Utilizarea apei oxigenate și sfaturi utile - Doza de Sănătate
 

Utilizarea apei oxigenate și sfaturi utile

Știai că apa oxigenată poate ucide virusurile și bacteriile care provoacă răceli? Amestecă părți egale de apă și apă oxigenată și folosește soluția ca apă de gură!
Utilizarea apei oxigenate și sfaturi utile

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Peroxidul de hidrogen sau apa oxigenată este un compus chimic lichid (puțin mai vâscos decât apa) și este cunoscut ca fiind un agent oxidant extraordinar. Utilizarea apei oxigenate se face în principal pentru a trata rănile și a preveni infectarea lor. Totuși, aceasta nu este singura sa întrebuințare.

În articolul de azi, îți oferim mai multe informații despre apa oxigenată. Ai un produs extraordinar în casa ta și trebuie să profiți de el.

Apa oxigenată: mai mult decât o parte din trusa de prim ajutor

În comparație cu apa simplă, apa oxigenată are un atom în plus de oxigen și se vinde în farmacii fără prescripție medicală.

Majoritatea persoanelor țin o sticluță de apă oxigenată în casă pentru a o aplica pe tăieturi, zgârieturi și alte răni minore. Este bine să ai întotdeauna acest produs la îndemână.

Pe lângă acțiunea sa dezinfectantă, apa oxigenată mai prezintă și următoarele beneficii:

Utilizarea apei oxigenate pentru combaterea acneei

Utilizarea apei oxigenate pentru combaterea acneei

Acest remediu natural este foarte eficient pentru a îndepărta impuritățile de pe față și de pe alte părți ale corpului.

 • Pentru început, spală-te pe față cu apă călduță și un săpun cu pH neutru.
 • Înmoaie o bucată de vată sau un disc demachiant în apă oxigenată și aplică lichidul pe fiecare coș.
 • Nu este recomandat să folosești produsul pe toată fața sau pe alte zone ale pielii, deoarece poate provoca iritații și uscăciune.

Previne infecțiile fungice

Mirosul urât al picioarelor cauzat de micoze poate fi tratat cu apă oxigenată. Umple cada cu apă caldă și adaugă puțin peroxid de hidrogen. Dacă nu ai cadă, caută un vas în care îți încap picioarele și folosește același procedeu.

Înmoaie picioarele timp de 20 de minute sau până când apa se răcește, în fiecare seară. Acest tratament ajută și la prevenirea infecțiilor pielii.

Utilizarea apei oxigenate pentru albirea hainelor

Apa oxigenată nu este numai un produs de îngrijire personală, ci are numeroase întrebuințări și în gospodărie.

Încearcă acest produs data viitoare când speli haine albe care s-au îngălbenit sau pătat în timp. Poți, de asemenea, să-l folosești pentru a curăța tapițeria.

Dacă încerci să elimini o pată de sânge, toarnă puțină apă oxigenată pe zona ci pricina, las-o să acționeze 10 minute, apoi freacă materialul cu o perie și spală haina în mod normal.

Dezinfectarea fructelor și a legumelor

Unele persoane folosesc oțet de mere pentru a curăța fructele și legumele dacă vor să le mănânce în stare crudă. Apa oxigenată este un alt produs pe care îl poți folosi în acest scop și care nu imprimă acel miros puternic în alimente.

 • Adaugă 3/4 cană de apă oxigenată în chiuvetă și umple chiuveta cu apă caldă.
 • Înmoaie fructele sau legumele în acest amestec și freacă apoi coaja acestora.
 • Nu este bine să folosești această metodă pentru ciuperci (în acest caz folosește o cârpă înmuiată în apă oxigenată).

Te-ar putea interesa și:

8 remedii simple cu apă oxigenată

Utilizarea apei oxigenate pentru combaterea răcelii

Am menționat deja că acest produs elimină microorganismele dăunătoare. Tocmai de aceea, apa oxigenată este o opțiune excelentă și dacă suferi de răceală sau iritații în gât.

 • Amestecă părți egale de apă oxigenată și apă caldă și fă gargară cu această soluție.
 • Nu bea amestecul (poate provoca dureri de stomac).
 • Acest remediu poate fi folosit și pentru a preveni răceala, sinuzita și congestia nazală.

Îmbunătățește sănătatea orală

Utilizarea apei oxigenate pentru îmbunătățirea sănătății orale

Apa oxigenată poate fi folosită pentru a elimina bacteriile și germenii dăunători care se acumulează în gură și care duc la apariția cariilor, a respirației urât mirositoare sau a aftelor. În plus, acest produs este util la îndepărtarea petelor de pe dinți (cauzate de fumat, cafea, alcool sau perierea necorespunzătoare a danturii).

 • Adaugă o lingură de apă și o lingură de apă oxigenată într-un vas și folosește acest amestec ca apă de gură.
 • Clătește-te cu acest lichid și scuipă-l.
 • Îți recomandăm să folosești un bețișor de urechi pentru a elimina petele de pe dinți.

Unele persoane combină apa oxigenată cu bicarbonat de sodiu pentru a prepara o pastă de dinți naturală.

Utilizarea apei oxigenate pentru curățarea locuinței

Apa oxigenată nu ajută numai la spălarea hainelor, ci și a altor obiecte din locuință. O poți utiliza pentru a curăța baia, bucătăria, mesele, blatul de bucătărie și aproape orice altă suprafață.

Ține mereu la îndemână o sticlă cu pulverizator în care ai adăugat părți egale de apă și peroxid de hidrogen. Această soluție este o alternativă sănătoasă la alte produse de curățare care sunt dăunătoare atât sănătății tale, cât și mediului înconjurător.

 • Poți adăuga 30-60 ml de apă oxigenată în mașina de spălat vase înainte de un ciclu de spălare pentru ca vesela să strălucească.
 • Poți adăuga o cantitate mică și în apa folosită pentru spălarea podelelor ceramice sau pentru a dezinfecta așternuturile, pătuțurile animalelor de companie, perdelele, etc. (folosește o sticlă cu pulverizator).
 • Vasul de toaletă este murdar sau pătat? Peroxidul de hidrogen poate fi de mare ajutor. Toarnă o jumătate de cană de apă oxigenată în toaletă și las-o să acționeze 20 de minute. După acest interval, curăță suprafața cu o perie sau o cârpă și trage apa pentru a elimina murdăria.
 • Perdeaua de duș este plină de mucegai? Poți folosi din nou acest produs de curățare excelent. Pulverizează din abundență apă oxigenată pe perdea și șterge murdăria cu un prosop de hârtie sau cu un burete.

Utilizarea apei oxigenate pentru îngrijirea plantelor și a grădinii

Utilizarea apei oxigenate pentru plante

O soluție din 32 părți de apă și o parte apă oxigenată readuce la viață florile din grădină. Folosește acest amestec pentru a uda plantele.

O altă opțiune este să amesteci două linguri de apă oxigenată cu un litru de apă. Pulverizează soluția pe frunze pentru a preveni apariția ciupercilor și a insectelor dăunătoare.

Poți, de asemenea, să amesteci patru litri de apă cu o jumătate de cană de apă oxigenată pentru a împiedica putrezirea rădăcinilor plantelor din grădină.

Alte utilizări ale apei oxigenate

Apa oxigenată are și alte întrebuințări pe lângă cele prezentate mai sus. Iată care sunt câteva dintre ele:

 • Deschiderea culorii părului.
 • Eliminarea mirosului urât din frigider.
 • Dezinfectarea jucăriilor.
 • Curățarea oglinzilor.
 • Îndepărtarea resturilor alimentare de pe vasele de bucătărie.
 • Dezinfectarea lentilelor de contact.
 • Curățarea urechilor.
 • Dezinfectarea meselor.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Halliwell, B., Clement, M. V., & Long, L. H. (2000). Hydrogen peroxide in the human body. FEBS Letters. https://doi.org/10.1016/S0014-5793(00)02197-9
 • Wilkins, R. G., & Unverdorben, M. (2013). Wound cleaning and wound healing: A concise review. Advances in Skin and Wound Care. https://doi.org/10.1097/01.ASW.0000428861.26671.41
 • Muizzuddin, N., Schnittger, S., Maher, W., Maes, D. H., & Mammone, T. (2013). Enzymatically generated hydrogen peroxide reduces the number of acne lesions in acne vulgaris. Journal of Cosmetic Science.
 • Tredwin, C. J., Naik, S., Lewis, N. J., & Scully Cbe, C. (2006). Hydrogen peroxide tooth-whitening (bleaching) products: Review of adverse effects and safety issues. British Dental Journal. https://doi.org/10.1038/sj.bdj.4813423
 • Baldry, M. G. C. (1983). The bactericidal, fungicidal and sporicidal properties of hydrogen peroxide and peracetic acid. Journal of Applied Bacteriology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.1983.tb02637.x

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.