Ce să faci dacă ai un nivel scăzut de trombocite

15 iulie 2018
Trombocitele sunt responsabile de coagularea sângelui. Dacă nivelul lor este redus, la baza problemei pot sta mai mulți factori. În articolul de azi îți prezentăm tot ce trebuie să faci dacă nivelul tău de trombocite este prea scăzut.

Atunci când ai un nivel scăzut de trombocite, cel mai probabil începi să-ți faci griji. Aflați în această situație, majoritatea pacienților tind să creadă că organismul lor nu funcționează corect.

Dar nu este cazul să intri în panică. Organismul uman își dă seama dacă nivelul trombocitelor este scăzut și încearcă să reacționeze cât mai rapid.

În cele de urmează îți prezentăm câteva informații care îți vor fi foarte utile dacă ai un nivel scăzut de trombocite.

Ce sunt trombocitele?

Trombocitele sunt celule aflate în componența sângelui, care joacă un rol important în procesul de coagulare. Din acest motiv, este important să știm dacă numărul lor se înscrie sau nu în limitele normale. În general, ar trebui să avem între 150.000 și 450.000 de trombocite per milimetru cubic de sânge.

Unele infecții virale, cum ar fi febra denga, Chikungunya sau SIDA, pot cauza modificarea nivelului trombocitelor. Totodată, boli sangvine precum ciroza, carența de vitamina B12 și anumite medicamente pot sta la baza acestei probleme.

Simptomele nivelului scăzut de trombocite

Doar un medic îți poate spune dacă nivelul tău de trombocite s-a modificat. Organismul însă poate produce semnale de alarmă care ne avertizează din timp că există un dezechilibru.

Oboseală neobișnuită

Femeie care are un nivel scăzut de trombocite

Printre primele simptome ale unui nivel scăzut de trombocite se numără oboseala intensă și aparent nejustificată.

Cel mai grav aspect este faptul că pacientul se va simți obosit pe tot parcursul zilei, în mod regulat. Drept consecință, și pofta sa de mâncare poate fi afectată.

Erupțiile și vânătăile

Următorul simptom cauzat de un nivel scăzut de trombocite este reprezentat de apariția erupțiilor cutanate. Acestea tind să afecteze spatele, torsul și brațele. Poți să le recunoști cu ușurință datorită formei rotunde și a colorii lor roșu spre mov.

Totodată, dacă nivelul trombocitelor nu se înscrie în limitele normale, vânătăile se vor forma cu ușurință, chiar dacă pacientul nu s-a accidentat.

Durerile musculare

Simptome ale unui nivel scăzut de trombocite

Pe lista de simptome ale nivelului scăzut de trombocite se numără și durerile musculare ascuțite și tulburările de mers. Aceste simptome sunt însoțite de oboseală și slăbiciune generalizată.

Așadar, ce trebuie să faci dacă ai un nivel scăzut de trombocite?

Dacă experimentezi simptomele prezentate anterior, este indicat să consulți un specialist. După ce medicul a stabilit că ai un nivel scăzut de trombocite și ți-a prescris un tratament, următorul pas este să adopți o dietă sănătoasă.

Consumă alimente bogate în fier, cum ar fi spanacul, lintea, ficățeii, mușchii, merișoarele, murele și germenii de fasole. De asemenea, include în dietă alimente ca ardeiul iute, grepfrutul, portocala, căpșunile și apa de cocos. Toate aceste constituie surse importante de vitamina A, B, C, D și K.

Rețete pentru a mări nivelul trombocitelor

În cele ce urmează îți prezentăm câteva rețete cu abilitatea de a stimula absorbția nutrienților care reglează nivelul trombocitelor.

Smoothie bogat în fier

Fructe pentru persoanele cu un nivel scăzut de trombocite

Ingrediente

  • 5 guava mature
  • 1 ardei iute (200 g)
  • 1 cană (250 ml) de apă minerală sau apă fiartă și răcită

Mod de preparare și consum

  • Spală guava și ardeiul iute.
  • Taie guava în bucăți medii.
  • Toacă ardeiul iute și îndepărtează semințele.
  • Pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie și adaugă apa. Procesează până obții o compoziție lichidă.
  • Toarnă smoothie-ul într-un pahar și servește-l.

Bea un pahar dimineața, unul seara și încă unul noaptea.

Salată bogată în nutrienți

Ingrediente

  • 1 morcov (300 g)
  • 1 sfeclă (300 g)
  • 8 tije (400 g) de broccoli
  • 1 ardei iute (200 g)
  • 2 mâini (120 g) de spanac
  • 2 mâini (120 g) de năsturel
  • 1 cățel (5 g) de usturoi, pisat
  • 1 lingură (100 g) de fructe cu coajă lignificată întregi sau măcinate
  • 50 ml de zeamă de lămâie
  • 2 linguri (30 ml) de ulei de măsline
  • 1 vârf de cuțit (10 g) de sare

Mod de preparare și consum

  • Curăță bine toate legumele.
  • Decojește sfecla și morcovul. Taie aceste legume în bucăți de mărime medie.
  • Pune-le într-o oală cu apă fierbinte, împreună cu broccoli. Lasă să fiarbă timp de 5 minute. (Nu depăși acest interval, astfel încât legumele să nu-și piardă vitaminele și proteinele.)
  • Strecoară legumele și scufundă-le în apă rece.
  • Toacă mărunt bucățile de sfeclă și morcov, apoi pune-le într-un castron.
  • Taie ardeiul în fâșii și adaugă-l peste sfeclă și morcov.
  • Toacă spanacul și năsturelul și pune-le, de asemenea, în castron.
  • Adaugă restul ingredientelor: zeama de lămâie, usturoiul pisat, uleiul de măsline, fructele cu coajă lignificată și sarea (după gust).
  • Amestecă și servește.

Nu uita, este esențial să nu iei medicamente fără avizul medicului. Specialistul îți va prescrie un tratament adecvat. Poți însă să completezi aceste recomandări cu remedii naturiste.

Este ideal să consumi alimente care măresc aportul de fier, vitamine și alți nutrienți. Pe lângă faptul că vei urma o dietă echilibrată, acest obicei te va ajuta să previi și să tratezi o gamă largă de boli.

Te-ar mai putea interesa