Beneficiile chiparosului și contraindicațiile asociate
 

Beneficiile chiparosului și contraindicațiile asociate

Chiparosul este popular pentru aplicațiile sale medicinale. Se pare că ajută la ameliorarea simptomelor răcelii și dificultăților circulatorii.
Beneficiile chiparosului și contraindicațiile asociate

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Deși chiparosul este un gen de arbori, ne vom concentra pe specia Cupressus sempervirens, cunoscută și sub denumirea de „chiparos comun” sau „chiparos mediteranean”. Aceasta se caracterizează prin faptul că este un copac veșnic verde cu formă piramidală și longevitate mare. Se estimează că există exemplare vechi de peste 1000 de ani. Care sunt beneficiile chiparosului și contraindicațiile asociate?

În antichitate, această specie era considerată un simbol funerar și era folosită pentru construcția de clădiri și nave. Frunzele, semințele și fructele erau folosite în medicina tradițională pentru a prepara unguente capabile să amelioreze răceala și bronșita.

Principalele proprietăți ale chiparosului

Potrivit unei analize publicate în IOSR Journal of Pharmacy, Cupressus sempervirens conține alcaloizi, flavonoide, taninuri, saponine, fenoli și uleiuri esențiale care îi conferă proprietăți antioxidante, antibacteriene, antivirale, antifungice, de vindecare, etc.

Un alt studiu publicat în The Mediterranean Diet a evidențiat și mai multe beneficii. Acesta a arătat că chiparosul comun are o serie de principii active, în special fenoli și uleiuri esențiale, responsabile de efectele sale antimicrobiene, antioxidante și antivirale.

Beneficiile chiparosului pentru relaxare

Beneficiile chiparosului

Medicina populară folosește chiparosul pentru a calma unele simptome ale răcelii comune, pentru a reduce problemele circulatorii, pentru a minimiza erupțiile cutanate, etc. Știința a stabilit că uleiul de chiparos are o serie de beneficii importante. Aflați care sunt acestea!

1. Calmează tusea

Se crede că uleiul de chiparos este capabil să lupte împotriva tusei datorită conținutului său de camfenă, o moleculă care se găsește adesea în medicamentele naturale pentru combaterea tusei.

Dacă doriți să atenuați acest disconfort cu ulei de chiparos, cel mai bine este să folosiți un difuzor. Pur și simplu adăugați câteva picături de ulei esențial în apă caldă și inspirați.

2. Combate verucile

Uleiul de chiparos este legat de reducerea numărului de veruci cauzate de virusul papiloma uman (HPV). Acesta are proprietăți antimicrobiene și antivirale care permit tratarea afecțiunilor pielii, cum ar fi cele care provoacă acest simptom inestetic.

O investigație publicată în Jurnalul Iranian de Științe Medicale de bază a menționat că uleiul de chiparos este eficient împotriva virusului herpes simplex tip 1 (HSV-1), caracterizat prin prezența verucilor și a herpesului labial. Rețineți că, dacă nu cunoașteți cauza negului, cel mai bine este să consultați un specialist.

3. Beneficiile chiparosului: ameliorează hemoroizii

Hemoroizii sunt vene umflate în regiunea anusului și rectului. Potrivit unui studiu publicat în BMC Complementary and Alternative Medicine, uleiul de chiparos poate fi aplicat în această zonă pentru a ameliora inflamația și a ucide bacteriile. Desigur, trebuie diluat în multă apă sau ulei purtător (nucă de cocos, măsline, migdale, etc.).

4. Curăță tăieturile, rănile și infecțiile

Chiparosul are compuși chimici care îi conferă efecte antimicrobiene. Din acest motiv, poate fi util pentru curățarea tăieturilor și rănilor și pentru prevenirea dezvoltării infecțiilor. Diluați uleiul într-un ulei purtător înainte de a-l aplica.

5. Reduce coșurile și acneea

Bacteriile sunt una dintre cauzele acneei . O analiză din 2017 a constatat că uleiul de chiparos este un adjuvant împotriva acestei afecțiuni a pielii, deoarece are un efect antimicrobian capabil să-i reducă severitatea prin eliminarea bacteriilor.

Deoarece concentrația uleiului este destul de mare, trebuie să-l diluați înainte de a-l aplica pe piele. Puteți adăuga aproximativ 5 picături într-o sticlă cu pulverizator cu apă sau amestecați aceeași cantitate cu o lingură de ulei de măsline sau de cocos.

6. Reduce celulita

Aceeași recenzie din 2017 a arătat că uleiul de chiparos este unul dintre cele mai utilizate în masajele pentru tratarea celulitei. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica eficacitatea acestuia împotriva acestei tulburări.

7. Combate venele varicoase

Considerate un semn de circulație deficitară, varicele sunt tratate cu masaje care includ diferite uleiuri esențiale. Deși este adevărat că uleiul de chiparos diluat poate fi folosit în această practică, nu există dovezi concludente ale beneficiilor sale.

8. Controlează anxietatea și stresul

Potrivit unui studiu publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, masajele pot avea beneficii fizice și psihologice semnificative.

Cercetările pe 11 subiecți care au primit masaje cu uleiuri de lavandă, chiparos și maghiran amestecate cu ulei de migdale au relevat niveluri scăzute de anxietate și depresie. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.

Femeie care profită de beneficiile chiparosului

9. Alină durerile musculare

Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH) afirmă că terapia prin masaj este eficientă în ameliorarea durerii în zone precum spatele și gâtul.

Uleiul de chiparos este unul dintre cele mai folosite în timpul acestor sesiuni de relaxare. Se crede că acționează ca un antispastic care reduce durerea și crampele, dar sunt necesare studii mai concludente.

Cum se folosește chiparosul?

Chiparosul poate fi folosit local prin decocturi, uleiuri, infuzii sau tincturi.

  • Decoct – se face prin adăugarea a 50 g de frunze uscate la 1 litru de apă. Apoi, totul trebuie gătit la foc iute. Când începe să fiarbă, se oprește focul și se lasă să se odihnească 30 de minute. Se filtrează și se folosește ca soluție de spălare sau compresă.
  • Infuzie – pentru a o prepara, trebuie să adăugați 10 g de plantă uscată la fiecare 200 ml de apă. Acoperiți vasul și așteptați 5 minute. Filtrați și lăsați să se răcească.
  • Ulei – este extras din frunzele proaspete ale chiparosului. Este cea mai comercializată și utilizată formă aromaterapie și masaj.
  • Tinctură – este necesar să se macereze nucile de chiparos uscate și zdrobite în alcool de 60°. Raportul ideal este de 10 g de substanță uscată la 100 ml de alcool.

Remedii naturiste cu chiparos

Având în vedere popularitatea sa în medicina tradițională, nu este surprinzător faptul că există o varietate de remedii naturale făcute cu diferite părți ale acestui copac. Unele dintre cele mai cunoscute sunt enumerate mai jos.

1. Beneficiile chiparosului: baie de șezut pentru hemoroizi

O baie de șezut implică așezarea într-un recipient puțin adânc umplut cu apă caldă. Urmați fiecare dintre pașii enumerați mai jos pentru a beneficia la maxim de acest remediu.

Ingrediente

  • 10 picături de ulei de chiparos
  • 6 frunze de hamamelis zdrobite
  • 3 frunze de nalbă de pădure zdrobite
  • 2 litri de apă

Instrucțiuni

  1. Se amestecă toate plantele și uleiul de chiparos.
  2. Într-o oală, se pun 2 linguri din acest amestec la fiecare 2 litri de apă.
  3. Se fierbe totul 5 minute, se lasă să stea și se strecoară.
  4. Se toarnă infuzia într-un recipient și se stă în ea până se răcește.

2. Infuzie de chiparos pentru tratarea venelor varicoase

Acest preparat este folosit pentru a face comprese care sunt plasate pe zona afectată pentru a reduce inflamația.

Ingrediente

  • 10 picături de ulei de chiparos
  • 1 lingură de castan
  • 1 lingură de hamamelis
  • 2 litri de apă

Instrucțiuni

  1. Se amestecă plantele cu chiparosul într-o oala cu apă.
  2. Se fierbe totul 5 minute, se lasă să stea și se trece la filtrare.
  3. La final, se înmoaie câteva comprese și se pun calde în zona varicelor de 2-3 ori pe zi.

3. Infuzie de chiparos pentru circulație

Cultura populară consideră că chiparosul are capacitatea de a îmbunătăți circulația sângelui și de a trata afecțiuni precum varicele sau hemoroizii. Această acțiune va fi îmbunătățită atunci când chiparosul este combinat cu alte plante, precum Ginkgo biloba.

Ingrediente

  • 1 lingura rasă de amestec de hamamelis, ghimpe pădureț, ginkgo biloba și chiparos în părți egale
  • 1 pahar cu apă

Pregătire

  1. Se pune amestecul de apă și ierburi la foc mare.
  2. Se lasă sa fiarbă cel puțin 2 minute.
  3. Se infuzează 10 minute și se strecoară.
  4. Se consumă 2 căni zilnic după mesele principale.

Contraindicațiile chiparosului

Chiparosul, în special uleiul său, poate avea efecte adverse dacă este folosit necorespunzător. Este normal ca o persoană alergică la uleiurile esențiale să aibă o reacție care include următoarele:

  • mâncărime
  • inflamaţie
  • roşeaţă
  • durere și arsură

De asemenea, nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează. În cazul bebelușilor, copiilor mici și animalelor de companie, utilizarea acestuia este restricționată dacă nu a fost indicată de un specialist.

Ce să rețineți despre beneficiile chiparosului?

Cupressus sempervirens, chiparosul comun sau mediteranean, este o specie de arbore care se remarcă prin forma piramidală și longevitate. Pe lângă faptul ca este folosit pentru construcții, chiparosul este apreciat pentru proprietățile sale medicinale.

Este capabil să amelioreze tusea, venele varicoase și durerile musculare, în timp ce luptă împotriva negilor, coșurilor și acneei. Beneficiile chiparosului sunt numeroase! Cu toate acestea, uleiul său trebuie să fie întotdeauna diluat pentru a evita efectele nedorite.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Al-Snafi A. Medical importance of Cupressus sempervirens- A review. IOSR Journal Of Pharmacy. 2016;6(2):66–76.
  • Orhan IE, Tumen I. Potential of Cupressus sempervirens (Mediterranean Cypress) in Health. The Mediterranean Diet. 2015:639–47.
  • Emami S, Tayarani-Najaran Z, Sabouri M, Khajeh P et al. Antiviral Activity of Obtained Extracts from Different Parts of Cupressus sempervirens against Herpes Simplex Virus Type 1. Iranian Journal of Basic Medical Sciences. 2009;12(3):133-139.
  • Selim SA, Adam ME, Hassan SM, Albalawi AR. Chemical composition, antimicrobial and antibiofilm activity of the essential oil and methanol extract of the Mediterranean cypress (Cupressus sempervirens L.). BMC Complement Altern Med. 2014 Jun 2;14:179.
  • Orchard A, van Vuuren S. Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:4517971.
  • Kuriyama H, Watanabe S, Nakaya T, Shigemori I et al. Immunological and Psychological Benefits of Aromatherapy Massage. Evid Based Complement Alternat Med. 2005 Jun;2(2):179-184.
  • National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH). [Updated May 2019]. Massage Therapy: What You Need To Know. Available from: https://www.nccih.nih.gov/health/massage-therapy-what-you-need-to-know

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.