Sfaturi pentru autocontrol și dezvoltarea acestuia - Doza de Sănătate
 

Sfaturi pentru autocontrol și dezvoltarea acestuia

Autocontrolul este un mecanism pe care îl învățăm atunci când trebuie să așteptăm pentru a obține ceea ce ne dorim. Cu toții putem dezvolta această abilitate, dar uneori ne întrebăm dacă merită să o punem în practică. 
Sfaturi pentru autocontrol și dezvoltarea acestuia
Raquel Aldana

Scris și verificat de psihologul Raquel Aldana.

Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

Autocontrolul este poate cea mai importantă trăsătură psihologică. Acesta se bazează pe dezvoltarea unui echilibru emoțional care ne ajută să ne stăpânim impulsurile. Îți prezentăm astăzi câteva sfaturi utile pentru autocontrol și dezvoltarea acestuia.

Iată un exemplu:

Ai în față un măr și o prăjitură cu ciocolată. Chiar dacă ții dietă și ți-ai promis că nu vei atinge niciun aliment nepermis, mâinile tale agitate se îndreaptă către cea mai mare tentație din frigider… 

Să fim sinceri: cu toții am trecut printr-o situație asemănătoare. Obiectivele pe termen lung (cum ar fi pierderea în greutate) intră adesea în conflict cu plăcerile imediate (prăjitura cu ciocolată).

Totuși, putem învăța să ne controlăm impulsul pentru gratificare imediată. În acest fel, putem evita pierderea motivației și distrugerea obiectivelor pe termen lung într-o singură clipă.

Autocontrolul este un factor cheie în multe situații de viață.

Sfaturi pentru autocontrol și stabilire obiective

Sfaturi utile pentru autocontrol

Chiar dacă suntem complet dedicați curei de slăbire, tot ajungem uneori să cedăm tentației. De ce?

Există două sisteme psihologice care țin de autocontrol: sistemul impulsiv și sistemul reflexiv.

  • Sistemul impulsiv explorează împrejurimile în căutarea de stimuli sau elemente care ne provoacă plăcere. Tocmai de aceea nu este bine să mergem la magazin pentru a cumpăra mâncare atunci când ne este foame.
  • Sistemul reflexiv planifică și elaborează consecințele comportamentului nostru. Vorbim despre acea „voce” care te avertizează că, oricât de delicioasă ar fi prăjitura, dacă o servești, urmările sunt negative.

Reflectarea asupra acțiunilor viitoare necesită numeroase resurse și abilitatea de a ne ține singuri sub control. Nu este ușor, dar merită.

Dacă ne dezvoltăm autocontrolul, atunci activitățile benefice, precum mersul la sală, devin un obicei. Nu ne lăsăm măcinați de o dilemă eternă în timp ce stăm ca niște legume pe canapea.

Nu uita că organismul are nevoie doar de 21 de zile pentru a dezvolta un obicei. 

Sfaturi pentru autocontrol ca acesta să nu mai fie o dilemă

Amânarea gratificării și succesul în viață

Cel mai bun exemplu al importanței de a fi capabil să amâni plăcerea și să înduri frustrările îl găsim în copilărie. Unui copil îi vine greu să se abțină de la joacă sau de la anumite alimente, dacă i-a fost interzis acest lucru sau dacă sursa plăcerii se află chiar în fața sa și nimeni nu se uită.

Renumitul psiholog Walter Mischel a realizat un experiment celebru: testul bezelei. 

Studiul lui Mischel a dovedit că amânarea gratificării constă în a-ți controla impulsul imediat de a mânca o bezea doar pentru a trece apoi la următoarea.

Prin intermediul acestui studiu, psihologul a reușit să stabilească o legătură între autocontrol și reușita în viață. Practicarea stăpânirii de sine în vederea obținerii unui beneficiu major este esențială pentru a obține succesul.

8 sfaturi pentru autocontrol

Autocontrolul nu este o aptitudine înnăscută, ci dobândită. Este foarte important să ne cultivăm stăpânirea de sine dacă vrem să renunțăm la fumat, să slăbim sau să participăm la maraton, de pildă.

Iată 8 sfaturi pentru autocontrol:

1. Ia în calcul riscurile și consecințele negative ale unui anumit comportament. Stabilește un set de reguli de tipul: „dacă… atunci…” În acest fel, nu te abați din drum.

2. Întărește-ți angajamentul personal spunându-le celor din jur care sunt obiectivele tale și cum intenționezi să le atingi.

3. Împarte drumul către îndeplinirea unui țel în pași mai mici sau sarcini separate pe care trebuie să le duci la capăt.

4. Bucură-te de reușitele mărunte și sărbătorește îndeplinirea fiecărui obiectiv în parte.

5. Modifică-ți impulsurile prin stabilirea unei corelații între tentație și un aspect extern.

6. Antrenează-ți memoria pentru a avea mereu în minte obiectivele propuse.

7. Gândește-te la situațiile care implică un risc în ceea ce privește atingerea unui anumit țel.

8. Fă pauze și ia-ți câteva momente de odihnă pentru a-ți reface resursele mentale și motivația.

Dobândirea autocontrolului presupune nevoia de a învăța să reziști tentațiilor și să profiți de punctele tale forte.

De fiecare dată când ai de ales între o gratificare imediată și îndeplinirea unui obiectiv pe termen lung, imaginează-ți că se dă o luptă între sistemul tău impulsiv și cel reflexiv.

Cine merită să câștige?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.