Chittock, J., Brown, K., & Cork, M. J. (2013). Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: Implications for neonatal skin care. Pediatric Dermatology. https://doi.org/10.1111/j.1525-1470.2012.01865.x
  • Pinnell, S. R. (2003). Cutaneous photodamage, oxidative stress, and topical antioxidant protection. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1067/mjd.2003.16
  • Viola, P., & Viola, M. (2009). Virgin olive oil as a fundamental nutritional component and skin protector. Clinics in Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.clindermatol.2008.01.008
  • Najmi, M., Shariatpanahi, Z. V., Tolouei, M., & Amiri, Z. (2015). Effect of oral olive oil on healing of 10-20% total body surface area burn wounds in hospitalized patients. Burns. https://doi.org/10.1016/j.burns.2014.08.010
  • Baumann, L., & Weisberg, E. (2010). Olive Oil in Botanical Cosmeceuticals. In Olives and Olive Oil in Health and Disease Prevention. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374420-3.00122-4

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.