5 metode de albire a hainelor în mod natural - Doza de Sănătate
 

5 metode de albire a hainelor în mod natural

Bicarbonatul te ajută să elimini mirosul neplăcut și să scoți petele de pe haine, făcându-le mai moi. Nu uita să folosești detergentul obișnuit, dar să nu adaugi înălbitor.
5 metode de albire a hainelor în mod natural

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ești în căutare de metode de albire a hainelor? Hainele albe se pătează ușor dacă te atingi de ceva. După ce le porți un timp, acestea capătă o nuanță gălbuie. Pentru a le menține albe, de cele mai multe ori trebuie să le albești cu produse chimice din comerț. Acestea conțin înălbitor și pretind că sunt cea mai bună soluție pentru a reda culoarea albă inițială a rufelor.

Adevărul este că aceste produse sunt eficiente și probabil reprezintă cel mai ușor mod de a albi rufele. Dar chimicalele pe care le conțin nu sunt sănătoase și pot afecta mediul înconjurător.

Pentru a preveni accidentele casnice cauzate de folosirea înălbitorului, în articolul de astăzi îți vom arăta câteva metode de albire a hainelor prietenoase cu mediul înconjurător. Pentru a scăpa de petele de pe material și pentru a reda albul inițial al hainelor, vei folosi produse naturale pe care le ai de obicei în casă.

Metode de albire a hainelor: oțetul alb

În afară de faptul că este un produs folositor pentru îndepărtarea petelor și a murdăriei, oțetul alb este blând cu materialele și le face moi în mod natural. Nu mai este nevoie de balsam de rufe pe bază de produse chimice.

Cum se folosește?

 • În mașina de spălat, adăugă ½ cană cu oțet alb distilat peste detergentul de rufe și selectează un ciclu de spălare obișnuit.
 • Dacă hainele s-au pătat la guler, subraț sau în alte părți, freacă aceste zone cu puțin oțet alb și lasă să treacă o oră înainte de a le spăla.

Bicarbonatul de sodiu

Metode de albire a hainelor cu bicarbonat de sodiu

Acest produs, pe lângă faptul că este ieftin, poate pătrunde foarte bine în materialul hainelor, îndepărtând petele și făcându-le mai moi.

Cum se folosește?

 • Adăugă ½ cană de bicarbonat de sodiu peste detergentul de rufe obișnuit și spălă hainele ca de obicei. Nu uita să separi întotdeauna rufele albe de cele colorate.
 • Pentru petele dificile, aplică bicarbonat de sodiu amestecat cu puțină zeamă de lămâie direct pe zonele respective.

Apa oxigenată

Metode de albire a hainelor cu apă oxigenată

Apa oxigenată este un produs excelent dacă vrei să albești hainele, deoarece nu conține înălbitor.

Cum se folosește?

 • Adăugă ½ cană cu apă oxigenată peste detergentul de rufe obișnuit. O poți pune și direct pe pete.

Zeama de lămâie

Metode de albire a hainelor cu lămâie

Zeama de lămâie are o acțiune astringentă ce curăță în profunzime materialele, îndepărtând murdăria și lăsând hainele albe și curate.

Cum se folosește?

 • Umple o oală cu apă, adăugă câteva felii de lămâie și pune-le la fiert. Pune rufele în apa cu lămâie și lăsă-le o oră înainte de a le spăla ca de obicei.
 • O altă variantă este să prepari o soluție din săpun, o lingură de sare și zeama a două lămâi. Înmoaie rufele în acest amestec, apoi clătește-le și usucă-le la soare.

Laptele

Acest ingredient surprinzător poate fi folosit pentru întreținerea rufelor, deoarece contribuie la albirea acestora. Este recomandat mai ales pentru materiale delicate și din bumbac.

Cum se folosește?

 • Pune materialul într-un vas cu lapte și lăsă-l timp de câteva ore înainte de a-l spăla ca de obicei.

Alte metode de albire a hainelor

Hainele albe au nevoie de o atenție specială pentru a fi păstrate în stare bună.

Dacă îți place să porți alb, îți prezentăm câteva trucuri:

 • Evită să folosești înălbitor chimic pe materialele din poliester sau pe cele din amestec de bumbac și poliester. Acesta poate provoca o reacție între înălbitor și poliester ce face ca materialul să se îngălbenească.
 • Avei grijă la apa în care speli rufele. Dacă este tulbure, poate face ca lucrurile să se îngălbenească.
 • Atunci când speli rufele albe, poți adăuga puțin borax dizolvat în apă, în loc de balsam. Boraxul nu pătează hainele.
 • Pentru a evita pătarea hainelor, ai grijă să nu folosești parfum, deodorant sau alte produse ce pot veni în contact cu materialul. De obicei, acestea lasă pete galbene pe haine.
 • Este de preferat să usuci rufele albe la soare, deoarece razele UV te ajută să le albești și să menții strălucirea albului.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.