9 sfaturi utile pentru sănătatea ta dacă renunți la carne

29 aprilie 2019
Dacă îți dorești să renunți la carne, dar vrei să continui să mănânci produse lactate, ouă sau pește, nu vei avea probleme cu deficitul de vitamina B12. Însă dacă nu mai consumi deloc produse de origine animală, este recomandat să iei un supliment. 

La fel ca în cazul multor persoane, dacă renunți la carne, este posibil ca în organismul tău să apară anumite deficite. Dacă nu este realizată în mod corect, această schimbare în alimentație poate avea consecințe grave asupra sănătății. Pot apărea carențe nutriționale sau poți câștiga în greutate foarte rapid.

În acest articol îți oferim câteva sfaturi pentru a renunța la carne în mod inteligent, prin menținerea unei diete sănătoase și echilibrate.

Cum să renunți la carne fără a-ți pune sănătatea în pericol

O alimentație vegetariană nu îți afectează neapărat sănătatea. Însă dacă iei această decizie, din motive de sănătate sau morale, trebuie să fii mai atent la alimentele consumate pentru a primi nutrienții de care ai nevoie.

A renunța la carne nu este sinonim cu a fi 100% vegetarian.

  • Dacă renunți la carne, dar continui să mănânci ouă, pește sau produse lactate, sănătatea ta nu va avea de suferit.
  • Cu toate acestea, este indicat să ceri ajutorul unui specialist în nutriție.

Dacă renunți la carne, trebuie să consumi alte alimente hrănitoare

1. Beneficiile minunate ale ouălor

Ouăle sunt un superaliment complet, la fel de sățios ca orice sursă de proteine de origine animală. Acum ceva timp, eram sfătuiți să nu mâncăm prea multe ouă. Însă acum știm că le putem consuma zilnic dacă nu avem probleme cu nivelul de colesterol.

Consumul de ouă este benefic în mod deosebit persoanelor care au renunțat la carne. Acestea sunt o sursă excelentă de proteine și grăsimi sănătoase.

Îți recomandăm să mănânci doar ouă ecologice. Nu trebuie decât să spargi un ou ecologic și unul obișnuit și să le compari pentru a observa diferența.

2. Atenție la lactate

Multe persoane care renunță la carne ajung să consume cantități mari de lactate, cum ar fi lapte și brânză. Însă aceste alimente sunt mai dăunătoare decât crezi. Produsele lactate măresc nivelul de colesterol și provoacă probleme digestive. 

Poți opta pentru diferitele sortimente de lapte vegetal disponibile în comerț, pe care le poți combina cu lactate mai ușor de digerat, cum ar fi iaurtul și untul ghee.

3. Făina poate fi periculoasă

O altă greșeală pe care o fac oamenii care decid să nu mai mănânce carne este consumul excesiv de făină albă ca ingredient în pizza, paste sau sandvișuri.

Făina nu este cea mai bună alegere deoarece duce la creșterea rapidă în greutate și este săracă în nutrienți. 

Dacă renunți la carne, este indicat să consumi mai multe legume, salate și sucuri vegetale pentru un aport suficient de vitamine, minerale și fibre care îți oferă sațietate.

Dacă renunți la carne, nu consuma făină în exces

4. Alege cu atenție peștele consumat

Dacă nu mănânci carne, dar consumi pește, îți recomandăm să reduci consumul de pește gras de dimensiuni mari (somon, ton, pește-spadă), deoarece acesta poate conține cantități ridicate de metale grele. Acestea pot fi toxice, mai ales pentru copii și femei însărcinate.

În schimb, poți consuma pește gras de dimensiuni mici (sardine, macrou) și pește alb.

5. Alte surse de calciu

Laptele nu este singura sursă de calciu, iar mulți nutriționiști susțin că nici măcar nu este sănătos. Poți obține doze ridicate de calciu din următoarele alimente:

  • Semințe de susan
  • Alge
  • Broccoli
  • Migdale

6. Vitamina B12

Lipsa de vitamina B12 este o problemă doar dacă nu mănânci deloc produse de origine animală. În acest caz, este indicat să iei un supliment.

Vitamina B12 se găsește și în următoarele alimente:

  • Ouă
  • Produse lactate
  • Pește
  • Fructe de mare

7. Fier

Suplimentele cu fier trebuie luate numai la recomandarea medicului. Dacă ai anemie cauzată de lipsa de fier, poți consuma următoarele alimente:

  • Spanac
  • Fistic
  • Pătrunjel
  • Sfeclă
  • Linte
  • Drojdie de bere
  • Cereale integrale, cum ar fi ovăzul
  • Broccoli

Dacă renunți la carne, trebuie să consumi mai multe proteine vegetale

8. Proteine vegetale

Există multe produse de origine vegetală bogate în proteine:

  • Nuci și semințe
  • Leguminoase
  • Cereale integrale, precum ovăz și quinoa
  • Cânepă
  • Drojdie de bere
  • Spirulină
  • Mazăre

9. Cereale integrale, nuci, semințe

Dacă renunți la carne, dar îți dorești o alimentație echilibrată, nu poți să omiți cerealele integrale. Acestea sunt bogate în nutrienți și fibre.

Nu poți uita nici de fructele oleaginoase (crude sau prăjite) și de semințe, care pot fi și încolțite pentru a-ți oferi un plus de nutrienți.