Utilizările apei oxigenate în gospodărie - Doza de Sănătate
 

Utilizările apei oxigenate în gospodărie

Apa oxigenată sau peroxidul de hidrogen, este un produs ușor de găsit în magazine deoarece este considerată unul dintre cele mai sigure dezinfectante naturale disponibile. Prin oxidare, un proces de ardere controlat, acest produs poate elimina complet microorganismele.
Utilizările apei oxigenate în gospodărie

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Utilizările apei oxigenate sunt multiple, aceasta fiind folosită de obicei în scopuri medicinale, dar are și alte utilizări în gospodărie, mai ales pentru curățenie. Dacă vă aflați mereu în căutarea alternativelor ecologice la produsele de curățat, peroxidul de hidrogen are numeroase proprietăți deosebite care vă pot fi de folos.

Apa oxigenată sau peroxidul de hidrogen, este un produs ușor de găsit în magazine deoarece este considerată unul dintre cele mai sigure dezinfectante naturale disponibile. Prin oxidare, un proces de ardere controlat, acest produs poate elimina complet microorganismele.

Utilizările apei oxigenate pentru curățarea casei

Apa oxigenată sau peroxid de hidrogen
 • Apa oxigenată este un produs foarte economic și poate deveni aliatul dumneavoastră în curățenia casei. Într-o sticlă cu pulverizator, diluați părți egale de apă oxigenată și apă minerală. Amestecul îl puteți folosi pentru a dezinfecta baia, blatul de bucătărie, aragazul și multe alte suprafețe. Utilizările apei oxigenate în acest sens sunt o alternativă minunată la produsele de curățenie pe bază de chimicale.
 • Pentru a curăța mașina de spălat vase, pulverizați o singură dată apă oxigenată în compartimentul pentru săpun.
 • Utilizările apei oxigenate ca înălbitor pentru rufe: Acest produs poate scoate petele de băuturi, vin roșu, sânge, etc. Dacă aveți o pată de sânge, trebuie doar să turnați apă oxigenată direct pe aceasta, să așteptați câteva minute, să frecați bine și să clătiți ca de obicei.
 • Introduceți periuțele de dinți în puțină apă oxigenată. Veți scăpa de bacteriile și virușii care se pot acumula după un timp de folosire.
 • Cu siguranță aveți oale sau cratițe de pe care nu ați putut elimina rămășițe arse sau lipite. Preparați o pastă din bicarbonat de sodiu și apă oxigenată. Frecați zonele cu probleme cu acest amestec. Lăsați să acționeze câteva minute, apoi clătiți bine.
 • Pentru a dezinfecta fructele și legumele înainte de a le consuma, amestecați o parte de peroxid de hidrogen cu două părți de apă.

Utilizările apei oxigenate în igiena personală

Apă oxigenată într-un vas
 • Multe persoane nu știu că apa oxigenată poate fi folosită ca apă de gură. Ea poate preveni problemele cauzate de viruși și bacterii. Acest produs este economic, iar în timp contribuie și la albirea dinților. Folosiți concentrația de 3%.
 • Dacă vreți să preparați o pastă de dinți cu proprietatea de albire, amestecați 3 părți de bicarbonat de sodiu și o parte de peroxid de hidrogen. Folosiți acest amestec pentru a vă spăla pe dinți.
 • Apa oxigenată nu este un analgezic, dar poate reduce durerile de dinți datorită proprietăților antivirale, antibacteriene și antifungice, ce combat infecțiile.
 • Dinții vor deveni mai albi dacă folosiți regulat peroxidul de hidrogen pentru spălarea lor.
 • Dacă vreți să vă decolorați părul în mod natural, pregătiți un amestec de 50% peroxid de hidrogen și 50 % apă. Pulverizați această soluție pe părul umed după ce ați făcut duș. Schimbarea nu este foarte evidentă, dar părul se va decolora treptat, după folosiri frecvente.
 • Peroxidul de hidrogen poate ameliora petele sau urmele coșurilor de pe piele. Aplicați-l direct pe zonele afectate cu ajutorul unui bețișor de urechi.

Utilizările medicinale ale apei oxigenate

 • Într-un vas mare amestecați părți egale de apă și peroxid de hidrogen. Țineți picioarele în acest amestec timp de 10 minute apoi uscați-le imediat. Acest remediu simplu vă ajută să preveniți apariția ciupercii piciorului sau a unghiilor.
 • Amestecați două părți egale peroxid de hidrogen și apă distilată fierbinte. Turnați amestecul în apa de baie pentru a preveni infecțiile fungice.
 • Pentru tăieturi sau zgârieturi, vă recomandăm să aplicați peroxid de hidrogen de două ori pe zi, pentru prevenirea infecțiilor și grăbirea vindecării.
 • Amestecați părți egale de apă oxigenată (3%) și apă minerală. Pulverizați acest amestec în locurile infestate de acarieni.
 • Apa oxigenată poate fi folosită și ca remediu natural în lupta cu răceala și sinuzita. Amestecați-o în părți egale cu apă. Tamponați-vă în interiorul nasului, lăsați să acționeze timp de 4 minute, apoi suflați nasul într-un șervețel.
 • Pentru tratarea edemelor (umflăturilor), amestecați 1 lingură de apă oxigenată 3% cu un litru de apă distilată fierbinte.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.