Apa caldă pe stomacul gol: 7 beneficii - Doza de Sănătate
 

Apa caldă pe stomacul gol: 7 beneficii

O cană de apă caldă pe stomacul gol este o alternativă minunată pentru cei care nu tolerează aciditatea lămâii la primele ore ale dimineții. Acest lichid ajută organismul să elimine toxine. 
Apa caldă pe stomacul gol: 7 beneficii

Ultima actualizare: 26 noiembrie, 2018

Apa caldă pe stomacul gol are numeroase beneficii. A bea o cană de apă caldă pe zi este un obicei sănătos pe care merită să-l adaugi în rutina zilnică. Vei fi suprins să descoperi că un lucru atât de simplu are atât de multe beneficii și niciun efect secundar.

Dacă ai încercat să bei apă caldă cu zeamă de lămâie pe stomacul gol și ți s-a părut că acesta este un amestec prea concentrat sau pur și simplu nu ți-a priit, poți foarte bine să înlocuiești acest lichid cu apă caldă.

În cele ce urmează îți prezentăm șase motive importante pentru care ar trebui să adopți acest obicei zilnic. Încearcă-l pentru cel puțin 15 zile!

Beneficii oferite de apa caldă băută pe stomacul gol

1. Te poate ajuta să slăbești

Desigur, nu este de ajuns să bei apă caldă pentru a pierde kilogramele nedorite. Cu toate acestea, este o modalitate simplă și sănătoasă de a suplimenta o dietă corespunzătoare, întrucât stimulează detoxifierea naturală a organismului și te ajută să-ți reglezi greutatea.

Apa caldă prezintă următoarele beneficii:

 • accelerează metabolismul
 • ajută la eliminarea toxinelor
 • îmbunătățește digestia
 • combate constipația

Atunci când îmbunătățești aceste procese fundamentale, menții un echilibru în organism care, alături de o dietă sănătoasă și de mișcare, te ajută să obții o siluetă armonioasă.

2. Poate echilibra sistemul nervos

Apa fierbinte este benefică pentru sistemul nervos

În mod surprinzător, apa caldă pe stomacul gol poate fi o modalitate excelentă de a îmbunătăți funcționarea sistemului nervos. Primele momente ale dimineții sunt ideale în acest sens, deoarece stomacul este mai receptiv.

Dacă în loc de micul dejun obișnuiești să bei doar o ceașcă de cafea, de exemplu, aceasta îți va oferi energie, dar va deregla nivelul de pH al organismului, făcându-l mult mai acid.

 • Aciditatea ridicată duce la acumularea de toxine în corp, provoacă retenție de apă și stimulează excesiv sistemul nervos.
 • Apa caldă pe stomacul gol pregătește organismul pentru o absorbție mai bună a nutrienților. În acest fel se creează un mediu lipsit de toxine, îmbunătățind sănătatea sistemului nervos.
 • Prin urmare, nu ezita să-ți începi ziua cu o cană de apă caldă. Așteaptă 20 de minute, apoi servește un mic dejun delicios bogat în fibre și proteine.

3. Poate ameliora crampele menstruale

Fără îndoială ai simțit și tu acele dureri abdominale atât de supărătoare. Poate nu te simți bine decât dacă stai în picioare sau culcată, iar uneori disconfortul este atât de mare încât te împiedică să-ți desfășori activitățile obișnuite.

 • În unele cazuri, un remediu atât de simplu precum apa caldă poate fi un analgezic excelent pentru crampele menstruale.
 • Bea o cană cu apă caldă încet, cu înghițituri mici pentru a scăpa de aceste dureri.

4. Poate îmbunătăți digestia

Este bine de știut că nu este recomandat să bei apă în timp ce mănânci. Mâncarea ajunge în stomac amestecată cu apă, îngreunând funcționarea acestuia.

Cel mai indicat este să bei apă înainte de masă, iar cu cât este mai caldă, cu atât mai bine. Aceasta este mai bine tolerată de stomac și de intestine, pregătind organele să primească alimentele consumate și să le proceseze în mod corespunzător, absorbind nutrienții.

5. Poate preveni îmbătrânirea prematură

Deși pare uimitor, apa caldă poate preveni îmbătrânirea prematură. Așa cum am menționat la început, aceasta trebuie introdusă în rutina zilnică pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate.

 • Consumul de apă ajută la eliminarea toxinelor din corp. Dacă este eliberat de bacterii și de alte elemente dăunătoare, organismul luptă mai bine împotriva radicalilor liberi care provoacă îmbătrânirea prematură.
 • Nu uita că pielea trebuie hidratată din interior pentru a-și menține fermitatea și elasticitatea. Apa caldă este mai eficientă decât cea rece în hidratarea organismului și eliminarea toxinelor.

6. Te poate apăra împotriva infecțiilor

Bea apă caldă în mod regulat în sezonul gripei și al răcelilor. Acest obicei te ajută să combați congestia și inflamțiile, dar și posibilele infecții.

Pe lângă faptul că elimină virusurile, toxinele și bacteriile, apa caldă poate vindeca țesuturile inflamate sau deteriorate, le curăță și reduce durerile. Nu uita să bei apa caldă încet, cu înghițituri mici.

7. Îmbunătățește sănătatea tractului urinar

Apa fierbinte este benefică pentru tractul urinar

Apa caldă pe stomacul gol combate infecțiile tractului urinarși îmbunătățește sănătatea rinichilor. Prin urmare, a-ți începe ziua cu o cană de apă caldă este cea mai bună decizie.

În timp ce dormi, este normal ca în vezică să se acumuleze multă urină, aceasta conținând toxine și bacterii care pot adera la pereții săi. Apa caldă ajută la eliminarea acestor substanțe dăunătoare.

 • Când îți golești vezica, elimini toxinele mult mai ușor.
 • Apa caldă îți poate curăța întregul tract urinar și are un efect diuretic, eliminând retenția de apă.

Deci, ce zici? Începi să bei apă caldă pe stomacul gol începând de mâine dimineață? Sănătatea ta se va îmbunătăți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Jeong JN. Effect of Pre-meal Water Consumption on Energy Intake and Satiety in Non-obese Young Adults. Clin Nutr Res. 2018 Oct;7(4):291-296. doi: 10.7762/cnr.2018.7.4.291. Epub 2018 Oct 31. PMID: 30406058; PMCID: PMC6209729.
 • Wittbrodt MT, Millard-Stafford M. Dehydration Impairs Cognitive Performance: A Meta-analysis. Med Sci Sports Exerc. 2018 Nov;50(11):2360-2368. doi: 10.1249/MSS.0000000000001682. PMID: 29933347.
 • Palma L, Marques LT, Bujan J, Rodrigues LM. Dietary water affects human skin hydration and biomechanics. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015 Aug 3;8:413-21. doi: 10.2147/CCID.S86822. PMID: 26345226; PMCID: PMC4529263.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.