Tratament cu varză pentru arsurile la stomac

4 decembrie 2016
O dietă deficitară, sedentarismul, stresul și diverse obiceiuri nesănătoase precum consumul de băuturi alcoolice sau tutun pot cauza arsuri la stomac.

Hiperaciditatea gastrică și arsurile la stomac sunt probleme de sănătate deranjante care pot fi însoțite de durere. În general, nu este de ajuns să ne îmbunătățim dieta pentru a remedia aceste tulburări gastrice. În cele ce urmează, îți prezentăm un excelent tratament cu varză pentru arsurile la stomac.

De ce avem arsuri la stomac?

Stomacul are un conținut natural de acid clorhidric, necesar pentru a digera mâncarea consumată. Din cauza mai multor factori, este posibil ca acest organ să secrete acid clorhidric în exces, ceea ce va afecta negativ tractul digestiv.

În anumite cazuri, acizii secretați de stomac pot fi împinși către esofag din cauza unei hernii hiatale, provocând inflamații. Iată câțiva factori care îți provoacă arsurile la stomac:

  • O dietă deficitară sau absorbția incorectă a alimentelor
  • Un consum ridicat de alimente acide (zahăr alb, făină rafinată, prăjeli, carne roșie, mezeluri, lapte, băuturi îndulcite, băuturi răcoritoare și băuturi alcoolice)
  • Mâncatul prea rapid sau în exces și mestecarea incorectă a mâncării
  • Un sistem digestiv slăbit și o lipsă a enzimelor digestive
  • Abuzul de medicamente care cresc nivelul de aciditate din stomac
  • Obiceiuri nesănătoase precum consumul în exces de produse pe bază de tutun sau băuturi alcoolice
  • Stresul și alte emoții negative
  • Sedentarismul
  • Mediile urbane sau contaminate

Te-ar putea interesa și:

Ameliorează colita cu 6 remedii naturiste

Cartofii prăjiți provoacă arsurile la stomac

Alimente care previn arsurile la stomac

Ajutându-ne să evităm arsurile la stomac, alimentele care luptă împotriva acidității reprezintă o alternativă sănătoasă la medicamentele antiacide din comerț. Consumând aceste alimente în mod regulat, vei reuși treptat să readuci pH-ul stomacului tău în limitele normale.

Avantajul dietelor bogate în alimente antiacide este faptul că stomacul tău va evita schimbările bruște, producând în continuare acidul necesar digestiei corecte. Îți recomandăm în mod special:

  • Avocado
  • Castravete
  • Sparanghel
  • Mei
  • Broccoli

Cu toate acestea, cel mai bun aliment pentru a evita arsurile gastrice este varza. Utilizând această legumă, poți prepara diverse rețete simple care echilibrează pH-ul stomacului.

Mei boabe

Este util un tratament cu varză pentru arsurile la stomac?

Pe lângă faptul că este ieftină, varza este și foarte benefică pentru sănătate. Aproape absentă în gastronomia anumitor culturi, multe popoare includ varza în numeroase rețete datorită versatilității sale.

Varza este un aliment antiacid excelent, având abilitatea de a regla stomacul, ficatul și intestinele, neutralizând aciditatea și prevenind arsurile la stomac.

În plus, acest aliment oferă protecție mucoasei gastrice. Consumând varză în mod regulat, îți vei curăța organismul, îți vei îmbunătăți sistemul imunitar și vei ameliora durerea produsă de reumatism.

Citește și:

Descoperă 5 trucuri pentru a trata gastrita

Tratament cu varză pentru arsurile la stomac

Ingrediente

Pentru a prepara un tratament cu varză pentru arsurile la stomac, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 300-400 g de varză
  • 2 linguri (50 g) de ulei de măsline extravirgin
  • Zeama unei jumătăți de lămâie
  • 1 vârf de cuțit de piper negru (după gust)
  • 1 vârf de cuțit de chimion
  • ½ linguriță (5 g) de sare de mare sau sare de Himalaya

Mod de preparare

Cel mai bine este să prepari această garnitură dimineața, astfel încât să stea pentru câteva ore înainte să o consumi.

  • Taie varza în felii foarte subțiri sau toac-o mărunt cu ajutorul unui robot de bucătărie. Ai grijă să nu se înmoaie.
  • Depozitează varza tocată într-un borcan din sticlă.
  • Adaugă uleiul, zeama de lămâie, sarea și condimentele.
  • Acoperă recipientul și lasă-l să stea cel puțin două ore la temperatura camerei.

Mod de consum

  • Împarte garnitura în două porții, dintre care una o vei servi la prânz și cealaltă la cină.
  • Mestecă garnitura bine deoarece riști să experimentezi gaze intestinale. Pentru a evita acest efect, nu uita să adaugi chimionul.
  • Această garnitură medicinală este un simplu supliment, nu un înlocuitor al altor surse de carbohidrați, proteine sau grăsimi de care organismul are nevoie.
  • Dacă preparatele pe care le servești includ deja o salată, adaugă varză pentru a le face mai sățioase.
  • Multor persoane nu le place varza pentru că au servit-o doar gătită, dar gustul acestui tratament cu varză pentru arsurile la stomac este chiar plăcut.
  • Vei observa o îmbunătățire considerabilă în doar câteva zile. Atât timp cât urmezi sfaturile din acest articol și eviți alimentele care provoacă arsuri la stomac, nivelul de acizi gastrici din stomacul tău va scădea.

McRorie, J. W. (2018). Heartburn. Nutrition Today. https://doi.org/10.1097/NT.0000000000000244

Fass, R., & Sifrim, D. (2009). Management of heartburn not responding to proton pump inhibitors. Gut. https://doi.org/10.1136/gut.2007.145581