5 dintre efectele apei asupra creierului - Doza de Sănătate
 

5 dintre efectele apei asupra creierului

Pune o sticlă de apă în rucsac și bea din ea pe tot parcursul zilei. Nu te forța neapărat să consumi 8 pahare de apă în fiecare zi, dar asigură-te că ești mereu bine hidratat. Merită să îți satisfaci această nevoie!
5 dintre efectele apei asupra creierului

Ultima actualizare: 03 februarie, 2019

Apa este o băutură vitală care ne duce cu gândul la bunăstarea rinichilor, a ficatului și chiar a inimii. Dar mai puțin cunoscute sunt efectele apei asupra creierului.

Creierul reprezintă organul cu cel mai mare necesar zilnic de energie. În plus, el este alcătuit din apă în proporție de 75%. Așadar, creierul are nevoie de acest lichid pentru a putea să își îndeplinească funcțiile în mod corect.

Este indicat să bei între 7 și 8 pahare de apă pe zi. Totodată, nu te sfătuim să faci un obiectiv din asta. Nevoile oricărui corp depind de nivelul de efort la care este supus.

Cea mai bună variantă este să te menții hidratat pe tot parcursul zilei. În acest scop, poți să bei puțină apă în fiecare oră, astfel încât să nu obosești și să nu consumi prea multe lichide deodată.

Adoptând acest obicei, organismul tău va fi echilibrat din interior spre exterior. În articolul de azi vrem să îți prezentăm efectele apei asupra creierului.

5 dintre efectele apei asupra creierului

1. Ajută creierul să fie mai rapid

Creierul trebuie să fie bine hidratat pentru a putea funcționa corespunzător. Celulele acestui organ necesită stabilirea unui echilibru delicat între apa consumată și celelalte elemente pentru a putea acționa normal.

Ține cont de următorul aspect: trebuie să bei apă imediat ce te trezești. Nevoia celulelor creierului de a fi hidratate este mai mare ca niciodată în acest moment al zilei.

Tocmai ai petrecut 7-9 ore dormind și, chiar dacă nu ai transpirat în somn, corpul tău a pierdut apă. Fiecare respirație adâncă reduce nivelul acestui lichid în organism, drept pentru care creierul este deshidratat dimineața.

Este suficient să bei un pahar de apă de îndată ce te trezești și să servești un fruct la micul dejun. Astfel, creierul tău va funcționa în stare optimă toată ziua.

2. Crește abilitatea de concentrare

Unul dintre efectele apei asupra creierului, este că îți îmbunătățește abilitatea de concentrare

Cei mai mulți dintre noi nu ne dăm seama că suntem deshidratați, decât abia atunci când starea noastră se înrăutățește considerabil. Este ușor să realizăm că există o problemă dacă ne ia amețeala sau ni se usucă pielea.

Însă primul organ care suportă consecințele deshidratării este creierul. Deoarece acesta este nevoit să își conserve resursele, deshidratarea reduce abilitatea de concentrare și agilitatea memoriei. Practic, când nu consumăm apă suficientă, nu ne mai putem concentra și reacționăm mai lent la stimuli.

O ceașcă de cafea sau de ceai ne poate ajuta să remediem problema, dar nu este bine să consumăm aceste băuturi pe tot parcursul zilei. Mai degrabă, bea puțină apă o dată la fiecare 45 de minute, acesta fiind intervalul de timp după care atenția începe să scadă. Evident, apa este cel mai bun remediu disponibil.

3. Echilibrează dispoziția și starea emoțională

Unul dintre efectele apei asupra creierului, este că îți îmbunătățește dispoziția

Probabil pare ciudat să asociem apa cu sănătatea mentală. Dar cu toții știm cât de relaxant este să privești marea, să simți briza acesteia pe piele, să asculți vuietul valurilor și să inspiri aerul de pe plajă…

Emoțiile noastre nu sunt influențate doar de modul în care apa arată. Lumea emoțională este strâns legată de consumul acestui lichid. Este foarte simplu: apa mărește temperatura creierului și elimină toxinele și celulele moarte. Aceasta echilibrează procesele minții, declanșând un fel de „resetare mentală”.

Dar nu trebuie să faci greșeala de a privi apa drept un remediu rapid și eficient. Nu este recomandat să încerci, de pildă, să bei 2 pahare unul după celălalt. Fă așa cum am menționat anterior: menține-te hidratat. Bea ușor apa pentru a-ți menține celulele active și a te echilibra. Acest echilibru alungă stresul și anxietatea.

4. Te ajută să dormi mai bine

Unul dintre efectele apei asupra creierului, este că te ajută să dormi mai bine

Dacă bei un pahar de apă înainte de culcare, este posibil să te trezești pe timp de noapte ca să mergi la toaletă. Trebuie totuși să adopți acest obicei simplu. Chiar dacă este vorba doar despre o jumătate de pahar, consumul de apă înainte de culcare te va ajuta să dormi mai bine.

Unul dintre efectele apei asupra creierului, este că stimulează fluxul sanguin către creier, stimulând oxigenarea și hidratarea sa și calmându-l. În plus, acest lichid ajută organismul să elimine deșeurile, o funcție esențială pentru ca acest organ să nu se dezechilibreze.

Începe să bei apă înainte să te bagi în pat și o să te bucuri de un somn mai odihnitor!

5. Memoria ți se va îmbunătăți

Indiferent cât de minoră este, deshidratarea cauzează instantaneu un dezechilibru homeostatic. Cu alte cuvinte, această problemă declanșează o serie de disfuncții care afectează diverse aspecte vitale.

Una dintre principalele consecințe ale deshidratării este reprezentată de diminuarea abilității cognitive. Mai exact, îți este mai greu să memorezi, să faci deducții, să tragi concluzii și să creezi amintiri pe termen lung atunci când ești deshidratat.

Reține că este important să ai mereu o sticlă de apă la îndemână, din care să poți bea acest lichid pe tot parcursul zilei. Nu te forța să bei neapărat 8 pahare de apă, dar asigură-te că ești hidratat corespunzător. Chiar merită să faci acest efort minor!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.