5 metode de albire a hainelor în mod natural - Doza de Sănătate
 

5 metode de albire a hainelor în mod natural

Bicarbonatul te ajută să elimini mirosul neplăcut și să scoți petele de pe haine, făcându-le mai moi. Nu uita să folosești detergentul obișnuit, dar să nu adaugi înălbitor.
5 metode de albire a hainelor în mod natural

Ultima actualizare: 26 Septembrie, 2018

Ești în căutare de metode de albire a hainelor? Hainele albe se pătează ușor dacă te atingi de ceva. După ce le porți un timp, acestea capătă o nuanță gălbuie. Pentru a le menține albe, de cele mai multe ori trebuie să le albești cu produse chimice din comerț. Acestea conțin înălbitor și pretind că sunt cea mai bună soluție pentru a reda culoarea albă inițială a rufelor.

Adevărul este că aceste produse sunt eficiente și probabil reprezintă cel mai ușor mod de a albi rufele. Dar chimicalele pe care le conțin nu sunt sănătoase și pot afecta mediul înconjurător.

Pentru a preveni accidentele casnice cauzate de folosirea înălbitorului, în articolul de astăzi îți vom arăta câteva metode de albire a hainelor prietenoase cu mediul înconjurător. Pentru a scăpa de petele de pe material și pentru a reda albul inițial al hainelor, vei folosi produse naturale pe care le ai de obicei în casă.

Metode de albire a hainelor: oțetul alb

În afară de faptul că este un produs folositor pentru îndepărtarea petelor și a murdăriei, oțetul alb este blând cu materialele și le face moi în mod natural. Nu mai este nevoie de balsam de rufe pe bază de produse chimice.

Cum se folosește?

 • În mașina de spălat, adăugă ½ cană cu oțet alb distilat peste detergentul de rufe și selectează un ciclu de spălare obișnuit.
 • Dacă hainele s-au pătat la guler, subraț sau în alte părți, freacă aceste zone cu puțin oțet alb și lasă să treacă o oră înainte de a le spăla.

Bicarbonatul de sodiu

Metode de albire a hainelor cu bicarbonat de sodiu

Acest produs, pe lângă faptul că este ieftin, poate pătrunde foarte bine în materialul hainelor, îndepărtând petele și făcându-le mai moi.

Cum se folosește?

 • Adăugă ½ cană de bicarbonat de sodiu peste detergentul de rufe obișnuit și spălă hainele ca de obicei. Nu uita să separi întotdeauna rufele albe de cele colorate.
 • Pentru petele dificile, aplică bicarbonat de sodiu amestecat cu puțină zeamă de lămâie direct pe zonele respective.

Apa oxigenată

Metode de albire a hainelor cu apă oxigenată

Apa oxigenată este un produs excelent dacă vrei să albești hainele, deoarece nu conține înălbitor.

Cum se folosește?

 • Adăugă ½ cană cu apă oxigenată peste detergentul de rufe obișnuit. O poți pune și direct pe pete.

Zeama de lămâie

Metode de albire a hainelor cu lămâie

Zeama de lămâie are o acțiune astringentă ce curăță în profunzime materialele, îndepărtând murdăria și lăsând hainele albe și curate.

Cum se folosește?

 • Umple o oală cu apă, adăugă câteva felii de lămâie și pune-le la fiert. Pune rufele în apa cu lămâie și lăsă-le o oră înainte de a le spăla ca de obicei.
 • O altă variantă este să prepari o soluție din săpun, o lingură de sare și zeama a două lămâi. Înmoaie rufele în acest amestec, apoi clătește-le și usucă-le la soare.

Laptele

Acest ingredient surprinzător poate fi folosit pentru întreținerea rufelor, deoarece contribuie la albirea acestora. Este recomandat mai ales pentru materiale delicate și din bumbac.

Cum se folosește?

 • Pune materialul într-un vas cu lapte și lăsă-l timp de câteva ore înainte de a-l spăla ca de obicei.

Alte metode de albire a hainelor

Hainele albe au nevoie de o atenție specială pentru a fi păstrate în stare bună.

Dacă îți place să porți alb, îți prezentăm câteva trucuri:

 • Evită să folosești înălbitor chimic pe materialele din poliester sau pe cele din amestec de bumbac și poliester. Acesta poate provoca o reacție între înălbitor și poliester ce face ca materialul să se îngălbenească.
 • Avei grijă la apa în care speli rufele. Dacă este tulbure, poate face ca lucrurile să se îngălbenească.
 • Atunci când speli rufele albe, poți adăuga puțin borax dizolvat în apă, în loc de balsam. Boraxul nu pătează hainele.
 • Pentru a evita pătarea hainelor, ai grijă să nu folosești parfum, deodorant sau alte produse ce pot veni în contact cu materialul. De obicei, acestea lasă pete galbene pe haine.
 • Este de preferat să usuci rufele albe la soare, deoarece razele UV te ajută să le albești și să menții strălucirea albului.