8 remedii simple cu apă oxigenată - Doza de Sănătate
 

8 remedii simple cu apă oxigenată

Atunci când amesteci apă oxigenată cu apă simplă, obții o apă de gură dezinfectantă. Dacă faci gargară cu acest amestec, poți ameliora durerile de gât. Ai grijă totuși să nu îl înghiți.
8 remedii simple cu apă oxigenată

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Peroxidul de hidrogen (H2O2) sau apa oxigenată este un produs popular în întreaga lume, fiind prezent în majoritatea locuințelor. Dar știi cât de util este acest produs? Citește mai departe pentru a descoperi 8 remedii simple cu apă oxigenată.

În general, apa oxigenată este folosită pentru tratarea și dezinfectarea rănilor, deoarece este un antibiotic puternic care protejează pielea de diferite tipuri de microorganisme. Însă există și alte utilizări ale acestui produs, atât medicinale, cât și cosmetice.

Înainte de a începe, facem precizarea că apa oxigenată trebuie cumpărată din farmacie sau din magazine, trebuie să fie îmbuteliată într-o sticlă închisă la culoare și să aibă o concentrație de 3% (maxim 5%) – în caz contrar îți poate afecta sănătatea.

1. Remedii simple cu apă oxigenată: combaterea acneei

Remedii simple cu apă oxigenată pentru acnee

Există multe tratamente disponibile pentru acnee, drept pentru care poate părea surpinzător că un produs atât de simplu și ieftin ca apa oxigenată poate fi de mare ajutor.

Cum se folosește?

 • Pentru început, trebuie să-ți speli fața sau zona afectată de acnee, apoi să aplici puțină apă oxigenată cu o bucată de vată.
 • În general, nu este recomandat să o aplici pe toată suprafața pielii, deoarece o poate usca sau poate provoca iritații.

2. Dezinfectează rănile

Îngrijirea rănilor este una dintre cele mai frecvente utilizări ale peroxidului de hidrogen. Acest produs ucide bacteriile și dezinfectează zona din jurul rănii.

Cum se folosește?

 • Înmoaie o bucată de vată sau de tifon în apă oxigenată și aplic-o pe rană, având grijă să ai mâinile curate.

3. Tratează micoza piciorului

Remedii simple cu apă oxigenată pentru micoza piciorului

Micoza piciorului și ciuperca unghiei pot fi foarte supărătoare și dureroase pentru persoanele afectate. Este important să iei măsuri împotriva acestor probleme, întrucât ele pot afecta și mai tare sănătatea piciorului. De exemplu, poți încerca remedii simple cu apă oxigenată.

Cum se folosește?

 • În ambele cazuri, este recomandat să prepari un amestec din trei părți apă și o parte peroxid de hidrogen și să-ți înmoi picioarele în el timp de 20 de minute.
 • Este indicat să repeți acest tratament de 2-3 ori pe zi pentru a elimina ciupercile rapid.

4. Ameliorează durerile de gât și răceala

Poți prepara remedii simple cu apă oxigenată și când ești răcit/ă. Abilitatea acestui produs de a ucide bacteriile ajută la ameliorarea durerilor de gât.

Cum se folosește?

 • Amestecă o parte de apă caldă și o parte de apă oxigenată și fă gargară cu acest lichid. Ai grijă să nu îl înghiți.
 • Acest remediu ajută și la prevenirea răcelii și a gripei, deoarece elimină în mod eficient bacteriile care cauzează aceste afecțiuni.

5. Deschide culoarea părului

Îngrijește părul cu remedii simple cu apă oxigenată

Apa oxigenată este folosită pentru a oferi o nuanță mai deschisă culorii părului. Aceasta poate fi folosită, de asemenea, pentru a decolora acele fire închise la culoare ce apar deasupra buzei superioare.

Cu toate acestea, apa oxigenată nu este recomandată persoanelor cu părul foarte închis la culoare. Aceasta îi poate da podoabei capilare o tentă gălbuie sau portocalie.

Cum se folosește?

 • Amestecă părți egale de apă și peroxid de hidrogen într-o sticlă cu atomizor și pulverizează acele zone ale părului cărora vrei să le oferi o nuanță mai deschisă.
 • O altă opțiune este să adaugi puțină apă oxigenată în șamponul tău obișnuit și să te speli pe cap în mod normal.

6. Poate fi folosită ca apă de gură

Datorită proprietăților sale antiseptice, apa oxigenată reprezintă un ingredient ideal pentru a prepara o apă de gură naturală. Aceasta este îndeajuns de puternică pentru a ucide bacteriile responsabile pentru mirosul neplăcut al gurii.

Cum se folosește?

 • Amestecă o lingură și jumătate de apă oxigenată cu trei linguri de apă și clătește-ți gura înainte de a te spăla pe dinți.
 • Unele persoane folosesc acest produs fără să-l dilueze, dar nu este o metodă recomandată, deoarece poate irita interiorul gurii.

7. Elimină petele pielii cauzate de soare

Elimină petele pielii cu remedii simple cu apă oxigenată

Datorită efectului de albire, apa oxigenată este ideală pentru eliminarea petelor închise la culoare de pe față, cauzate de expunerea la soare sau de schimbările hormonale.

Cum se folosește?

Înmoaie o bucată de vată în apă oxigenată și aplic-o cu delicatețe pe zonele afectate.

8. Curățarea urechilor

Acumularea de ceară în urechi este supărătoare și îți poate afecta auzul. Apa oxigenată facilitează eliminarea cerumenului, ajutând în același timp și la prevenirea infecțiilor din urechea internă.

Cum se folosește?

Amestecă o lingură de apă caldă cu o lingură de peroxid de hidrogen și adaugă câteva picături în fiecare ureche.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.