8 mituri periculoase despre tutun

25 februarie 2018
Știi cât de periculos este tutunul în realitate? Citește în continuare pentru a descoperi cele mai frecvente 8 mituri asociate acestui produs. Dacă tu sau o persoană dragă ție fumează, a venit momentul să renunțați!

Există numeroase mituri periculoase despre tutun. În ciuda avertizărilor multiple cu privire la impactul său asupra organismului uman, consumul de tutun continuă să fie unul dintre cele mai populare obiceiuri nocive din lume.

Organizația Mondială a Sănătății ne asigură că fumatul se numără printre principalii factori care amenință sănătatea publică. Conform acestui instituții, peste jumătate dintre consumatorii de tutun își pierd viața din cauza unor boli asociate acestui obicei.

Cel mai îngrijorător aspect este faptul că mii de fumători caută să-și justifice dependența, minimalizând daunele pe care le provoacă sau ignorând pericolele la care țesuturile și celulele lor sunt expuse.

Din acest motiv, în articolul de azi ne propunem să demontăm câteva mituri periculoase despre tutun, care produc multe neînțelegeri. Ia aminte!

1. Fumatul te relaxează

Mituri periculoase despre tutun ce oferă beneficii fictive

Multe persoane devin dependente de tutun deoarece au impresia că acest obicei constituie o modalitate eficientă de a combate anxietatea și stresul.

Unii fumători înrăiți evită să renunțe la țigări pentru că le este frică de valul de emoții negative la care se vor expune dacă încep să nu mai consume tutun.

În realitate însă, pe lângă faptul că țigările nu relaxează corpul, toxinele lor afectează sistemul nervos și cauzează schimbări bruște ale dispoziției. Deși poate produce o senzație temporară de relaxare, în timp fumatul are efecte nedorite.

2. Nu ți se va întâmpla nimic rău dacă fumezi doar câteva țigări pe zi

Deși efectele negative nu vor fi la fel de agresive ca în cazul unui consum excesiv de tutun, sănătatea ta va fi afectată semnificativ chiar dacă nu fumezi decât câteva țigări pe zi.

Când fumezi foarte mult, riscul tău de a suferi de cancer pulmonar crește dramatic. Consumul moderat de tutun a fost asociat dezvoltării bolilor cardiovasculare.

3. Tutunul nu este nociv dacă ești sănătos

Mituri periculoase despre tutun foarte populare

Ai mare grijă! Din cauza acestui mit, numeroase persoane sunt convinse că pot fuma fără a fi afectate de toxinele din componența țigărilor. Un om perfect sănătos își va reduce rapid calitatea vieții dacă începe să consume tutun.

4. Țigările „light” sunt mai puțin nocive – unul dintre cele mai frecvente mituri periculoase despre tutun

Popularele țigări „light” au un conținut mai scăzut de nicotină și gudron. Însă acest lucru nu înseamnă că ele nu conțin deloc ingredientele respective. Acest tip de țigări continuă să fie un pericol pentru sănătate, deoarece fumul produs și toxinele lor afectează sănătatea respiratorie.

5. Mișcarea stimulează eliminarea toxinelor provenite din tutun

Mituri periculoase despre tutun ce pun în pericol calitatea vieții

Deși o parte dintre toxinele provenite din tutun sunt eliminate prin intermediul transpirației produse atunci când facem mișcare, restul nu părăsește sângele și organele excretoare. Asemenea substanțe se acumulează în țesuturi și, în timp, reduc performanțele sportive.

6. Este imposibil să te lași de fumat

Nu este adevărat! Deși este posibil să experimentezi simptomele sevrajului, să renunți la țigări nu este un obiectiv imposibil.

Fumătorii care încearcă să scape de acest obicei vor fi nevoiți să depășească o serie de reacții neplăcute. Printre acestea se numără irascibilitatea și anxietatea, deoarece creierul lor tânjește după o doză de nicotină.

În ciuda acestor probleme, dacă dispui de susținere și sfaturi adecvate, vei reuși să te lași de fumat. La un moment dat, vei scăpa de pofta de țigări.

7. Dacă răul a fost făcut deja… de ce să te lași?

Mituri periculoase despre tutun ce duc la o moarte timpurie

Nu este niciodată prea târziu să renunți la acest viciu, chiar dacă obișnuiești să fumezi de mult timp. Orice persoană cu suficientă voință poate profita de beneficiile renunțării la tutun, cum ar fi:

  • Reducerea riscului de cancer și de tulburări pulmonare
  • Îmbunătățirea sănătății circulatorii
  • Îmbunătățirea activității cardiace
  • Echilibrarea tensiunii arteriale
  • Însănătoșirea pielii
  • Creșterea bunăstării generale

8. Cu toții trebuie să murim la un moment dat…

Fumătorii repetă această zicală pentru a-și justifica viciul. Dar oare ești dispus să trăiești cu efectele negative ale unei boli cronice?

Trebuie să te gândești foarte bine la acest aspect. În general, persoanele care gândesc astfel nu au experimentat încă simptomele care survin atunci când tutunul începe să le afecteze starea de sănătate.

Fumezi sau ai fost vreodată tentat să adopți acest viciu? Dacă răspunsul tău la această întrebare este da, reține cele 8 mituri periculoase despre tutun prezentate în acest articol!

Te-ar mai putea interesa